Múzeumba menni jó – 2021. január

images/kaposvar-latvanytar.jpg

Miután véget értek az ünnepi napok, az utolsó süteményeket is elfogyasztottuk, ideje visszatérni a hétköznapokhoz és a múzeumokhoz. Januárban is színes, virtuális programok várnak rátok.

2015-ben rendezte meg a BTM Vármúzeum az első olyan összegző kiállítását, mely az előző év legfontosabb régészeti ásatásaira, annak eredményeire tekintett vissza. Az idei kiállításon a leletek mellett a tárgyak "ásótól vitrinig" tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba kerül, hisz egy tárlat a különböző területeken dolgozó kollégák együttműködése eredményeként jöhet létre.

A 2020-as év egyik legjelentősebb fényképészeti kiállítása volt a Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái című tárlat, amelyet a Kassák Múzeum mutatott be hazánkban. A kiállítás Besnyő alkotói módszerét, látásmódját, társadalomhoz fűződő gondolatait helyezi középpontba. A tárlatot január nyolcadikától virtuálisan is megtekinthetitek a múzeum platformjain keresztül.     

     

Újabb virtuális kiállítást nyitott meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, ezúttal Jaschik Álmos bábművész életútját, alkotói művészetét mutatja be.  A „halhatatlan papiros” kifejezés egy 1930-as kritikából származik és nagyon találó Jaschik életművére, hiszen minden műve (legyenek azok a grafikái, bábjai, makettjei, rajzfilmbe), mind papíron készültek el, és ha meg is valósultak, ma újra csak papír formában (fényképek, jegyzetek, tervek) láthatjuk őket.

Otthonról is megtekinthetitek a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum legújabb tárlatvezetését, mely a római kortól a 20. század első feléig nyújt betekintést a város és kereskedelme történetébe.

Pásztorok, pásztorfaragások a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Látványtárában. A virtuális foglalkozásnak a segítségével a gyerekek ízelítőt kaphatnak a somogyi pásztorok tárgyalkotó és díszítő művészetéből, megismerhetnek jó néhány pásztorok által használt eszközt, díszítési módot. A ráadásként bemutatott különleges tárgyakon keresztül ízelítőt kaphatnak a pásztorvilág pásztorainak, a világ változásaira adott válaszairól. A virtuális kiállításban található egy kvíz is, melynek kitöltésével mérhetővé válik, hogy kiben, hogy rögzültek a látottak.

Részletekért keressétek a múzeum weboldalát és közösségi felületeit.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum alternatív módon emlékezik meg a varsói csata 100. évfordulója kapcsán. A jeles nap alkalmából ablakkiállítást szervezett a múzeum. A történelmi jelentőségű eseményt a Hangár épületének ablakaiból tekinthetik meg. Megtekinthető 2020.12.11-től a múzeum kényszerű zárva tartása teljes idején. Lengyel-Magyar két jó barát.

Töltsétek a hideg, téli napokat forró teát, kakaót szürcsölve virtuálisan a múzeumokkal.