Múzeumba menni jó! - 2019. január -

images/ajanlo/mbj_jan.jpg

Új sorozatunkban minden hónapban ajánlunk néhány aktuális kiállítást, amelyek meglátogatásával remek élményekben lehet része minden múzeumbarátnak! A januári múzeum-mozaik segítségével hangolódhattok a farsangi szezonra, egy csodás képzőművészeti kiállítást is ajánlunk, de kalandozhattok a magyar történelem hasábjain is!

A mohácsi busójárás megújuló hagyományával ismerkedhettek meg a Hagyományok Házában: a Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya tárlaton a leghíresebb helyi álarc-készítők munkái mellett a National Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály grafikái is megtekinthetőek. Ha pedig már a budai oldalon vagytok, a Várkert Bazárba is érdemes betérni, hiszen az Új világ született című kiállításon látványos, interaktív kiállítási elemeken, érintőképernyős eszközökön böngészhető információkon és kisfilmeken keresztül válik megismerhetővé az I. Világháború vége, az azt követő évek története, és a Párizs környéki békék következményei. A néphagyományok és a történelem után evezzünk át a magyar képzőművészet vizeire: remek kiállítás vár ugyanis a festészet szerelmeseire is januárban.

 

Fotó: Várkert Bazár - Új Világ Született

Megnyílt a Szolnoki Galériában a Munkácsy Szolnokon - 175 éve született Munkácsy Mihály kiállítás, mely festőóriásunk életpályáját mutatja be. A mester legismertebb munkái mellett számos kevésbé ismert művet is megnézhettek Szolnokon, melyek Pákh Imre és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből érkeztek az egykor zsinagógaként működő épületbe.

 

Fotó: Szolnoki Galéria - Munkácsy Szolnokon

A magyar történelem rajongóinak sincs oka búslakodásra az év első hónapjában: Budapesten és Debrecenben is igazán érdekes tárlatok várják a múzembarátokat! A Magyar Nemzeti Múzeum frissen nyílt, Az ismeretlen Görgei időszaki kiállításban az 1848-49-es szabadságharc legvitatottabb alakjának, Görgei Artúr tábornoknak a pályafutásával, megítélésével és annak változásaival ismerkedhettek meg. Számos kérdés vetődik fel vele kapcsolatban, ezekre keresi a választ a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása. Januári ajánlónkban egy másik, az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódó kiállítás meglátogatására is buzdítjuk a magyar történelem kedvelőit: a debreceni Déri Múzeum A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849 című tárlata azt a korszakot idézi meg, amikor 1849-ben fél évig a cívisváros volt a nemzet fővárosa. A kiállításon láthatjátok Kossuth Lajos kiáltványát, amelyben Debrecent a „magyar szabadság őrvárosának” nevezi, valamint a magyar Szent Korona hiteles másolatát is megnézhetitek, amely a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett Debrecenbe a jeles alkalomból.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum - Az ismeretlen Görgei