Lázár Ervin Emlékház

Lázár Ervin Kossuth- és József Attila-díjas írót elsősorban az egyedi, játékos nyelvezetű mesepróza megteremtőjeként ismerhetjük. Nevéhez fűződnek többek között a Négyszögletű kerek erdő vagy a Berzsián és Dideki című népszerű meseregények. Ez utóbbiért 1982-ben nemzetközi Andersen-diplomát kapott. A művész sajátos világa 1964 óta összekapcsolódik a Réber László illusztrátor által megteremtett reduktív, szellemes képi univerzummal.
Az író Budapesten született 1936-ban. Sárszentlőrincre, illetve a település környékén található Felsőrácegresre és Pálfára járt iskolába. Sárszentlőrinc önkormányzata a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen hozta létre azt az emlékházat, amely felidézi a 2006-ban elhunyt író életét és munkásságát.
A helyi Petőfi Emlékházhoz közeli kiállításon megfigyelhetjük, hogyan látták az írót Korniss Péter, Kecskeméti Kálmán és Burger Zsolt fotográfusok. Megtekinthetjük pályatársainak ex-libriseit, grafikáit, illusztrációit: többek között Tettamanti Béla, Gyulai Líviusz, Sajdik Ferenc, Szemethy Imre munkáit állították ki. A tárlat bemutat néhányat az író személyes tárgyai közül is. Személyét egyebek mellett íróasztala, írógépe és jellegzetes ruhadarabjai idézik fel.
A múzeumban kialakítottak egy meseszobát, ahol a gyerekek tanulmányozhatják a Lázár Ervin-mesebirodalom térképét, valamint egy meserulettel játszhatnak. Az író hangjával is megismerkedhetnek az érdeklődők, hiszen több szöveg hangfelvétele hozzáférhető a tárlaton; néhány esetben magának a szerzőnek az előadásában hallgathatjuk meg a meséket.7047 Sárszentlőrinc, Petőfi Sándor utca 10.

Nyitva tartás:Előzetes bejelentkezéssel!

+36 30 736 7410
www.sarszentlorinc.hu/Emlekhaz/index.html

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Irodalom, színháztörténet