Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Veszprém - 2017. május 26.

images/MMT_RS_Veszprm_00k.jpg

Utolsó, 6. állomásához érkezik a Mozaik Múzeumtúra tavaszi Roadshow-ja május 26-án pénteken, Veszprémben! A királynék városában egész nap sokszínű programokkal várják az érdeklődőket a helyi múzeumok: lesznek rendhagyó tárlatvezetések az emlékévek kapcsán, várostörténeti séta, és Szűcsinger piknikkoncert is, a családokat pedig egész délután népi játék udvarral, s művészeti foglalkozásokkal várják a résztvevő intézmények.

A délelőtt folyamán iskolás csoportok vehetik birtokba a múzeumokat: a fiatal múzeumbarátok a Laczkó Dezső Múzeumba, a Művészetek Házába, s a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteménybe látogatnak el, ahol interaktív tárlatvezetéseken, múzeumpedagógiai foglakozásokon vehetnek részt.

14 órától kezdve egészen estig várja a játékos kedvű családokat a Laczkó Dezső Múzeum különféle ingyenes, művészeti foglalkozásokkal: többek között Gombrich Mester Művészeti Tanodájának szabadtéri újratervező projektjével is! A 10 ikonikus veszprémi épületet ábrázoló óriási színező remek lehetőség, hogy kicsik és nagyok együtt gondolhassák újra a város épületeit és környezetüket.

Emellett a Bakonyi Ház udvarán is remekül szórakozhat az egész família: különféle népi játékokkal lehet majd ismerkedni. A gólyalábazás és mocsárjárás izgalmai mellett mindenki próbára teheti ügyességét a karikahajtás és célba dobás során, de lesz malomjáték is!

A délután folyamán színes programokkal várnak minden érdeklődőt a veszprémi múzeumok: a Laczkó Dezső Múzeum Arany 200 című kiállításában 14 órától lesz rendhagyó, női tárlatvezetés. A különleges múzeumlátogatás során Sipos Anna művészettörténész, Ács Anna muzeológus és a Veszprémi Egyetemi Színpad lányainak közreműködésével egyedi, női szemszögből ismerhetik meg a látogatók Arany János balladáinak világát és Udvardi Erzsébet illusztrációinak hangulatát.

Nem kell csüggedniük azonban az erősebb nem képviselőinek sem: a Laczkó Dezső Múzeum Szent László emlékezete című kiállításában 15 órától „férfias szemszögből” ismerkedhetnek meg Szent László király udvarával és életével. Az érdekesnek ígérkező tárlatvezetést Fogl Krisztián történész tartja a Veszprémi Alig Színpad férfi tagjainak közreműködésével. Mindkét program ingyenesen látogatható!

Érdemes lesz a Művészetek Házába is ellátogatni a délután folyamán, ugyanis szintén díjmentes tárlatvezetésekkel készülnek a látogatók számára. 14 órától az érdeklődők kettős tárlatvezetésen vehetnek részt a FénySzínForma állandó kiállításban valamint a Színkontraszt - Dorothee Joachim és Gál András közös tárlatában. Ezt követően, 15 órakor Ughy István kiállításában kalauzolnak a múzeum munkatársai: a látogatók megismerkedhetnek a figuratív festő mélyen expresszív szemléletmódjával és ecsetkezelésével.  16 órától is érdekes programon lehet részt venni a Művészetek Házában: a Munkácsy Mihály- és Prima Primissima-díjas festőművész, Vojnich Erzsébet kiállításán lesz tárlatvezetés. A programokra ingyenes a belépés!

 

2017 a Kiegyezés emlékéve is: ebből az alkalomból, valamint I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázásának 150. évfordulójának apropóján készítette a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Kiegyezés és koronázás – 1867 című kiállítást. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjának keretében a látogatók különleges tárlatvezetésen vehetnek részt, melyet most 50%-os kedvezményű jeggyel tehetnek meg.

Az estéhez közeledve, 17 órakor városi kultúrtörténeti séta kezdődik István király és Gizella királyné szobra előtt! A barangolás alatt – mely érinti Veszprém történelmi helyszíneit – olyan titkok és érdekességek derülnek majd ki a városról, amelyet eddig még csak nem is sejthettek az itt lakók!

A tartalmas nap levezetéseképpen pedig ingyenes Szűcsinger Piknikkoncertre vár mindenkit a Laczkó Dezső Múzeum melletti liget! Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs közös estjén előkerül a Beatles és Petőfi is, mindez kortárs magyar zenével és költészettel fűszerezve. A jó hangulat garantált: csillagos égbolttal, takarókkal, lampionokkal, szomjoltó nedűkkel, és édes-sós finomságokkal zárul a Mozaik Múzeumtúra Roadshow veszprémi állomása.

Facebook esemény oldal: Mozaik Múzeumtúra Roadshow Veszprém