Múzeumba menni jó! - 2019. március -

images/ajanlo/1903_Josa_k.jpg

Végre itt a tavasz és a jó idő, amit a múzeumok is szuper tárlatokkal hálálnak meg! Márciusi ajánlónkban az ébredő élővilág tiszteletére mutatunk néhány érdekes természettudományi témájú kiállítást, de kortárs művészek tárlatai közül is válogattunk, ahová érdemes betérni egy kellemes tavaszi séta után!

Bár nálunk épphogy beköszöntött a jó idő, Földünk történetében több jégkorszak is előfordult már: ebbe a világba pillanthattok bele a Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztályán, ahol a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” összes fellelt maradványa és kortárs állatok ősmaradványai is megtekinthetők A jégkor pécsi vándora című tárlaton. A kiállítás kiegészítő témái a jégkorszakok, valamint a klímaváltozások kutatása.

fotó: Janus Pannonius Múzeum

Ha viszont ennyi nem lenne elég a történelem eme szeletéből, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban is hasonló kérdéskörű tárlat vár rátok! A Jégkorszak című kiállítás mindenkinek izgalmas felfedezést tartogat, aki szívesen merül el ebben az érában. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállításán többek között az is kiderül, hogyan válhatott a Kárpát-medence a különböző állat- és növényfajok menedékterületévé. Ha viszont inkább az ókori civilizációk és a természet kapcsolata foglalkoztat benneteket, az Iseum Savariense Varázslás és csillaghit a rómaiaknál című tárlatát ajánljuk figyelmetekbe: itt megismerkedhettek azzal, hogyan keresték az élet kérdéseire a válaszokat a rómaiak az asztrológiai jelenségekben.

fotó: Iseum Savariense

A Magyar Természettudományi Múzeum frissen megnyílt tárlata most kivételesen nem szorosan bolygónk élővilágához kapcsolódik, ugyanis a Kockakiállításon a sport, a kultúra, a film és a mesevilág ismert alakjai vonulnak fel 1:1-es méretarányban – méghozzá Legóból! Térjetek be ti is, és csodáljátok meg a valódi Lego Batmant! A fővárosban emellett remek kiállításokat láthattok még, hiszen a Budapest Fotófesztivál keretein belül David Lynch rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész tárlatát nézhetitek meg a Műcsarnokban. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, mely a mester filmes munkáihoz hasonlóan a tudattalan és a valóság közötti összefonódással foglalkozik.

© David Lynch / SmallStories: Head #2- Courtesy: Item éditions, Paris 

Ha pedig inkább a modern magyar művészet vizeire eveznétek, a Magyar Nemzeti Galériában vár rátok a Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című tárlat, amelyen a festőművész egyes korszakaival ismerkedhettek meg és fedezhetitek fel, hogy miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei Korniss Dezső szürreális képi világában.

fotó: Magyar Nemzeti Galéria

A tavaszi múzeumi szezonban a Viharsarok városai is remekelnek: nemrég nyitott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban az Andy Warhol – Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig című kiállítás, ahol a pop art kiemelkedő alakjának csaknem 80 alkotását nézhetitek meg. Látható többek között a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy képmása is.

fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

Ha pedig arra jártok, kanyarodjatok Gyula felé, hiszen az Almásy-kastély Látogatóközpontban a remek állandó kiállítás mellett most két legyet üthettek egy csapásra! A Kincsek őrzője című tárlaton a 150 éves Erkel Ferenc Múzeum fontos évfordulója alkalmából nyílt időszaki kiállítás a gyűjtemény jeles darabjai mellett eddig be nem mutatott műtárgyakat tár a közönség elé: ilyen például az a színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott. Továbbá itt találkozhattok először azzal az 1849. január 1-én kelt Erkel kézirattal is, amit 2018 szeptemberében mutatott be a múzeum a közönségnek.

fotó: Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont

Kicsit délebbre, a makói József Attila Múzeumban pedig a 70 éve elhunyt szentesi festőművész, Koszta József emlékét eleveníthetitek fel A jó kép születik, nem lehet akarni című tárlaton. Az alkotót az alföldi táj, lakói és cselekvések ihlették meg, amelyeket a vászonra is vetett: a kiállításon a szentesi Koszta József Múzeum és egy magángyűjtemény legszebb és legértékesebb darabjait nézhetitek meg.