Múzeumba menni jó – 2023. szeptember

images/pollack250mnm31.jpg

Beköszöntött a színpompás ősz, véget ért a nyár, s már felhőn vet ágyat az alkonyat. A kiállítóhelyek, múzeumok nagyszabású időszaki és állandó kiállításokkal várják továbbra is az érdeklődő nagyközönséget, szeptemberi ajánlónkat olvashatják:

Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

POLLACK 250 | Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2023. augusztus 30. – 2023. december 1.

A nyár végén, augusztus 30-án ünnepélyes keretek között nyílt meg a „POLLACK 250” című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, Budapesten: Pollack Mihály (1773-1855) születésének 250. évfordulója alkalmából időszaki kiállítással tiszteleg ugyanis a múzeum a 19. századi magyar építészet egyik legnagyobb alkotója, főépületének tervezője és kivitelezője előtt. A több helyszínű kiállítás eredeti metszetek, rajzok s a Szabó Ervin Könyvtártól kölcsönzött dokumentumok segítségével idézi fel Pollack munkásságát és főművének, a Nemzeti Múzeumnak a létrejöttét, de a tárlat kiegészül a múzeum emblematikus terein látható tablókkal is.
Pollack jelentős épülete a Ludovika Akadémia, ennek építését 1829-ben kezdte, később ezt is többször átépítették. Valószínűleg közreműködött a budai Sándor-palota építésében is. Az 1808-ban alakult Szépészeti Bizottság vezető építészeként ő hagyta jóvá az egységes elvek szerint épülő Pest sok száz építkezését, s ellenőrizte azokat; ebben József nádor bizalmát is élvezte, s megteremtette a hazai építőipar szervezeti kereteit.
A 109 méter széles, 70 méter mélységű múzeum Pollack legjelentősebb munkája volt és egyben az utolsó is. 10 éven át tartó, kihívásokkal teli munka eredményeképpen 1846-ben nyitott meg a Nemzeti Múzeum.
A december 1-ig látogatható kiállítás a Múzeumkertben, a múzeumépület első és második emeletén várja az érdeklődő nagyközönséget.

Fotó/Forrás: © JPM Csontváry Múzeum, Pécs

Csontváry 170 | JPM Csontváry Múzeum, Pécs
2023. augusztus 07. – 2023. november 5.

Augusztus 7-től ismét Pécsett láthatók Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) ikonikus festményei. A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria közös, „Csontváry 170” című időszaki tárlata ugyanis a fővárosi kiállítás után november 5-ig a pécsi JPM Csontváry Múzeumban tekinthető meg.
170 éve született Csontváry, s az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria: a festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat három hónapig a Szépművészetiben volt látható. A budapesti zárás után az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás Pécsre, az idén 50 éves JPM Csontváry Múzeumba érkezett. Az együttes tárlatot 2023. november 5-ig, szintén három hónapig láthatja a nagyközönség: a mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb, s legismertebb alkotója előtt.

Fotó/Forrás: Schnelczer Zoltán

Balázs Alfréd jubileumi kiállítása | Füleki Vármúzeum, Városi Honismereti Múzeum, Fülek
2023. augusztus 11. – 2023. október 20.

Balázs Alfréd (1963 -) jubileumi kiállítása” nyílt meg augusztus 11-én Füleken, a Városi Honismereti Múzeumban. A festőművész alkotásait felvonultató tárlat, mely a szerző születésének 60. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra, október 20-ig várja közönségét.
A kiállításon látható alkotások nem konkrét látványhoz – tárgyhoz, csendélethez, portréhoz kötöttek, hanem a fogalmat ábrázolják egyéni, elvonatkoztatott festői nyelven, sokszor meditációs sugallattal. Képeit az absztrakt, nonfiguratív festészet jellemzi. Az életről alkotott felfogását hol igen bonyolult, hol pedig egyszerű formában jeleníti meg. Az élet és a művészet számára elválaszthatatlan egységet képez. Balázs Alfréd művészként a közvetítő szerepét tölti be, aki absztrakt festményein keresztül megnyitja a belső valóságot, és egyedi művészi képet ad a világról, amely alkotásait szemlélve elevenedik meg.

 

Fotó/Forrás: © RepTár, Szolnok

Űrkabin landol a RepTárban | RepTár, Szolnok
2023. augusztus 12. – 2023. december 31.

