Múzeumba menni jó – 2023. január

images/mnm_expo.jpg

KÖSZÖNTELEK, ÚJ ÉV ÚJ VILÁGA!”

A 2023-as esztendő első hónapja is tartogat kulturális feltöltődést. Januárban megújult érdeklődéssel látogathatunk izgalmas kiállításokat, melyek közül most néhány tárlatot ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Múzeum

Magyar EXPO sikerek – Magyar Nemzeti Múzeum
2022. december 13. – 2023. augusztus 23.

2022. decemberében nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar EXPO sikerek című legújabb időszaki kiállítása. A tárlat 170 év (1851-2021) összesen 32 világkiállítását, illetve az azokon megjelent magyar sikereket mutatja be a közönségnek. Célja: a magyarok világkiállítási szereplésének, s sikereinek komplex megismertetése, a világkiállítások nemzetközi terében bemutatva, de a tárlat a világkiállítások létrejöttét, jelentőségét és az emberiségre gyakorolt hatásainak felvázolását is hivatott demonstrálni. Mindezt a látogatók tematikus bontásban, az egyes témákat pedig kronologikus rendben ismerhetik meg.
Hangsúlyos, hogy még soha nem volt a magyar múzeumtörténetben ilyen összművészeti, a magyar kultúrtörténet legfontosabb szegmenseit felvonultató időszaki kiállítás, mely mintegy 50 magyar közgyűjtemény és magánszemély világkiállításokhoz kapcsolódó műtárgyait gyűjti össze s mutatja be egy helyen: a tárlaton a magyar képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, élelmiszeripar s még a vendéglátás is.

A kiállításon többek között Viktória-mintás Herendi-készlet, Zsolnay négyalakos állóváza, Térey-ezüstserleg, legyező a bécsi világkiállításról, és Rómer Flóris 1867-es naplója tekinthető meg, de a közönség olyan festők műveit is megcsodálhatják, mint Markó, Than, Lotz, Madarász, Székely, Munkácsy, Paál, Szinyei Merse, Csók vagy Csontváry Kosztka. A szobrászatot pedig Kisfaludi Strobl, Zala, Ligeti, Medgyessy, Telcs, Pásztor, Kő, Gáll és Samu képviselik.

Fotó/Forrás: © BTM Vármúzeum

KÖZÉPPONTBAN A KÖZÉPKOR 7. | Ágyúgolyó és pohár - Budapesti Történeti Múzeum
2022.december 8. - 2023.04.06.

Immáron hetedik alkalommal rendezte meg a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Főosztálya éves kiállítását, mely az előző évben a főváros területéről előkerült legérdekesebb középkori régészeti leleteket tárja a látogatók elé. A december 8-án nyílt s 2023. április 6-ig látogatható kamarakiállítás fókuszába ezúttal is a budai várban folyt munkálatok kerültek.

A kamarakiállítás egyik legszebb darabja egy velencei készítésű, vékony falú, s festett díszű üvegpohár - bár ehhez hasonló poharat Európában viszonylag sokat találnak a szakemberek, mégis a középkori Magyar Királyság területén igen ritka leletnek számít -.
A látogatók megismerhetik a modern város múltjának változatos anyagi kultúráját: megtekinthetik az imént említett mindössze pár grammos üvegpoharat, s a legnagyobb, mintegy másfél mázsás ágyúgolyókat, de láthatnak későközépkori tevecsontokat is, melyek különlegessége, hogy ilyen leleteket Magyarország területén eddig csak a római császárkorból és a török hódoltság idejéből ismertek.
A tárlat egyszerre szól a szakembereknek, az érdeklődő lokálpatriótáknak, a történelmet szeretőknek s a gyermekeknek, utóbbiak ugyanis játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a tárgyakat és egy-egy helyszín történelmét.
A kiállítás kurátora: Terei György

Fotó/Forrás: © Füleki Vármúzeum

„Édes karácsony“– Füleki Vármúzeum, Fülek, Szlovákia
2022. december 1. – 2023. január 31.

„Édes karácsony” címmel nyílt december elején régi ostyasütővasakat bemutató kiállítás Füleken a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A Vármúzeum legújabb kiállítása, mely 2023. január 31-ig várj látogatóit, a falusi kovácsok által készített „ősöket” mutatja be a látogatónak: megtekinthetők a vidéki környezetben oly gyakori és a palóc térségre jellemző molnárkalács-sütővasak, s az egykori Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék egész területén használatos karácsonyiostya-, illetve az egyházi közegben ismert szentostyasütők is.

Az ostyasütés a kora újkori Közép-Európa és a történeti Magyarország szakácskönyveiben gyakran szerepel. Az ostyával ételként a parasztság a katolikus egyházon keresztül került kapcsolatba: középkori gyökerű szokás volt ugyanis, hogy karácsonyra a pap, a kántor, s a tanító a családoknak ostyát vigyen, ezért cserébe pedig ajándékot, a tanárok esetében még pénzt is kaptak. Ezt az ostyát fogyasztották a karácsonyi vacsorán. A szokást, – mely Fülek térségében rendkívüli módon egész a 20. századig megmaradt – a reformáció után megtartotta az evangélikus egyház is.

Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Galéria

A festő-poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere - Magyar Nemzeti Galéria, Budapest | C épület
2022. november 25. – 2023. március 5.

Tichy Gyulának, a magyar grafika egyik kiemelkedő jelentőségű mesterének művészetét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria legújabb kamarakiállítása. A 2023. március 5-ig látogatható tárlat a múzeum gyűjteményéből válogatott mintegy 80 művet mutat be a közönségnek, így az érdeklődők a grafikáknak és festményeknek köszönhetően közelebbről is megismerheti a századelő egyik legkülönösebb életművével rendelkező alkotót.

Tichy Gyula (1878, Rimaszombat – 1920, Rozsnyó) festészetét s rajzi, grafikai munkásságát az angol, bécsi szecessziós mesterek: Aubrey Beardsley, Walter Crane, Gustav Klimt művei inspirálták, kifinomult vonalvezetésű, a szimbolizmus témáit dekoratívan megfogalmazó művei pedig igen hamar sikert arattak. 2020-ban egy adomány révén jelentősen, mintegy ötven rajzzal gazdagodott a Magyar Nemzeti Galéria múzeumi kollekciója, s ez szolgáltatott alkalmat, hogy e különleges életmű eddigi legteljesebb bemutatására sor kerüljön.

Fotó/Forrás: © Tatabányai Múzeum

A szénre települt város – Tatabányai Múzeum, Tatabánya
2022.november 26. - 2024. június 1.

2022.november 26-tól látogatható a Kuny Domokos Múzeum, s a Komáromi Klapka György Múzeum közös kiállítássorozatának részeként megvalósuló „A szénre települt város” című kiállítás a Tatabányai Múzeumban. A sorozat a Magyar Géniusz Program keretén belül a városfejlődés három különböző útját mutatja be a közönségnek, melyben megismerhetik Tatabánya történetét, így az ipar által létrehozott település sikersztoriját.

Tatabánya létrejöttét a szénbányászatnak köszönheti: a bányászat megindulását követően, mindenfajta előzmény nélkül 1913-ra már hazánk egyik legjelentősebb iparvidéke jött létre Tatabánya térségében, mely az 1980-as évek végéig a magyar nehézipar egyik központja volt. Az iparhoz kapcsolódva pedig megszületett egy modern iparváros, melynek szociális, kulturális s kommunális intézményei létrejöttük idején a korabeli magyarországi átlagnál magasabb ellátást biztosítottak, és még a 20. század második felében is alapját adták Tatabánya város ellátó rendszerének. 
A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége támogatásával a Petőfi 200 Emlékév keretén belül valósult meg. A tárlat 2024. június 1-ig várja az érdeklődőket.

Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum

HANTAI, KLEE ÉS MÁS ABSZTRAKCIÓK - Szépművészeti Múzeum
2022.december 7. – 2023. március 19.

A HANTAI, KLEE ÉS MÁS ABSZTRAKCIÓK című kiállítással a 100 évvel ezelőtt Magyarországon született, majd Franciaországban világhírűvé vált Hantai Simon festőművész emléke előtt tiszteleg a Szépművészeti Múzeum. A mintegy hatvan alkotást bemutató kamarakiállításon a festő eddig ismeretlen, kéttucatnyi modernista remekműve mellett az a nyolc festmény is szerepel, melyet a művész akaratának megfelelően családja ajándékozott a múzeumnak 2016-ban.

A tárlat Hantai Simon (1922. december 7. – Párizs, 2008. szeptember 12.) közvetlenül 1948 után festett műveit teszi közszemlére s az 1948 és 1952 közötti párizsi évek inspirációs forrásait vizsgálja: a művésznek azt az időszakát, amikor Párizsban a modernizmus legfontosabb irányzatait tanulmányozta. A kiállításon Hantai művei mellett láthatók Paul Klee alkotásai, de megjelennek többek között Joan Miró, Pablo Picasso, Sam Francis, Jackson Pollock művei is. A kamarakiállítás a korszakokon átívelő művészi párbeszéd bemutatásának, egyben a képszekvenciákra épülő kurátori módszertannak is újabb példája.
A kiállítást 130 oldalas katalógus kíséri, melyben a kurátori bevezető tanulmány mellett olvasható egy a Fondation Louis Vuitton (Párizs) kurátora, Anne Baldassari által Hantai feleségével, Biró Zsuzsával készült nagyszabású interjú is.
A kiállítás 2022. december 7-től 2023. március 19-ig látogatható, kurátora: Geskó Judit

Fotó/Forrás: © Tornyai János Múzeum

Benczúr Gyula-emlékkiállítás - Tornyai János Múzeum, Hódmezővásárhely
2022. december 15. – 2023. március 26.

2022. december 15-től a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tekinthető meg a nyíregyházi Jósa András Múzeum különleges vándorkiállítása, mely a magyar akadémikus festészet kiemelkedő alakja, Benczúr Gyula (1844 – 1920) előtt tiszteleg s alkotásait, személyes tárgyait teszi közszemlére. A 2023. március 26-ig látogatható emlékkiállításon mintegy harminc festmény és grafika, illetve a Benczúr család szalonjának tárgyai, köztük Benczúr Gyula festőállványa s festőszéke idézi meg a jeles művész életét.
A gyűjtemény kiemelkedő darabja a Patrona Hungariae című, 1920-ban készült mű, melyet Szohor Pál Nyíregyháza akkori polgármestere a város lelkes lakóinak összefogásával vásárolt meg 1935-ben, de a Tornyai-múzeum földszinti termeiben megtekinthető továbbá Benczúr Gyula palettája s festőbotja is, valamint az az oklevél, mellyel Nyíregyháza díszpolgári címet adományozott a művésznek.
Bővebb információ ITT.

Fotó/Forrás: © Déri Múzeum

Réunion - Egy sziget anatómiája - Déri Múzeum, Debrecen
2022. december 16. – 2023. május 7.

Réunion - Egy sziget anatómiája címmel új természetrajzi és kultúrtörténeti kiállítás nyílt a debreceni Déri Múzeumban. A tárlat Réunion szigetének különleges világát mutatja be a közönségnek: a szigete parányi pont Földünk térképén, mely Madagaszkártól keletre, az Indiai-óceán tintakék mélységeiből emelkedik a tenger sós habjai fölé, változatos életteret kínálva növénynek, állatnak, s embernek.
Varázslatos tájai sokáig ember által lakatlan vidékek voltak, ahol a paradicsomi szépségű és a civilizációtól teljességgel háborítatlan környezetben sajátos küllemű növények és állatok sokasodtak és fejlődtek. Az újkori földrajzi felfedezéseknek köszönhetően ebbe az „érintetlen” miliőbe érkezett meg az ismert világ kitágításán fáradozó ember, s hagyta rajta jól láthatóan lába és keze nyomát a sziget sokáig makulátlan arculatán.
E különleges világgal a tárlat kurátora, a Déri Múzeum Természetrajzi és környezetismereti tárának főmuzeológusa, Mező Szilveszter ismerteti meg 2023. május 7-ig a látogatókat.

Fotó/Forrás: © Janus Pannonius Múzeum

Hantai és Pécs - A száz éve született világhírű festőművész, Hantai Simon alkotásai a Janus Pannonius Múzeum Képző- és Iparművészeti Osztályának gyűjteményében | JPM Modern Magyar Képtár, Pécs
2022. december 7. – 2023. február 28.

Hantai Simon (1922. december 7. – Párizs, 2008. szeptember 12.), a száz éve született világhírű festőművész alkotásaiból nyílt kamarakiállítás 2022. december 7-én a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban. A kiállítás igazi kuriózumot jelenthet az érdeklődő nagyközönségnek, s egyúttal hangsúlyosan jelzi azt a szimbolikus tőkét, melyet a pécsi Modern Magyar Képtár gyűjteménye európai színvonalon képvisel.

Hantai 1948-ban feleségével együtt elhagyta Magyarországot, s 1949-től Párizsban élt, alkotott. A Kompozíció című olajkép 1963-ból már a párizsi korai absztrakt korszakból való és egykor dr. Tompa Kálmán gyűjteményének darabja volt. Hantai 1960-ban kezdte meg képeinél a pliage (hajtogatás) módszer alkalmazását: az előzőleg összegyűrt vásznat befestette, majd száradás után kihajtotta, az így keletkező festéknyomokból, illetve véletlenszerű mintázatokból kialakuló kép pedig voltaképpen a vászon saját lenyomata. Ez az eljárás alapozta meg a művész hírnevét, s ez ihletett meg számos, Hantaival dialógusban álló ismert kortárs francia filozófust is. A Janus Pannonius Múzeumnak 1971-ben Hantai négy képet ajándékozott, melyek már a jellegzetes „hajtogatásos” technikával készültek.
Bővebb információ ITT.