Móra Ferenc Múzeum

Magyarország harmadik legnagyobb városának múzeuma számos kiállítással, szerteágazó tematikával várja a látogatókat, több tárlata országos szinten is egyedülálló.
Szeged szívében, a Tisza partján áll a neoklasszicista palota, amelyet 1896-os megnyitásakor Közművelődési Palotának neveztek el, s amely a múzeum mellett az eredetileg a gyűjteményhez tartozó könyvtárnak is otthont adott. Somogyi Károly esztergomi kanonok hagyatéka alapozta meg a gyűjteményt, amely máig folyamatosan bővül; kiemelkedő régészeti kollekciója (270 ezernél is több tárgyat őriz) legutóbb a közeli M43-as autópálya építésekor gyarapodott tovább. A múzeum igazgatói pozícióját Tömörkény István író, újságíró, majd a későbbi névadó, Móra Ferenc is betöltötte.
Az impozáns, timpanonos-oszlopsoros homlokzatú épületben látható az Alföld egyetlen megmaradt 19. századi patikaberendezése, egy szegedi patika 1893-as bútorzata. A patikatörténeti állandó kiállítás falán függ két híres pályaelhagyó gyógyszerész arcképe: a múzeumigazgató Tömörkény Istváné és a festő Csontváry Kosztka Tivadaré.
A múzeum képzőművészeti gyűjteményének remekművei között Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Thorma János, Glatz Oszkár művei is megtalálhatók. A Kultúrpalota természetvédelmi tárlata, a Csak egy Földünk van Magyarország egyik legjelentősebb, ötvenezer darabot számláló természettudományi gyűjteményét tartalmazza. Természetesen a sokoldalú névadónak, Móra Ferencnek is szenteltek emlékszobát a múzeumban, ahol megismerhető írói, újságírói és muzeológusi munkássága. Emellett a 2010-ben megújult néprajzi állandó kiállítás, a Szöged hírös város is egész évben várja a látogatókat.
A Móra Ferenc Múzeumnak több filiáléja is van: a történeti kiállítóhelyként működő Fekete Ház, a grafikusművésznek emléket állító Kass Galéria, a Vármúzeum és kőtár, valamint a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház.6720 Szeged, Roosevelt tér 1–3.

Nyitva tartás:Egész évben. Hét–Vas: 10:00–18:00

+36 62 549 040
www.mfm.u-szeged.hu
info@mfm.u-szeged.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
606
Kiskönyvtár
701 Móra Ferenc Múzeum

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Természettudomány

Történelem, régészet

Irodalom, színháztörténet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások