Györffy István Nagykun Múzeum

A Nagykunság történetét és a kunok magyarországi letelepedését bemutató múzeum ötlete 1906-ban merült fel először. A nagyszabású kezdeményezést a múzeum későbbi névadója, Györffy István néprajzkutató is felkarolta. A gyűjtés el is indult, de az I. világháború kitörésével a kutatások megszakadtak, majd a II. világháború alatt az addig összegyűjtött tárgyi gyűjtemény szinte teljes egészében elpusztult.
A múzeum az 1830-as években klasszicista stílusban épült Bogdi-Papp kúriában kapott helyet. A II. világháború során és azt követően kórházként hasznosított épületbe 1969-ben költözhetett be a múzeum, de az a gyűjtemény számára akkori formájában nem volt megfelelő. Felújítása és átalakítása után 1973-ban nyílhatott meg az első állandó kiállítás, amely Györffy István könyve után a Nagykunsági krónika címet kapta. 1984-ben, a névadó születésének századik évfordulóján nyílt meg a Györffy István, a magyar nép tudósa című másik állandó tárlat, amely a karcagi születésű kutató életét és munkásságát mutatta be. A Nagykunsági krónikát 2000-ben A kunok évszázadai című állandó kiállítás váltotta fel, amely már specifikusan a kun nép történelmével foglalkozott, a régészeti és történeti kutatások legújabb eredményeit is közzétéve.
A legújabb állandó tárlat, A kunok öröksége – Népélet a Nagykunságban célkitűzése, hogy megismertesse a látogatóval a táj és a benne élő ember szoros kapcsolatát, az Alföld közepén megtelepedett, asszimilálódott kunok életmódját, illetve bemutassa az évszázadokon át megőrzött kunsági hagyományokat.
A bevezető részben megismerhetjük a kun népcsoport betelepülésének folyamatát, a kunok magyarrá válását, valamint az 1745. évi jászkun önmegváltás (redemptio) jelentőségét a Nagykunság gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődése szempontjából. Ezt követően megtekinthetők a táj értékei, a tájtörténeti háttér és annak változásai, a térség főbb gazdasági ágazatai (réti és vízi élet, állattenyésztés, földművelés).
A mezővárosi paraszt-polgári társadalom jellemzői a népi lakáskultúrát bemutató enteriőrökben tekinthetők meg. A múzeumban továbbá a Nagykunság és Karcag város népművészetével, a népművészet egyes ágaiban megőrzött kun örökséggel is ismerkedhet a látogató.5300 Karcag, Kálvin utca 4.

Nyitva tartás:
Kedd–Vas: 10:00–17:00

+ 36 59/503-164; + 36 59/312-087
https://karcagimuzeum.hu/
karcagimuzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1614
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet