Múzeumba menni jó! - 2020. Február

images/ajanlo/2020/ragyogj_ facebook cover-04.png

A tél utolsó hónapjában sem kell tartani attól, hogy izgalmas kiállítások nélkül maradnánk! A februári ajánlóban előtérbe kerül a szerelem, kultúra, a divat, és a számos kiváló program, amellyel átvészelhetitek az utolsó hűvös napokat!

A Valentin-nap és az első tavaszi napsugarak a legzordabb téli reggeleken is felszínre hozzák a romantikus gondolatokat. Mi mással is kezdhetnénk a havi ajánlót, mint a Magyar Nemzeti Múzeum Ármány és Szerelem című kiállításával. Bálint-napról alapvetően mindenkinek a szív alakú párnák, a csokoládék és a virágok jutnak eszébe. A tárlat során a török-kor szerelmei kerülnek terítékre, titkolniuk kellett-e az érzéseiket vagy kimutathatták, mi volt illendő az asszonynak és mi volt a férfinak. Töltsétek a szerelmesek napját kultúrával!

Január utolsó napján nyitotta meg a Hadtörténeti Múzeum új időszaki kiállítása, a Plakátok az utcákon, amelyben 1918 és 1921 között kiadott grafikai és szöveges falragaszok, plakátok gyűjteményét tekinthetitek meg. A tárlat korrajzot jelenít meg többet között az események, a fennálló politikai erők propagandája és a hazai plakátművészetről.

Március 15-ig látogatható a Kiscelli Múzeum különleges kiállítása, amely fő témája a divat, az öltözködés és a csillogás! A program során 18-21.századi, különleges alkalmakon viselt öltözékeket tekinthettek meg, A Ragyogj! című kiállítás fő célja a divat, mint kommunikációs eszköz bemutatása, különböző társadalmi és szociális rétegeket keresztül. Hisz, minden, ami csillog, az magára vonzza a tekintetet!

A divat jelenik meg a debreceni Déri Múzeum Polgári Sikk című kiállításában is. Az iparművészeti gyűjtemény gazdag anyag a múzeum állandó tárlataiban számos helyen szerepel már, azonban önállóan még nem láthatták a múzeumbarátok. A tárlat a polgárosodó Debrecen elegáns női ruháit, kiegészítőit mutatja be, a divat változásait a kiegyezéstől a háború kitöréséig.

Ha a kincsek és az ásatás érdekel, mindenképp érdemes ellátogatni a Tatabányai Múzeumba. A régészeti tárlatok a késő vaskori kelta anyag mellett nemrég előkerült római leletegyüttest is bemutatnak. A Régvolt „szomszédaink” és a „A kicsi szép” kiállításokat március 28-ig látogathatjátok meg.

Végül, de nem utolsó sorban egy irodalmi válogatást szeretnénk bemutatni. Február 12-ig látogatható a nyíregyházi Jósa András Múzeum kiállítása, 18-19. századi kincsekből. A „Szavuk lelkünkig ér” című tárlat során kizárólag eredeti, kéziratos dokumentumokat tekinthettek meg, köztük szépirodalmi témájú műveket, leveleket, politikai tudósításokat és egyéb különlegességeket is.

Töltsétek a tél utolsó napjait is kultúrával, a múzeumok várnak rátok!