Kulturális áradat a királynék városában

images/MMT_RS_Veszprm_B00k.jpg

Utolsó, 6. állomásához érkezett a Mozaik Múzeumtúra tavaszi Roadshow-ja május 26-án, Veszprémben! A királynék városában egész nap izgalmas kulturális programok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt: az iskolás múzeumi nyílt nap alkalmával a fiatal múzeumbarátok délelőtt megismerkedtek a veszprémi múzeumokkal, délután pedig a rendhagyó tárlatvezetéseké volt a főszerep. A Mozaik Múzeumtúra tavaszi Roadshow-ja hangulatos, szabadtéri piknikkoncerttel végződött: a jó hangulatról a Szűcsinger duó gondoskodott. 

A délelőtt folyamán az iskolás csoportok vették birtokba Veszprém múzeumait: a Laczkó Dezső Múzeum, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, illetve a Művészetek Háza Veszprém 7 helyszínén, 21 csoportban, közel 600 gyermeket fogadtak az intézmények, és vezették be a múzeumok izgalmas világába őket.

14 órától kezdve egészen estig pedig a játékos kedvű családok a Laczkó Dezső Múzeum különféle ingyenes, művészeti foglalkozásain vehettek részt: Gombrich Mester Művészeti Tanodájának szabadtéri újratervező projektjével 10 ikonikus veszprémi épületet színezhettek ki, a Bakonyi Ház udvarán pedig népi játékokban próbálhatták ki magukat a látogatók.

Délután minden múzeum különleges, rendhagyó tárlatvezetésekkel készült: a Laczkó Dezső Múzeum Arany 200 nevű tárlatában például női szemszögből vizsgálhatták meg az érdeklődők Udvardi Erzsébet illusztrációit, amelyeket híres költőnk balladáihoz készített. A vezetésen megtudhattuk, hogy a képek még 1982-ben, Arany János halálának 100. évfordulójának alkalmából készültek a veszprémi Eötvös Károly Könyvtár felkérésére, s hogy az alkotások kevert festészeti technikákkal születtek. Az elsőre búskomor alkotások feszültségét a női látószög, s az arany-ezüstös felderengések oldották, ráadásul a résztvevők a vezetés után drámapedagógiai foglalkozáson vettek részt, melynek segítségével gyerekjáték volt az elmélyülés a költőóriás balladáinak világában. A program után a múzeum másik időszakos tárlatában is különleges kalauzolásban volt része a vendégeknek: a Szent László Emlékezete című kiállításban a legendás lovagkirály életébe, s az őt övező legendák világába pillanthattak bele. Az Alig Színpad férfi tagjai eközben krónikákból, mondákból olvastak fel részleteket, így a középkori atmoszféra szinte tapinthatóvá vált a programon.

Izgalmas délutáni forgataggal készült a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra a Művészetek Háza is: az érdeklődők kettős tárlatvezetésen vehettek részt a FénySzínForma állandó kiállításban, valamint a Színkontraszt - Dorothee Joachim és Gál András közös tárlatában. A monokróm festészet két jeles képviselőjének kiállításában lenyűgöző szürke, fehér és sárga munkánkat csodálhattak meg a vendégek.

Ezek után a Csikász Galériában várták a művészetek kedvelőit, ahol Ughy István kiállításán maga a művész vezetette körbe az érdeklődőket. A Dubniczay Palotában is igazán érdekes tárlatvezetés zajlott: Vojnich Erzsébet Párbaj című kiállításának műveivel ismerkedhettek meg a vendégek. Sós Gergő tárlatvezető elmesélte, hogy a művésznő itt kiállított képei igencsak rendhagyónak számítanak, ha a festő munkásságát vizsgáljuk, Vojnich-ra ugyanis főképp az üres terek ábrázolása, elhagyatott épületek vászonra vitele a jellemző. A Párbaj alkotásai azonban szöges ellentétei a pályájára végig jellemző műveknek, hiszen figuratív festményekről beszélünk, amelyeknek szereplőit mozgás közben ábrázolja.

Különleges programmal készült a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény is: az Érseki Palota enteriőr kiállításában kalauzolták végig a látogatókat, mely önmagában is igazán maradandó élmény. A gyönyörű épület a mai napig érseki rezidenciaként működik, a kiállításban pedig speciális papucsban kell végighaladni. Nem ez volt azonban az egyetlen program: a kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából rendezett időszakos tárlaton is érdekes vezetésben volt része a vendégeknek.

A tartalmas múzeumi délután lezárásaként igazán kimerítő, városi kultúrsétán vehettek részt az érdeklődők: a „világvégéről” induló túrán még a tősgyökeres veszprémiek is rengeteg új információval gazdagodtak. Megismerkedhettek a köztéri szobrok és emléktáblák titkos történeteivel, s azt is megtudhatták, miről mesélnek a Vár ódon épületei. Külön felüdülést jelentettek a sok-sok történelmi érdekesség mellett a régi utcákon elrejtett modern kacsintások: érdemes volt Albert Ádám képzőművész munkáin is mélázni kicsit, amelyek igazán kizökkentik az embert a mindennapi rutinból.

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow utolsó tavaszi programja igazán hangulatosra sikeredett: a Laczkó Dezső Múzeum melletti liget ugyanis mesebeli kertté alakult át az esti Szűcsinger Piknikkoncertre! Különleges élmény a lampionok és fáklyák fényében verseket, és remek dalokat hallgatni. Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs közös estjén az elmélyülés és a magvas gondolatok mellett a jóízű kacagás is fontos szerepet kapott, így igazán méltón zárta a tavaszi múzeumjáró sorozatot.

A Mozaik Múzeumtúra legközelebb a Múzeumok Éjszakáján várja az érdeklődőket!