JÖJJÖN KI ÓBUDÁRA! - Múzeumtúra a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesülettel

images/tkme_170701_vasarely400.jpg

A Tájak-Korok Múzeumok Egyesülettel közösen kulturális sétát szervezünk 2017. július 1-én, szombaton Óbudán, a barokk Zichy-kastély körül, a Laktanya utcában és a Fő téren a Mozaik Múzeumtúra és a TKME pecsételős játék kedvelői számára.

Útvonal: Vasarely Múzeum – Óbudai Múzeum – Zichy-kastély – Kassák Múzeum - Varga Imre szobrászművész Életmű Gyűjteménye

Találkozó: a szentendrei hév Szentlélek téri (korábbi nevén Árpád híd) megállójában a BKK közönségszolgálat előtt 09.30 – kor. Megközelíthető pl. a Batthyány tértől a hévvel, a Hungária körút felől az 1-es villamossal. Túravezető:  Haraszti Gábor +36-20-946-4659, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1) Túránk első állomása a Vasarely Múzeum. A harminc esztendeje megnyitott, s idén június 19-re szépen megújított kiállítóhely az op-art atyjaként ismert világhírű művész szülőhazájának ajándékozott alkotásait tárja elénk. (Pécsett született 1906. április 9-én, Vásárhelyi Győző néven. Káptalan utca 3. sz. alatti szülőházában ma emlékmúzeuma található. Húsz éve, 1997. március 15-én hunyt el Párizsban.)

2) Igény szerint benézünk az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont helyiségébe.

3) Az 1973-ban megnyílt Óbudai Múzeum felkeresése.  Állandó kiállításán a római alapokra, a királynéi vár köré épült középkori Óbuda, az ebből kialakuló mezőváros szőlőkkel és kiskocsmákkal, az iparosodó település, majd a hangulatos, de kevéssé komfortos épületek szanálását követően épült lakótelepek és az ottani élet került bemutatásra.

4) A Zichy-kastély udvarában sétálva betérünk a Kassák Múzeumba is. Az idén 130 éve született és 50 éve elhunyt Kossuth-díjas avantgard művész – író, költő, műfordító, képzőművész életművét tanulmányozhatjuk a kiállításon.  Érsekújváron [ma: Nové Zámky] látta meg a napvilágot 1887. március 2-án, s Budapesten halt meg 1967. július 22-én. Fiatalkorában vándormunkásként egész Párizsig jutott el pénz nélkül. Autodidakta művész volt, vasmunkás szakmájával kereste meg a megélhetésre valót. Később kiadott avantgard folyóiratai nevelték a magyar irodalom számos képviselőjét [pl. Kahána Mózes, Komját Aladár]. Közben kipróbálta a képzőművészetben az aktivizmust, az expresszionizmust, a futurizmust, a dadaizmust, a szürrealizmust, a konstruktivizmust. Szerkesztett folyóiratokat közösen Illyés Gyulával, Déry Tiborral, Fodor Józseffel.  1916-tól minden hazai rezsim időszaki büntetéssel sújtotta. Az időszaki kiállítás a 90 esztendős Karl-Heinz Adler német absztrakt művész munkásságával ismerteti meg a látogatót.

5) Kis kitérőt téve a Fő térről felkeressük Varga Imre szobrászművész Életmű Gyűjteményét. A Kossuth-, Nemzet Művésze-, Munkácsy- és Herder-díjas, Érdemes és Kiváló Művész világhírű, termékeny alkotó Siófokon született, 1923. november 1-jén. 56-ban diplomázott Pátzay Pál és Mikus Sándor tanítványa-ként. Kapott díjat az olasz és a francia államtól is. Munkáival az ország minden jelentősebb városában találkozhatunk,  Várakozók c. bronz szoborcsoportjával mindjárt a kiállítóhelye felé menet.  Debrecenben Professzorok, Salgótarjánban Madách Imre, Siófokon Kálmán Imre, Tihanyban  Az alapító,  Pécsett Liszt Ferenc,  Tiszacsécsén Móricz Zsigmond,  Sárospatakon Szent Erzsébet,  Budapesten Radnóti Miklós, Schwajda György, Raoul Wallenberg és Olof Palme, Nagykőrösön Arany János és tanártársai, Mohácson  II. Lajos,  Miskolcon Szabó Lőrinc,  Székesfehérvárott Három párka, Győrött Kígyókirály és Sárkányrepülő Ikarusz szobra áll,  hogy néhányat említsünk a több mint 300-ból. Számos kiváló művészünk síremlékét is ő mintázta (Darvas József, Kálmán György, Honthy Hanna, Básti Lajos, Déry Tibor). Kevesen tudják, hogy a képzőművészetit megelőzően katonai akadémiát végzett, s a második világháború idején repülőtiszként szolgált, amerikai fogságba esett.

Végezetül röviden ismertetve felhívjuk a kedves résztvevők figyelmét a többi közeli kiállítóhelyre — pl. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Textilmúzeum, Kiscelli Múzeum, Budapest Galéria — melyek és a műemlék egyházi épületek, katolikus, evangélikus, református templomok, óbudai zsinagóga stb. végett érdemes máskor is, többször is visszatérni a környékre!

Részvétel: előzetes jelentkezés nem szükséges, minden a teljes programon résztvevőt szívesen látunk. TKM pecsételőlapját és okostelefonját ne felejtse otthon! A négy kiállítóhely várható belépődíjai összesen 3.200,-Ft, 18 év alattiaknak és 62-70 év köztieknek 1.600,-Ft.

Étkezés: a múzeumlátogatások között a test táplálására is gondolunk, megebédelhetünk a szolid árakat alkalmazó közeli, színvonalas, ízes konyhájú Csalánosi Csárdában.

Túravezető:  Haraszti Gábor +36-20-946-4659,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Mindenkit szeretettel várunk!

Következő túráink:

2017. július 15., szombat - Kecskemét

2017. július 22. szombat - Szentendre

2017. július 29., szombat - Fonód

2017. augusztus 19., szombat - Gyenesdiás