Mozaik Múzeumtúra indul- avagy múzeumokat és kocsma kvízt az iskolákba!

images/MMT_BalatoniJzsef_wk.jpg

A népszerű történelem tanár, Jocó bácsi gondolatai a Mozaik Múzeumtúráról.

,,Az a megtiszteltetés ért, hogy 2017-ben én lehetek a Mozaik Múzeumtúra országos múzeumnépszerűsítő, edukációs roadshowjának a házigazdája. Nagyon örültem az iskolai élményszerző programot szervező stáb – Felelős Szülők Iskolája - felkérésének és hatalmas lelkesedéssel vállaltam el és mondtam rá igent. Az első alkalommal a saját iskolám falai között, a Kontyfában debütál a program március 21-én a felsősök között.

A Mozaik Múzeumtúra program iskolai edukációs sorozatának alapvető célkitűzése az, hogy a gyerekekhez „házhoz vigye” a múzeumokat, a kiállításokat és a saját környezetükben mutassa meg nekik azokat. Ki az, aki egy ilyen ügy mellé pedagógusként ne állna oda teljes mellszélességgel? Izgalmas programokkal készülünk, rengeteg helyszínnel, ahol a gyerekek vetésforgó rendszerben tudnak a SZABADSÁGról autógraffitizés közben beszélgetni, mamutlábnyomot keresni, korhű ruhákba öltözni, slammelni és még számos más, izgalmas dolgot csinálni. Jómagam pedig egy izgalmas, pörgős Arany János „kocsma kvízzel” készülök a gyerekeknek, ahol nem csak a tárgyi tudás, de a kreativitás és a gondolkodás is számít.

Fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek minél több múzeumba jussanak el. Sajnos még mindig ott tartunk, hogy ha meghallja az ember azt a szót, hogy múzeum, akkor egy poros, dohos, naftalinszagú (legyen az bármilyen, mert nekem fogalmam sincs milyen szaga van a naftalinnak) hely jut az eszükbe, ahol komor nénik és bácsik monoton hangon beszélnek unalmas témákról és intik csendre az éppen megszólaló gyerekeket. Ott nem szabad beszélni, nem szabad nyúlni semmihez és még csúnyán is néznek az emberre, ha egy feltett kérdésre esetleg nem tud válaszolni. Igen, lehet, hogy egyszer régen ilyen helyek voltak a múzeumok, de mára már szerencsére megváltozott a helyzet.

A bejegyzés folytatódik a Facebookon.