Múzeumba menni jó! – 2019. November

images/a jatek csodai.jpg

Az évszak utolsó hónapjával beköszöntött az esős, őszi, nyirkos időjárás, azonban ez ne szegje kedvünket, a november hónap is kiváló programokat kecsegtet számunkra.

A november 10-ig tartó Őszi Fesztiválról már írtunk októberben, azokban számos kiváló kiállítás vár még rátok.

Belépve a szezon utolsó harmadába, mi is lehetne az első kategóriánk címe, mint a múzeumi őszbúcsúztató. A november 11-i Márton napot megünnepelve szervez eseményt a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum. A Márton lúdja és a zenélő poharak című eseményen különleges zenei csemegével mutatják be az ősz színeit és a jeles ünnepet.

Az idei őszi fesztivál egyik legfontosabb mottója a „Felfedezések korában”. A következő kategória ezt a nevet képviseli. A hajó metafora és kép évszázadok óta kimeríthetetlen témája a magyar képzőművészetnek. A balassagyarmati Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumában rendezett A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában című kiállítás festményeken keresztül mutatja be a hazai és nemzetközi történelmet, felfedezéseket, expedíciókat.

Az utazó Múzeum kategóriában rendhagyó előadásokat nézhettek meg. Ilyen prezentációval készülnek a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum dolgozói is. Az Emberek, sorsok, fegyverek című interaktív múzeumi tanórán Rákóczi Ferencről és a 80 éve kitört II. világháborúról tanulhattok.

Aquincum útra kel! címmel speciális tanórát tekinthettek meg a budapesti Aquincumi Múzeumban. Az utazó múzeum célja, hogy azok az általános iskolás és gimnazista diákok is, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el, megismerjék Aquincum szépségeit, kulturális örökségét.

Hogyan kerül a művészet az óvodába és mit csinálhat egy óvodás a múzeumban? Ezt a kérdést járja körbe a győri Rómer Múzeum. A múzeumi körtúrán az óvodapedagógusok és a tanárok megismerkedhetnek az aktuális időszaki kiállítás alkotásaival, mely fő témája a művészet és a kultúra fontossága egy óvodás korú gyermek számára.

Végül, de nem utolsó sorban országos múzeumpedagógiai konferenciát szerveznek a székesfehérvári Hetedhét Múzeumban. A november negyedikén megrendeződő Játék csodái, csodás játékok című előadáson workshopokkal, szakmai tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai gyakorlatokkal várják a szervezők az érdeklődőket.

Használjátok ki az őszi fesztivál utolsó napjait, vár rátok a múzeumi kavalkád, hisz múzeumba menni jó!