Múzeumba menni jó! - 2019. július

images/ajanlo/1907_b.jpg

Ha Ti is úgy éreznétek, hogy a nyár közepén a tengerpart és a fesztiváláradat közt szükségetek van egy kis kulturális kitekintésre, jó helyen jártok! Júliusi ajánlónkban bejárjuk a Földet: Debrecenből Brooklynig utazunk, Dalítól pedig Farkas Bertalanig is eljutunk!

Budapest nyáron nem csak a romkocsmák és a hangos zene miatt közkedvelt az ide látogató külföldiek körében, hanem világszinten elismert kiállításai miatt is: legyetek turisták Ti is fővárosunkban! A Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Pompidou Központ közösen szervezett kiállítást A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben címmel, amely a szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkásságát mutatja be. Az 1929-es év a személyes és művészi ellentétek lehengerlő időszakán keresztül tárja fel a szürrealizmus fő tendenciáit, vezéralakjait, bástyáit.

Nyaralás előtt mindenki feltérképezi azokat a helyszíneket, amelyeket megszeretne látogatni, azokat az értékeket, amelyeket nem érdemes kihagyni egy utazás során. Ilyen rejtett kincseket látogathattok meg a Budapesti Történeti Múzeum Az első bástya, Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című kiállításban. Az érdeklődők számára gazdag régészeti látványosságokat mutatnak be, többek közt fegyvereket, lakatokat, nem utolsósorban pedig kincsleletekből előkerülő arany- és ezüstpénzeket.

Amennyiben pedig fiatal tehetségek műveit szeretnétek megtekinteni, mindenképp látogassatok el a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátorhallgatóinak diplomamunkáit bemutató kiállítására, a Kő/Papír/Freskó-ra, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthettek meg. A 2011-ben indult kiállítássorozat tematikája a műkincsek sokszínűségére épül. Az idei évben olyan különlegességeket csodálhattok meg, mint az Esterházy-kincstárba tartozó, drágakövekkel díszített pallos, emellett pedig megismerhetitek a restaurátorok mindennapjait, művészetüket.

Természetesen nem csak a fővárosban találhatók remek kiállítások, mindenképp érdemes megtekinteni a debreceni Déri Múzeum Munkácsy Más/Kép(P) című kiállítását, amely Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójának tiszteletére rendeztek. Korabeli lapok beszámolóit, fennmaradt fotókat is megtekinthettek, emellett pedig betekintést nyerhettek Munkácsy életének egy-egy érdekes eseményébe is a festő használati tárgyain és eszközein keresztül. Ráadásként a korabeli viseletet felöltve Munkácsy vendégeként érezhetitek magatokat!

New York-ba elutazni idő- és pénzigényes feladat, viszont ezúttal nem kell messzire mennetek, hogy egy kis szeletet haraphassatok a Nagy Almából, hiszen a veszprémi Művészetek Házában a kiváló brooklyni festő és filmrendező, Julian Schnabel grafikai nyomatait tekinthetitek meg! A Printed Works című kiállítás során mélyrehatóan megismerkedhettek Schnabel művészetével, életművének jelentős, ám ritkán vizsgált részeivel. A kiállításban láthatók bársonyra, világtérképre készített nyomatok és rézkvarcra felvitt kollázsok is, így nem mindennapi élmény vár az ide látogatókra!

Utazásunk legmesszibb tája pedig nem más, mint a világűr lesz, hiszen a szentesi Koszta József Múzeumban Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós életébe nyerhettek betekintést. A Szojuz-36nevű interaktív kiállítás során ellátogathattok az űrállomásra, emellett pedig a planetárium és a háromdimenziós VR szoba nyújt felejthetetlen élményeket.

Itt megnézhetitek a kiállításhoz készített videót: Szojuz-36: Első magyar az űrben kiállítás

Ha nektek is szükségetek van egy kis kulturális eseményre két hullám közt, akkor gyerünk, világutazásra fel, mert múzeumba menni jó!