Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem, a vendéglátóipar, valamint az idegenforgalom történetének kulturális javaira. A múzeum Óbudán, Krúdy Gyula egykori házában, a Korona tér 1. szám alatt fogadja látogatóit.
A „Nekem soha nem volt otthonom…” című állandó tárlat Krúdy Gyula hajdani óbudai lakásának két szobájában mutatja be az író budapesti lakóhelyeit és a korabeli vendéglátást. A Látványraktár és a Reklámtáblák kiállítás a 19-20. század bolti segédeszközeit és árucikkeit, vendéglátóipari eszközöket, szállodai tárgyakat, valamint zománctáblákat tár a látogatók elé. „A jó kalmár a világ jótevője” – Két évszázad a magyar kereskedelem történetéből című állandó kiállítás a vásárokat, a szakoktatást, valamint a szatócs- és szakboltokat mutatja be. Emellett az áruházak világát és a szocialista kereskedelem témakörét járja körül. A „Vendéget látni, vendégnek lenni” című vendéglátás-történeti állandó kiállítás a hazai vendéglátás és idegenforgalom történetének 1880-as és 1940-es évek közötti időszakát szemlélteti. Az otthoni vendéglátást polgári lakás idézi meg – konyhával, kamrával, ebédlővel. A hivatásos vendéglátás intézményei: a cukrászdák, kávéházak, éttermek és szállodák bemutatása mellett a magyarországi fürdőkultúra és turizmus fejlődése is ismertetésre kerül.
Az állandó kiállítások mellett folyamatosak a kereskedelem és a vendéglátás témakörében rendezett időszaki tárlatok, valamint a múzeum Kultea Galériájában a fotó- és képzőművészeti kamarakiállítások. A Kultea keretében rendezett színházi előadások, koncertek és borestek mellett tematikus családi napok, valamint színes múzeumpedagógiai programkínálat várja a látogatókat.1036 Budapest, Korona tér 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 375 6249
www.mkvm.hu
mkvm@mkvm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
119
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Gasztronómia

Hírek
Kiállítások