2023. augusztus 12-én - ünnepélyes keretek között - „Űrkabin landol a RepTárban” címmel nyílt különleges időszaki kiállítás a szolnoki Repülőmúzeumban: a tárlat eddig Kelet-Magyarországon még nem volt látható. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a RepTár közös kiállítása a Szojuz-35 űrhajó eredeti parancsnoki kabinját mutatja be a közönségnek, melynek fedélzetén tért vissza a Földre Farkas Bertalan és parancsnoka, Valerij Kubaszov.
A 2023. december 31-ig látogatható időszaki kiállításon továbbá olyan tárgyakat ismerhet meg közelebbről a nagyérdemű, amelyek részt vettek az űrrepülésben, és segítségükre voltak az űrhajósoknak feladataik eredményes végrehajtásában: megcsodálható többek között egy holdszonda modell, holdgömb, holdautó modell, sugárterhelésmérő, s egy kiértékelő berendezés is.

Fotó/Forrás: © Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

Hadi múltunk kincsestára | Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
2023. augusztus 15. – 2023. december 03.

Augusztus 15-én, a Királyi Napok keretében két nagyszabású kiállítás nyílt meg a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A Hadtörténeti Intézet és a SZIKM különleges időszaki kiállításai december 3-ig várják a közönséget.
A „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutat be válogatást: a nagyérdemű díszes összeállítást láthat a szúró- és vágófegyverekből, az 1848-1849-ben újonnan létrejött honvédség tárgyi emlékeiből, a 20. század legmagasabb kitüntetéseiből, szemet gyönyörködtető ezüst és porcelán dísztárgyakból, valamint a magyar testőrség díszes emlékeiből. De ezeken kívül a legfontosabb katonai jelkép, a zászló is főszerepet kap a tárlatban. A "Katonazenészek – zenész katonák, a magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig” című fotókiállítás pedig a magyar katonazene történetét ismerteti meg a látogatókkal.

Fotó/Forrás: © Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

Büszkeségeink, a hungarikumok Hagyomány, tradíció, érték | Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest
2023. augusztus 17. – 2023. november 5.

Büszkeségeink, a hungarikumok Hagyomány, tradíció, érték” címmel nyílt 2023. augusztus 17-én új, időszaki kiállítás Budapesten a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban: a tárlat egyrészről a kortárs múzeumi áramlatok mentén szeretné megmutatni a népünk szellemi kincsét a magyar családok és a Városligetbe nagy számmal érkező külföldi látogatók számára, másrészről örökül kívánja adni a múlt értékeit a jelen és az eljövendő nemzedékeknek.
A kiállításon bemutatásra kerülnek híres magyarjaink, tájaink, találmányaink, ételeink-italaink, épületeink, hagyományaink, s kulturális értékeink is. Magyarország Hungarikumai ugyanis olyan tradicionális kincsek, melyeket büszkén vállalva mutathatunk meg a világnak.

Fotó/Forrás: © Déri Múzeum, Debrecen

Erdély művészete a két világháború között - válogatás a Böhm gyűjteményből | Déri Múzeum, Debrecen
2023. augusztus 18. – 2024. január
Bővebb információ ITT.

„Erdély művészete a két világháború között” címmel mutat be Böhm József gyűjteményéből különleges válogatást a debreceni Déri Múzeum. A látogató bepillantást nyerhet abba a felbecsülhetetlen értékű, immár közkinccsé lett kollekcióba, melyet ifj. dr. Böhm József nagyváradi születésű orvos-gyűjtő és ugyancsak medikus édesapja, néhai id. Böhm József két generáción át gyarapított. A közép-európai léptékkel is méretes, mintegy 250 műtárgyat számláló modern és kortárs művészeti anyag az egyik legjelentősebb magyar gyűjtővé avatja a németországi Freibergben élő családot, amely az 1960-as évektől egy reprezentatív „erdélyi galéria” kialakításán fáradozott, hogy a perifériaként kezelt transzszilván művészet az őt megillető helyre kerüljön Európa 20. századi palettáján.
Ebből a különös gonddal válogatott gyűjteményből kínál egy csokornyit az „Erdély művészete a két világháború között” című kiállítás. A tárlatot ünnepélyes keretek között 2023. augusztus 18-án nyitották meg, s jövő év elejéig várja közönségét a múzeum Zoltai Lajos termében és a Galérián.

Fotó/Forrás: © Kuny Domokos Múzeum, Tata

Város születik – Papok, katonák, polgárok Tata történetében | Kuny Domokos Múzeum, Tata
2023. augusztus 19. - 2028. december 31.

