Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Sopron – 2017. április 7.

images/MMT_Roadshow_Sopron_plakt_kw.jpg

A Mozaik Múzeumtúra Roadshow április 7-én, a Hűség Városában folytatódik! Egész nap ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a Soproni Múzeum kiállítóhelyei, az Erdészeti Múzeum, a Központi Bányászati Múzeum és a Zettl-Langer Gyűjtemény.

A délelőtt folyamán fiatal múzeumbarátok vehetnek részt kihelyezett órákon, múzeumpedagógiai foglalkozásokon: az Erdészeti Múzeum programján például a gyerekek állatbőröket, elefánt lábakat simogathatnak, s ragadozók koponyáit is szemügyre vehetik. A látogatás alkalmával játékosan szerezhetnek értékes tudást a vadászat világáról.

Érdekes foglalkozásokkal készül a Soproni Múzeum újonnan nyílt állandó kiállítóhelye, a Macskakő gyermekmúzeum is. A kicsik régi korok mindennapi életébe nyerhetnek bepillantást egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. A gyerekek bebújhatnak egy ókori ebédlőasztal közepébe, múlt századi játékokkal játszhatnak, csillagképeket alkothatnak, beülhetnek egy százéves iskolapadba is, de azt is kipróbálhatják, hogyan öltözködött hajdan egy velük egykorú gyermek. A Macskakőben a délután folyamán sem lesz hiány a mókából: Róka Szabolcs, Tinódi-lant díjas énekmondó, drámapedagógus, népzenész hozza el mesetárából a Szent György legendát. A sárkány és a hős vitéz történetéhez Fajkusz Attila népzenész és fiai nyújtanak hangszeres aláfestést, majd az előadást követően önállóan is zenélnek a közönségnek.

Rendhagyó látogatást szervez a fiataloknak a Zettl-Langer Gyűjtemény: az érintetlen, 19. századi lakásmúzeumban Zettl Gusztáv festő és műkedvelő gyűjteményével ismerkedhetnek meg, amely Sopronnak és környékének történetét az őskőkor, a középkor és az újkor tárgyain keresztül mutatja be.

A Pék-házban, a „Süt a pék” című foglalkozáson a fiatalság játszva ismerheti meg a pékmesterség fortélyait, s fény derül arra is, hogyan éltek és dolgoztak egykor a ház lakói. A programon kiderül, hogy mit takar a pékfürösztés hagyománya, de azt is megtudhatják, hogy a régi időkben mely péksütemény volt a gyerekek kedvence.

Ne maradj le egy programunkról sem, kövess minket az esemény Facebook oldalán is!

A délután folyamán is jobbnál jobb programokon vehetnek részt az érdeklődők Sopron múzeumainak jóvoltából: 16 órától ragadozó madár bemutató és reptetés lesz az Erdészeti Múzeum udvarán. A levegő uraival Lóki György, a madarakkal táncoló ismerteti meg az érdeklődőket, ez után pedig rendhagyó tárlatvezetéssel díjmenetesen megtekinthetők a Madarak @ hálón, illetve a Hidvégi Béla Vadászati Gyűjtemény kiállítások.

Szintén 16 órától várja vendégeit a Zettl-Langer Gyűjtemény: a Balfi utcában a látogatók az élő lakásmúzeumban egy történelmi család mindennapjaiba nyerhetnek bepillantást. „Múzeum és lakás kettősében harmóniát teremteni különösen nehéz feladat” - vallja ezt Zettl Gusztáv ükunokája, Langer Ágnes. A programon többek között erről a kettősségről is szó lesz, de az egykori festő és műkedvelő gyűjteményével is megismerkedhetnek a résztvevők.

17 órától a Pék-házban a húsvéti készülődésé a főszerep: az ünnepi kalács elkészítésének fortélyaival az épület árnyas udvarán ismerteti meg a látogatókat Mózsi Boróka. A programon foszlós kalács is lesz!

Az esti programok alkalmával kellemes fejtágításon vehetnek részt az érdeklődők: a Központi Bányászati Múzeumban, a Templom utcai Esterházy-palotában az intézmény igazgatónője, Dr. Kovácsné Bircher Erzsébet világít rá 18 órakor kezdődő rövid előadással összekötött tárlatvezetésében arra, hogy fér meg egy ipari múzeum egy barokk palotában. Egy órával később, 19 órától a Fabricius-házban pedig megelevenedik a történelem: az Arany-emlékév tiszteletére a múzeum munkatársaiból és barátaiból álló Ars Historica Társulat ezúttal - tőle szokatlan - modern produkcióval jelentkezik. „Aranyba foglalva” című előadásával a társulat Arany János emléke előtt tiszteleg, kortárs környezetbe helyezve a költő tán legismertebb balladáját, A walesi bárdokat.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt április 7-én, a Hűség Városában!

A Mozaik Múzeumtúra soproni állomásának Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1443166019075076/