MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Debrecen történelmi belvárosában található az ország második legnagyobb kortárs művészeti létesítménye, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, amely egyben a kelet-magyarországi kulturális élet fontos összművészeti centruma. Jelentőségét mutatja, hogy ez az egyetlen fővároson kívüli művészeti intézmény, amely 2006-os megalakulása óta folyamatos figyelmet kelt az országos médiumokban.
Az intézmény több mint 3000 négyzetméternyi, korszerű technikával felszerelt, kiállításról kiállításra átszerelhető tereivel, átgondolt koncepció köré szerveződő csoportos és egyéni tárlatok segítségével kínál lehetőséget a visszatérő látogatóknak a hazai és a nemzetközi kortárs képzőművészet élmezőnyének megismerésére.
A MODEM gyűjteményének alapját az intézménynél tíz évre letétbe helyezett Antal–Lusztig-gyűjtemény adja, melyet Lusztig Sámuel alapozott meg az 1920-as évektől kortársai munkáinak megvásárlásával. Napjainkban unokája, Antal Péter gondozza és építi tovább a jelenleg több mint 3500 darabos kollekciót. A monumentális anyag darabjain keresztül nyomon követhető a 20. századi magyar képzőművészet fejlődése, a századelőtől egészen napjainkig. A gyűjteményt anyagát a MODEM részletekben tárja a közönség elé, egy-egy művész munkássága vagy egy-egy meghatározott téma köré csoportosítva.
A MODEM évente 10–12 időszaki kiállításnak ad otthont. Az utóbbi években olyan fontos, nemzetközi jelentőségű tárlatok valósultak meg itt, mint a Messiások – avagy a nyugati ember és a megváltás gondolata vagy az Alkony – A figuratív festészet nemzetközi tendenciái. Olyan neves művészek alkotásait láthatta a közönség a MODEM-ben, mint Andres Serrano, André Kertész, Bill Viola, Marina Abramović, Odilon Redon vagy Pablo Picasso.
Az intézmény tevékenységének kiemelt része az intenzív múzeumpedagógiai program, melynek köszönhetően a fiatalabb generációk is megismerkedhetnek a vizuális művészetek világával. A MODEM mindezeken túl Debrecen városának meghatározó kulturális tere: az elmúlt években több száz rendezvény, így konferenciák, performanszok, kortárstánc-előadások, irodalmi estek, vetítések és zenei programok várták itt az érdeklődőket. Ezek közül érdemes külön kiemelni a kétévente művésztelep-jelleggel megrendezett Intermodem Nemzetközi Intermédia-workshopot.4026 Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00 Csüt: 12:00–20:00

+36 52 525 018
www.modemart.hu
modem@modemart.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Képzőművészet