Új, állandó kiállítás nyílt „Város születik – Papok, katonák, polgárok Tata történetében” címmel a Kuny Domokos Múzeumban: a teljes második emeletet elfoglaló, nagyszabású tárlat modern eszközök, s látványos tárgyak segítségével mutatja be Tata történetének, várossá fejlődésének 300 évét.
A történeti kiállításon olyan helyi vonatkozású, ismert, jelentős pályát befutott személyek életútját is megismerheti a közönség, akik koruk meghatározó szereplői voltak, de a különböző tevékenységi területek kiemelkedő képviselői is bemutatásra kerülnek: papok, katonák, arisztokraták, művészek és mesterek – világraszóló tatai polgárok, illetve a hely géniuszai. A három kiállítótérben a városfejlődés három nagy periódusa, és az ezeket képviselő, kiemelkedő szereplők kaptak helyet. Az új állandó tárlat, melyet minden lokálpatriótának látnia kell, 2028. december 31-ig várja közönségét.

Fotó/Forrás: © Kiscelli Múzeum, Budapest

SZÁRNYALÁS–VOL–FLIGHT, REIGL JUDIT FIGURÁLIS FESTÉSZETE | Kiscelli Múzeum, Budapest
2023. augusztus 23. – 2023. október 27.

2023. augusztus 23-től október 27-ig látogatható a BTM Kiscelli Múzeum „SZÁRNYALÁS–VOL–FLIGHT, REIGL JUDIT FIGURÁLIS FESTÉSZETE” című kiállítása. A tárlat Reigl Judit (1923 – 2020) Kossuth-díjas magyar festőművész emléke előtt adóz, s születésének századik évfordulóját ünnepli.
A Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár tárlata a berlini Neue Nationalgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum kiállításait köti össze: míg az előző a művész legismertebb alkotói korszakát, az 1950-es és 1980-as évek közötti festményeit tekinti át, az utóbbi Reigl munkásságának első és utolsó éveiből válogat. A Kiscelli Múzeum tárlata e két kiállítás törzsanyaga közötti periódusra fókuszál, s első ízben mutatja be, hogy milyen jelentős helyet foglalt el Reigl Judit egész életművében az emberábrázolás. Kiemelkedő, hogy a különleges tárlat Reigl periférikusnak tekintett, kevéssé ismert sorozataira hívja fel a közönség figyelmét: életműve ugyanis csak ezek beemelésével, s a művész következetes gondolkodásának feltárásával értelmezhető.
A kiállítás a művész hagyatékát őrző és a szerzői jogokkal rendelkező párizsi alapítvánnyal, a Fonds de dotation Judit Reigllel együttműködésben valósul meg.

Fotó/Forrás: © Savaria Múzeum, Szombathely


Tett - Genius Savariae. Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon | Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Szombathely
2023. augusztus 24. – 2025. február 24.

Ünnepélyes keretek között, a Savaria Történelmi Karnevál előestéjén nyílt meg a TeTT sorozat harmadik kiállítása Szombathelyen az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárházban. A Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult, „Tett - Genius Savariae. Isis a Római Birodalomban és a modern kori Magyarországon” című tárlat az egyiptomi Isis istennő római fogadtatása, a szombathelyi szentély ókori és modern kori sorsa, valamint Szentléleky kalandos életútjának párhuzamba állítása révén mutatja be a közönségnek a Szombathely emblematikus emlékéhez kötődő szellemi folyamatokat, s ezzel egyidőben idézi meg Savaria bennük megnyilvánuló géniuszát.
A nagyszabású időszaki kiállítás egészen 2025. február 24-ig várja látogatóit.

Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum, Budapest

Renoir – A festő és modelljei | Szépművészeti Múzeum, Budapest
2023. szeptember 22. – 2024. január 7.

Nagyszabású Pierre-Auguste Renoir-kiállítást rendez a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben a Szépművészeti Múzeum: szeptember 22-től látogatható az a különleges tárlat, melynek fókusza a francia impresszionista festőművész alakábrázolásaira koncentrálódik. A kiállítás kronologikus, s egyben tematikus elrendezésben, festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja, illetve mutatja be a nagyérdeműnek Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez.
Figurális festő vagyok” – hangoztatta Pierre-Auguste Renoir (1841–1919), arra utalva, hogy mindig az embert állította művészetének középpontjába. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjaiban a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte. Képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak.
A „Renoir – A festő és modelljei” című tárlat szeptember 22. és 2024. január 7. között várja látogatóit a budapesti Szépművészeti Múzeum földszinti, időszaki kiállítóterében.