Két korszak két zsenije egy városban: Munkácsy Mihály és Andy Warhol Békéscsabán

images/MMT6_RS_Bcsaba_b023.jpg

Békéscsabára érkezett a Mozaik Múzeumtúra Roadshow május 3-án, pénteken. A különleges múzeumi napon két korszak két zsenijének munkásságával ismerkedhetett meg a közönség: Munkácsy Mihály és Andy Warhol kerültek terítékre az országjáró programsorozat idei második állomásán.

Az Erzsébethelyi Általános Iskola szerencsés diákjai a délelőtt folyamán Nagy-Laczkó Balázs archeológus régészt hallgathatták meg iskolájuk falai között, aki arról mesélt, hogyan is zajlik egy régész és az általa talált leletek élete. Ezzel párhuzamosan a Munkácsy Emlékházban várta egy igazán izgalmas tárlatvezetés az érdeklődőket: a régi, nagypolgári kúria padlóján lépkedve egyre több és több izgalmas tény derült ki a festőóriás családjáról és életéről. Ti tudtátok, hogy a művész kedvenc költője Petőfi Sándor volt? És azt, hogy gyermekkorában sokat vendégeskedett a mai Emlékház épületében? Itt éltek ugyanis anyai nagybátyjáék, Reök Istvánék. A rendhagyó vezetés alkalmával sok-sok egyéb érdekességet is megtudhattunk a festőóriásról, de a legtöbbet családja történetével foglalkoztunk: keresztlevelekből és anyakönyvi kivonatokból lehet egy darabig visszavezeti családfáját. Aki ide látogatott, igazán részletes bepillantást nyert a szövevényes családi kapcsolatokról és a művész életpályájáról.

Nem unatkoztak eközben a legkisebbek sem: az Emlékház foglalkoztatójában ugyanis szorgosan készítették a szebbnél szebb nyakláncokat filcanyagból.

Délután a Munkácsy Mihály Múzeum Andy Warhol kiállításában, és azzal kapcsolatban vehettek részt izgalmas programokon a kultúra kedvelői. Gyarmati Gabriella művészettörténész vezetésével igazán tartalmas tárlatvezetésen kalandozhattak a híres Ezüstgyárban a látogatók. A pop-art nagymesterének titkaiban és alkotási folyamatában is elmerültünk: Warhol gyökerei hazánktól nem is olyan messzire nyúlnak, ugyanis szülei az akkori Magyarország területét képező Mezőlaborcról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Ma már ez a rész Szlovákiához tartozik, innen érkezett a gazdag anyagot bemutató kiállítás is a múzeum falai közé. Gondoltátok volna, hogy Andy Warhol mélyen vallásos és minden nap templomba járó ember volt? Ennek „nyomai” könnyen utolérhetők munkáin is, ha jobban szemügyre veszi őket az ember. Az ehhez hasonló, sok-sok meglepetést tartogató tárlatvezetést követően Lonovics László festőművész tartott rendhagyó előadást, amelyen azt a sokszorosító grafikai eljárást ismerhették meg az érdeklődők, amellyel a híres Warhol-nyomatok is készültek: a szitanyomás technikáját. Az elmélet után a gyakorlat sem maradt el: az alkotó kedvű látogatók saját nyomatokat készítettek, hogy magukkal vihessenek egy szeletet a különc művész hagyatékából.

A Mozaik Múzeumtúra következő állomása Szekszárdon lesz, május 17-én.

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon: https://www.instagram.com/mozaikmuzeumtura/

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.