Ingyenes programokkal vár mindenkit a Mozaik Múzeumtúra Nap

images/MMT5_MozaikNap_plak_wk.jpg

Búcsúzzunk együtt a Néprajzi Múzeum tárlataitól!

Igazán különlegessé varázsolja december első hétvégéjét a Mozaik Múzeumtúra és a Néprajzi Múzeum: az érdeklődők rengeteg ingyenes programon vehetnek részt a múzeum utolsó nyitott napjain.

December 1-én, a Mozaik Múzeumtúra Napon számos érdekességgel, hasznos információval, a kreativitást is fejlesztő programmal készülünk - elsősorban általános és középiskolás osztályok és pedagógusok számára. 14 óráig folyamatosan elérhetők az épület minden szintjén azok az akciók, amelyekbe rugalmasan bekapcsolódhatnak a fiatalok. Pedagógusoknak előzetes regisztrációval minden programunk nyitott, a létszámkeret erejéig fogadjuk a jelentkezéseket. A részvétel ingyenes!

A diákok délelőtt különleges zenés és mesés tárlatvezetéseken vehetnek részt a Néprajzi Múzeum kiállításain. 9 órától indul a Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállítás felfedezése Fülöp Hajnalka kurátor vezetésével, ahol kiderül: hol, mikor, kik, miért, mit viseltek a lábukon, milyen a hétköznapi élet és az ünnep mezítláb vagy lábbeliben? Szintén 9 órakor indul egy másik interaktív felfedező túra A magyar néphagyományos kultúrája című állandó kiállításban, Koltay Erika múzeumpedagógus vezetésével. Ennek keretében egy olyan időutazásra kalauzoljuk a résztvevőket, mely során megismerhetik, hogyan élték mindennapjaikat, hogyan öltözködtek, laktak, gazdálkodtak, ünnepeltek 100-150 évvel ezelőtt a magyar falvakban élő parasztemberek. 9.30-tól pedig egy igazán rendhagyó kaland kezdődik ugyanebben a kiállításban: a Görömbő Kompániával A pákászlegény útja... című zenés, mesés, táncos kiállítási vándorúton vehet részt a diáksereg!

A különleges tárlatvezetéseken ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetnek meg az érdeklődők. 

 

A tárlatvezetések mellett érdekes előadásokkal is várjuk a diákságot és kísérő pedagógusaikat. 9 órától több rendhagyó múzeumi óra is kezdődik különböző helyszíneken, melyek egy központi témát, a kontinensek kutatóit járják körül. Gyarmati János Magyarok az inkák utolsó fővárosa nyomában című előadásával az egzotikus Dél-Amerikába kalauzolja a résztvevőket, ahol a legendás Vilcabambában gyűjtött tárgyakkal lehet megismerkedni. Kerezsi Ágnes a Sámánok nyomában Szibériában című előadással készül a különleges múzeumi napra: vetített-képes előadásában saját kutatóútjairól mesél. Szeljak György Indiánok között Mexikóban című előadásán kiderül, miként gondolkodnak a Huasteca hidalguese területén élő nahua indiánok a körülöttük levő világról. Földessy Edina Maszkok Afrikából című előadásán pedig a múzeumban őrzött, Afrikából származó maszkokkal ismerkedhetünk meg: az álarcokon minden elemnek és ábrázolásnak jelentése van.

11 órától a zenés színházé lesz a főszerep a Néprajzi Múzeumban, ahol a mesékbe szőtt múltunk titkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Magyar Népmese Színház A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje című zenés mesejátékán keresztül fedezhetik fel a gyerekek a magyar nép régi tárgyait. Aki lemaradna a pénteki előadásról, egy percig se búsuljon: vasárnap 15 órától ugyanis szintén részt lehet venni a programon.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetnek meg az érdeklődők. 

 

A pedagógusoknak is igazán különleges programkínálattal jelentkezünk a Mozaik Múzeumtúra Napon: 14 órától, a Digitális pedagógia elnevezésű előadáson a Néprajzi Múzeum digitális segédanyagával ismerkedhetnek meg, s elsajátíthatják, hogyan lehet belefűzni az oktatásba ezeket az anyagokat. Bíró Gábor a kölcsei bábtáncoltató betlehemezésről, Pálóczy Krisztina az énektanításban hasznosítható archív hanganyagokról, Koltay Erika pedig az archívfilm-klipek felhasználásáról fog mesélni a nép- és honismeret oktatásban.

 

Ha valaki esetleg lemaradna a regisztrációköteles programokról, akkor is érdemes lesz ellátogatni a múzeumba, hiszen délelőtt 10 órától folyamatos, nyitott programokkal várjuk az érdeklődőket: archív felvételeket, kisfilmeket és roma tematikájú játékfilmeket lehet megtekinteni, lesznek kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók, de lehetőség lesz közösségi alkotásra is: óriás szőnyeget és üvegablakot lehet készíteni. Mindemellett egész nap játékosan lehet barangolni és ismerkedni a Néprajzi Múzeummal a felfedezőlapok segítségével!

A program Facebook oldala: Mozaik Múzeumtúra Nap

Regisztráció:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.