Március 15. a múzeumokkal

images/ajanlo/190315_cikk_ny.jpg

Közeleg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idei, 171. évfordulója, amelynek alkalmából a magyarországi múzeumok jobbnál jobb programokkal kedveskednek látogatóik számára. Nemzeti ünnepünk ezúttal hosszú hétvégével köszönt be hozzánk, mi pedig a jeles alkalomból összeszedtünk néhány érdekes és izgalmas programot, amelyeken méltón tiszteleghettek a hősök emléke előtt!

Számos remek rendezvény vár benneteket a budapesti múzeumokban, ha éppen itt töltitek a március 15-ét: a Budapesti Történeti Múzeumban a kisebbek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, amelyen történelmi magyarázat mellett készíthetnek huszárcsákót, ’48-as honvédzászlót vagy gyöngyös pártát. A nagyobbak számára pedig érdekes tárlatvezetésekkel és tematikus történelmi sétákkal készül a múzeum, amelyeken például az is kiderül, hogyan alakult Buda ostroma 1849-ben.A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum látogatói sem fognak unatkozni az ünnepnapon, ugyanis itt élő szereplős kalandpályán vehettek részt egy múzeumi kémjátékban! A program 10:00-12:00 és 13:00-15:00 között várja a nyomozójelölteket, akiknek vissza kell szerezniük a titkos üzenetet.

Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Ha pedig szívesen lépnétek egy rövid időre Petőfi Sándor csizmájába, látogassatok el a Kiscelli Múzeumba! Itt őrzik ugyanis azt a Columbia nyomdagépet a Landerer és Heckenast Nyomdából, amin az 1848-as márciusi ifjak a Nemzeti Dalt nyomtatták: nemzeti ünnepünk alkalmából most ti is kinyomtathatjátok a költőóriás híres versét az eredeti nyomdagépen!

Fotó: Kiscelli Múzeum

A budai után érdemes áttérni a pesti oldalra is, hiszen remek elfoglaltságokkal készül például a Petőfi Irodalmi Múzeum. A legkisebbek játékos palotafelfedezésen kalandozhatnak, a kicsit nagyobbak pedig Petőfi Sándor alakjával ismerkedhetnek meg a róla szóló kiállításban. Lesz emellett megemlékezés és különleges tárlatvezetésekben sem lesz hiány. Ha viszont inkább kora tavaszi napsütésre szomjaztok, látogassatok el a Magyar Nemzeti Múzeum Múzeumkertjébe: itt népzenei koncertek és táncórák, lósimogató és pónilovaglás vár majd Benneteket! Itt is lesznek kézműves foglalkozások, illetve óránkénti tárlatvezetések indulnak a múzeumban.

Nem maradnak remek programok nélkül a vidéken élő múzeumbarátok sem: az ország nyugati részében a Katonai Emlékpark Pákozd például egész hétvégés rendezvénnyel vár mindenkit. Március 15-én megnézhetitek az „Én is Kossuthtal tartok" című verbuváló műsort a Kákics zenekar jóvoltából, de lesz gyermekfoglalkozás és huszárcsákó készítés is, 12.00-16.00 között pedig még ólomkatonát is önthettek! Emellett az egész hétvégén apródképző foglalkozáson vehetnek részt a legkisebbek, a nagyobbak pedig huszárpróbán mérhetik össze erejüket.

Fotó: Katonai Emlékpark Pákozd

A magyar tenger mellett is lesz lehetőségetek tisztelegni a hős vitézek előtt, ugyanis a keszthelyi Balatoni Múzeumban is családi nap vár rátok! Itt megcsodálhatjátok a múzeum gyűjteményében fellelhető ’48-s tárgyakat, és amellett, hogy megismerhetitek a fegyverek történetét, kézbe is vehetitek azokat. Itt is lesz lehetőség kézműveskedésre: kokárdát, csákót, pártát, kardot, puskát is készíthettek.

Balatoni Múzeum, Keszthely

Magyarország nyugati csücskében, Szombathelyen pedig a Smidt Múzeumban ünnepelhettek remek programokkal, hiszen tárlatvezetésekkel, érdekes előadásokkal készülnek. A kisebbek itt sem fognak unatkozni, ugyanis társasjáték és foglalkozások várják őket.

A kunságban a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyein találhattok remek elfoglaltságokat a jeles napra és az azt követő szombatra: az intézményben 15-én nemzeti színű papírkokárdával díszített papírcsákót és papírkardot készíthettek, 16-án a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben pedig papírlovon ülő papírhuszár figurát alkothattok.

Cifrapalota, Kecskemét

Az ország keleti részében a debreceni Déri Múzeum is gondoskodik a kulturális programról, hiszen új kiállítással vár Benneteket nemzeti ünnepünk alkalmából! Március 14-én nyílik a "Kossuth Lajos azt üzente..." című '49-es emléktárlat, ezt követően 15-én pedig Korompai Balázs történész, főmuzeológus vezetésével fedezhetitek fel az új kiállítást. Nem marad ki a sorból emellett a Diósgyőri Vár sem, melynek lovagjai a középkori fegyverkezés és harcászat rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket. A korhű öltözékeket és viseleteket fel is próbálhatjátok, így még inkább átélhetitek a lovagkor hangulatát. Töltsétek Ti is tartalmasan a jeles napot, a múzeumok várnak Benneteket március 15-én is!