Múzeumba menni jó! – 2020. Január

images/ajanlo/30 ve szabadon.jpg

Az ünnepek végeztével és a szilveszteri pezsgőbontással beköszöntött az új évtized, azonban van, ami változatlan, ez pedig az, hogy továbbra is kiváló kiállításokat látogathatnak meg a múzeumbarátok.

 

A Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából ingyenes tárlatvezetéseket szervez a Budapesti Történeti Múzeum. A vezetés során egy állandó kiállítás, A királyi palota – a kultúra várát tekinthetitek meg. A vezetés során a látogatók végig nézhetik a Mária Terézia korabeli barokk palota korszakaitól a kiegyezést követő időszakig az épület történetét.

A mesés Keletről származó kőzet, a lápisz lazuli önmagában is értékes drágakő, azonban a követ a 17. században Antonio Tempesta római művész festőalapként használta fel. A művet az Iparművészeti Múzeumban tekinthetitek meg, január 17-től. A Drágakőre festve című kiállítás mellette több ötvöstárgyat is bemutat, amelyek a természet adta anyag művészi átformálásával születtek.

A rendszerváltozás utáni intenzív érzésekről és változásokról készítettek kiállítást a Robert Capa Kortárs Fotógráfiai Központban. Az Eufória – Rendszerváltás-történetek Magyarországról című kiállítása képek, fotósorozatok és dokumentumok segítségével idézi fel az emlékeket és jeleníti meg a várakozással teli időszak képeit.

Szintén ezt az időszakot öleli fel a pécsi Csontváry Múzeum kiállítása, a Harminc éve szabadon. A tablókiállítás kronologikus sorrendben mutatja be, hogyan is jutott el Magyarország a kommunista diktatúrától a rendszerváltozásig.

Orosz Péter Munkácsy-díjas szobrászművész életműve előtt tisztelet a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. A Létrák és tüskék című tárlat során megismerkedhettek a nagyívű pályafutásával, művészetének különböző időszakaival, sajátos ábrázolási világával. Műveit többek között eperfából, akácból és fenyőből készítette, de legjellemzőbb motívuma a tövises lepényfa, más néven a Krisztus-tövis volt.

Végül, de nem utolsó sorban pedig Kőszegre látogatunk el, pontosabban a Jurisics Várhoz, ahol rendhagyó kiállítás nyílik Nem létező Tárgyak Tárlata címmel. Buzás Mihály fiktív-tárgyelemző és Zugmann Zoltán degeneratív grammatikus kiállítása a magyar verbális kultúra azon szereplőiről szól, amelyekről nap, mint nap beszélünk, mégse látta senki. „Avagy, akad-e köztünk bárki, aki bizton meri állítani, hogy szemtől szembe találkozott a fába szorult féreggel, a fészkes fenével, vagy valaha megérintette a Deákné vásznát?!”

Kezdjétek az új évtizedet is múzeumokkal!