Megelevenedő évszázadok a Tatai vár múltjából

images/MMT6_RS_Tata_Besz_k.jpg

Múltidézéssel és izgalmas programokkal telt a Mozaik Múzeumtúra Roadshow idei első állomása a Tatai várban. A rendezvényen a csodás, 14. századból származó építmény különböző korszakaival ismerkedtek meg a látogatók – reneszánsz mutatványok, barokk muzsikaszó, de még vadregényes kazamata-túra is várta a múzeumbarátokat!

A délelőtt folyamán a tatai diákság kihelyezett múzeumpedagógiai óráknak örülhetett. A Talentum Iskola 10. osztályosai Mátyás király portréival ismerkedhettek meg, a Jázmin Utcai Általános Iskola alsó tagozatosai pedig a középkori élet rejtelmeibe nyertek betekintést.

A várban 14 órakor vette kezdetét a tartalmas program: a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapjához kapcsolódóan Tata testvérvárosa, a felvidéki Szőgyén település tájháza nyitott kiállítást, amely a kenderfeldolgozás népi hagyományait mutatja be. Az ünnepélyes megnyitót követően Svajcer Edina, a tájház igazgatója mutatta be A kender útja című tárlatot, amelyen a régi fonók hangulata elevenedik meg. Elmondta, hogy a növény feldolgozásának és eszközeinek bemutatása nagyon fontos mai, rohanó világunkra nézve, hiszen az időtállóság tiszteletére tanít bennünket.

A megnyitó után az izgalmas, rendhagyó tárlatvezetések vették át a főszerepet. Az Ősök csarnoka – Az Esterházy család arcképei című kiállításban Kövesdi Mónika művészettörténész mesélt a látogatóknak a legendás Esterházy családról, akikről megtudhattuk, hogy remekül tudtak házasodni, és sorsuk cseppet sem volt hétköznapi. Szép számmal akadtak köztük diplomaták, nádorok és érsekek, de még olyan tagja is volt a családnak, aki a színészetért élt-halt! Az érdekes tárlatvezetést Szakács Zsuzsa író-szerkesztő felolvasásai színesítették: Esterházy Péter kommentárjaival és anekdotáival hozta még közelebb a híres ősöket.

Ezt követően egészen más szemszögből voltak terítéken a Kuny Domokos Múzeum kiállításai: Lévai Ádám képgrafikus vezetésén a saját véleménye szerint érdekes műtárgyakat nézhettük meg közelebbről. Megtudhattuk, hogy neki gyermekként milyen élményt jelentett az ódon kastély falai között tekeregni, és hogy bizony Magyarországnak is volt Jurassic Parkja, csak éppen kisebb: erről tanúskodnak a bakonyi sárkány maradványai is.

A műtárgyak megismerése után a vár különböző korszakaiba kalauzolták az érdeklődőket a további programok. A Talentum Iskola diákjai reneszánsz mutatványokkal szórakoztatták az egybegyűlteket: volt zsonglőrködés és  mindenféle izgalmasabbnál izgalmasabb artistaszám. Ezután a „tatai kultúra bölcsőjében”, a Lovagteremben következett Berendi Viktóriának, a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola gitártanárának rövid, ám nagyon kellemes koncertje, aki barokk dallamokat csempészett a pompás helyiség falai közé.

Az este közeledtével a programok hangvétele is egyre sejtelmesebb lett: Nagy Roland történész a vár bástyáin vezette körbe a múzembarátokat, mindezt pedig igazán érdekes történetek elmesélésével tette. Ti tudtátok, hogy itt található hazánkban az egyetlen süllyedő anglikán kápolna? Na de hogyan is kerül ide egy ilyen szentély? A korábban már jól megismert Esterházyak kedvtelésből lovakat tartottak, s az ő nevelésükre Angliából érkeztek ide a legjobb lótrénerek: ahhoz, hogy vallásukat gyakorolni tudják, szükség volt egy anglikán kápolnára. A séta végén igazán izgalmas élményben volt része a jelenlévőknek: lehetőség nyílt ugyanis besétálni a sötét, kísérteties Pálffy-kazamatába, amely a Kecske-bástya gyomrában található.

Az esti órákban a várban a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum jóvoltából meg lehetett ismerkedni a csillagászat műszereivel, a kicsik pedig – és a játékos kedvű nagyok is – a kőtár rejtélyeit tárhatták fel, méghozzá a koromsötét teremben, elemlámpák segítségével! Gondoltátok volna, hogy az ódon köveken oroszlánok, sárkányok és kígyók is felfedezhetők? A szorgos tatai gyerekek figyelmét egy sem kerülte el!

 

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon: https://www.instagram.com/mozaikmuzeumtura/

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.