Múzeumba menni jó! - 2019. április -

images/ajanlo/1904_nyito_k.jpg

 

Az április sem múlik el eseménytelenül a múzeumok háza táján: ebben a hónapban a magyar művészeké lesz a főszerep, sok-sok fotóval, kortárs kiállítással! Térjetek be a hűvös falak közé és frissüljetek fel Ti is ezekkel a remek tárlatokkal, ha épp a kiállítóhelyek környékén jártok!

Már megtekinthető a 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol a hétköznapi valóság megörökített pillanatait élhetitek újra át. Ismerős témákkal találkozhattok, hiszen biztosan sokan néztétek vagy látogattatok el a vizes világbajnokságra, vagy épp vettetek részt azokon a koncerteken, ahol épp egy remek fotót készített az egyik kiállító. Ugyanakkor igazán komoly kérdéseket is felvet a tárlat, szóval magvas gondolatokkal is gazdagodhattok a szórakozás mellett.

Fotó: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Ha pedig inkább a modern fotóművészet mellett tennétek le a voksotokat, akkor sem kell aggódnotok: a Mai Manó Ház vár rátok ugyanis a Bauhaus100. A zseniális kísérletező: Moholy-Nagy László Fotográfiái című kiállítás. Itt megismerkedhettek az alkotó különleges stílusával és a fotókísérleteivel, amelyekre méltán mondhatjuk, hogy megújította, befolyásolta a modern képzőművészetet.

Fotó: Mai Manó Ház

Kicsit könnyedebb vizekre evezhettek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új kiállításával, amely nem véletlenül kapta a FoodPlay/Gasztrojáték címet, hiszen itt a gasztrodesign – bizony, már ilyen is van – sajátos műfaját fedezhetitek fel! Manapság gasztronómiai forradalomról beszélhetünk, amelyhez szorosan kapcsolódik az ételfotók készítése: a múzeum kiállítása – saját elmondásuk szerint - a látvány séfjeinek mesterfogásaiból kínál ízelítőt.

Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Szintén izgalmas kincsekkel vár Benneteket a szentendrei MűvészetMalom tavaszi kiállítása, itt ugyanis harminc magyarországi magángyűjteménybe kukkanthattok be! A Publikus magánügyek című tárlaton a rendszerváltás utáni színes, bátor hangú, „felforgató” évtized műveit csodálhatjátok meg, ahol érdekes lehet megfigyelni, hogy a művészetet nem pusztán stílusok és iskolák határozzák meg, hanem egyéni megközelítések is. A Malomban az is kiderül, hogy nekünk, magyaroknak mit jelent a „Coca” szó – előre figyelmeztetünk, hogy nem úgy fogtok vele találkozni, ahogyan várnátok!

Fotó: MűvészetMalom

Ha már meghökkentő tárlatokról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a Miskolci Galéria új kiállítása mellett sem, ahol alakváltoztatásra képes lebegő fényszobrok, meditatív hangulatú csendéletek, fények és feliratok kölcsönhatására épülő képek, kötöttségektől mentes kábelfigura kötegek várnak rátok! A H6T KUNS T című tárlaton hat kortárs képzőművész hat különböző témában és műfajban állította ki műveit a kortárs képzőművészet tavalyi aktualitásaiból – mindannyian a változás jegyében.

Fotó: Miskolci Galéria

A Velencei-tó környékén is igazán frissítő kiállítás vár rátok: a kápolnásnyéki Halász-kastély termeiben ugyanis a méltán híres magyar grafika kortárs mestereinek tárlatában gyönyörködhettek! A Kép-történetek címet viselő kiállításon antik mítoszok, magyar hősök, kalandregények, krimik és klasszikus művek elevenednek meg, de találkozhattok az európai zeneirodalom nagyszerű alkotóinak portréival is, méghozzá érmeken. Nézzétek meg Ti is, ha a tónál jártok!

Fotó: Halász-kastély