Március 15. a múzeumokkal

images/mnm-marc.png

Ugyan a koronavírus-járvány miatt a hagyományos értelemben vett ünnepi rendezvényeket nem tudják megtartani, kedvenc múzeumaink gondoskodnak arról, hogy méltón emlékezzünk meg a forradalom hőseiről.

Rendhagyó ünneplés. Művészet Magyarországon a reformkortól a kiegyezésig a Magyar Nemzeti Galériával.

Általános iskolai és gimnáziumi osztályoknak szóló, rendhagyó online programunk során bemutatják a reformkor legfontosabb képzőművészeti célkitűzéseit és beszélnek az 1848–49 forradalom és szabadságharc megjelenéséről a művészetben.

Időpont: Március 10-12 közt.

Otthon elkészíthető, gyermekek részére hasznos és kreatív ötletekkel készülnek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai. A szórakoztató kézműves foglalkozásokat, a múzeum weboldalán és közösségi felületein megtaláljátok. Kreatívkodásra fel!

Reformkor, forradalom és szabadságharc. Online tárlatvezetés a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításában!

Emlékezzünk közösen 1848. március 15-ére, a forradalom napjára és a szabadságharcra, ünnepeljünk együtt a világjárvány idején! A Nemzeti Múzeum online tárlatvezetésre hívja azokat, akik a járványügyi korlátozások betartása mellett is felelevenítenék a reformkor vívmányait, végigkísérnék a forradalmi ifjúságot március 15-e napján, és felidéznék a szabadságharc eseményeit.

A program a ZOOM felületén zajlik. A regisztráltak március 12-én, pénteken e-mailben kapják meg a csatlakozáshoz szükséges linket.

Időpontok:

  • Március 13. szombat 14:00
  • Március 13. szombat 17:00
  • Március 14. vasárnap 14:00
  • Március 14. vasárnap 17:00
  • Március 15. hétfő 14:00
  • Március 15. hétfő 17:00

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum - Kiskőrös

Időpont: Március 15

On-line szavalóversenyt hirdet a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum. A szervezők azt szeretnék, ha nemzeti ünnepünkön, március 15-én, minél többen mondanák el Nemzeti Dalt, amit a múzeum közösségi oldalára kell majd feltölteni. A legtöbb szavazatot begyűjtő produkció díjazásban részesül majd.

Részletekért keressétek a múzeum közösségi oldalait.

Nagy kokárda nap a komáromi Monostori Erődben!

A jelenlegi komoly vírushelyzet ellenére, szeretnék, ha március 15-e a megemlékezésről és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről szólna. Ezért arra buzdítják az alkotókat, hogy nyugodtan vigyék bele egyéniségüket, egyediségüket a kokárda készítésben. Azaz készülhet fából, fémből, textilből vagy akár a modern technológiát kihasználva, 3D nyomtatva is. A lényeg, hogy legyen egyedi, ötletes, kreatív.

A győztes értékes Erődös nyereményekben részesülhet.

Beküldési határidő: 2021. március 12. 12:00

A műveket Messengeren vagy az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  email címre várják.

Ünnepeljünk együtt a Munkácsy Mihály Múzeummal

A Munkácsy Mihály Múzeum ez évben is ünnepi összeállítással készül az 1848. március 15-i forradalom 173. évfordulója alkalmából. Nemzeti ünnepünk kapcsán ismét az online felületeinkre várják a látogatókat.

A hét folyamán érdemes lesz figyelni közösségi média oldalaikat, ugyanis több alkalommal cikkek és videó tartalmak újbóli közzétételével elevenítjük fel, miként ünnepelték az elmúlt évek során március 15-ét, emellett egy különleges fotósorozat segítségével felidézik korábbi ünnepi eseményeik, rendezvényeik legemlékezetesebb pillanatait. A megemlékezés részeként a múzeum épülete sötétedéskor ezúttal is piros, fehér, zöld színű látványos díszkivilágítást kap.

Emlékezzünk együtt virtuálisan is a Hősökre!