Magyar Kultúra Napja a múzeumokkal

images/ajanlo/keszthely-balatoni-muzeum-csodalatosbalaton.hu_.jpg

A kéziratok szerint 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását Szatmárcsekén. A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg ezen a jeles napon. Megrendezése először Fasang Árpád zongoraművész, kulturális diplomata vetette fel 1985-ben, majd ténylegesen 1988 decemberében fogadták el. Az emléknap alkalmából a múzeumok színes programokkal várnak Titeket, ezek közül válogattunk!

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban évről-évre rengeteg programmal és kiállítással várják a látogatókat, ez idén sincs másként. Bemutatják az Ige-Idők – a reformáció 500 éve című tanulmánykötetet, emellett interaktív kiállítással is készülnek. A 100/100, Száz évek száz percben című interaktív előadáson felfedezhetik a múzeum évszázadainak titkait, bepillanthatnak a közönség elől elzárt terekbe, ahol sosem lehet tudni, hogy mit rejtenek a falak.

Ingyenes tárlatvezetésekkel készülnek a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Gyapay László irodalomtörténész tart előadást a Magukra Maradt Bútorok című kiállításban, ahol a múzeumbarátok megtekinthetik Kölcsey egyetlen ránk maradt bútorát, emellett a PIM Kézirattárjában őrzött kéziratait is kiállítják a jeles nap alkalmából.

Szécsényben a Kubinyi Ferenc Múzeumban a trianoni békediktátum 100. évfordulóján szervezik a Több országban, közös hazában című rendezvényt, hogy ezzel is segítsék a két országra szakadt Palócföld együttműködését. Az eseményen magyar és szlovák tánccsoportok és zenészek lépnek fel, mellette pedig beszédeket, előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.

A Magyar Kultúra nagykövete Vásáry Tamás zongoraművész, karmester interaktív zenén túli beszélgetését élvezhetitek a kápolnásnyéki Halász-Kastélyban. Az esten Oláh Vilmos, Liszt-díjas hegedűművésszel beszélik át a hazai zenei kultúrát a közönség aktív bevonásával. A Nemzet Művésze az általa meghívott vendégekkel, barátokkal, pályatársakkal beszélget közös élményeikről, emlékeikről, kulisszatitkaikról.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum is különleges tárlatokkal készül az emléknap alkalmából. A látogatók három kiállítást is megtekinthetnek, köztük A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén című tárlat megnyitó eseményét, amit az intézmény Konferenciatermében rendeznek. A sokszorosan díjazott ikonikus alkotó a 70-es években tűnt fel progresszív stílusával, élesen karakterizált formáival és motívumaival, amivel hamar a textilművészet meghatározó alakja lett.

Évértékelő előadásokat hallgathatnak meg a múzeumbarátok a keszthelyi Balatoni Múzeumban. Az intézmény munkatársai évről-évre izgalmas, sokrétű tudományos kutatásokat végeznek, ezek eredményeit tekinthetitek meg. A teljesség igénye nélkül bepillantást nyerhettek a régészeti, a természetvédelmi és a népi vallásossági kutatásaikba is.

Töltsétek ti is tartalmasan a jeles napot, a múzeumok várnak benneteket!