Múzeumba menni jó – július

images/Mezolit vadszok derimuzeum.hu.jpg

A forró nyári napokon a hazai és a határon túli múzeumok hűvös terei igazi menedéket nyújtanak a látogatóknak. Júliusi múzeumi programajánlónkban a legújabb időszaki tárlatokat, állandó kiállításokat mutatjuk be, olvashattok a bajai Türr István Múzeum új kiállításáról, a budapesti Közlekedési Múzeumban nyílt időszaki tárlatról és a középkori és újkori Magyarország történeti korszakait bemutató kiállításról, mely Fraknó várában lelt otthonra.

Látogassatok kiállításokat júliusban is!

Türr István Múzeum – Baja
Megnyílt Baján az Örökségszálló, a Türr István Múzeum új állandó kiállítása és látványtára a Deák Ferenc utcában. A tárlat július 14-től összesen 1200 m2-en várja a látogatókat, vasárnap és hétfő kivételével délelőtt 10 óra és délután 18 óra között.
Az épület fejlesztése és a tárlat összeállításának munkálatai még 2017-ben kezdődtek meg, az újonnan nyílt helytörténeti kiállítás a városi épített és kulturális, valamint természeti mutatja be. A kiállítás történetei nem pusztán tárgyak: egyéni és közösségi sorsokat mutatnak be. Megnyílt a kincseket őrző raktár, a Látványtár is. A kiállításrendezésről az érdeklődők külön videót tekinthetnek meg.

Közlekedési Múzeum – Budapest
Július 16-án, pénteken nyitotta meg kapuit a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi… A történet folytatódik című időszaki kiállítása. Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában a látogatók megismerkedhetnek a magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival. A járművek szorosan kötődnek a kiállítás helyszínéhez, hiszen többségüket ott javították.
Az Északi Járműjavító Dízelcsarnoka 1867 és 2009 között hazánk egyik legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa volt.

Szombathelyi Képtár
Július 18-tól látogatható a Szombathelyi Képtárban a SODRÁS – 7. Textilművészeti Triennálé. A kiállításon a magyar textilművészet dinamikus és jelentős változásai 50 év távlatában követhetők nyomon. A 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé programra öt kategóriában, három kontinens 17 országából több, mint 150 alkotó küldte el munkáját: 72 fal- és tértextil, 26 textildesign, 69 minitextil, 13 zászló és 26 szalag látható a Szombathelyi Képtár impozáns tereiben megnyílt seregszemlén.

Magyar Ispita – Győr
Kelet fehér aranya – Válogatás Bácsi Magda távol-keleti gyűjteményéből címmel nyílt július 17-én lenyűgöző tárlat Győrben, a Magyar Ispitában. Az igazi kuriózumnak ígérkező tárlat a győri Bácsi Magda hegedűművész egy életen át gyűjtött keleti műtárgyaiból mutat be reprezentatív válogatást. A gyűjtő 2011-ben több mint kétszáz darab, kvalitásában és mennyiségében egyaránt kivételes, főként hajóroncsokból felhozott keleti kerámiát és porcelánt ajánlott fel az Iparművészeti Múzeumnak. Ezek a darabok az azóta gyűjtött képző- és iparművészeti alkotásokkal kiegészülve kerülnek bemutatásra. A tárgyak az évezredes hagyományokkal rendelkező orientális kerámiaművészetet mutatják be a 10. századtól egészen a 19. századig.

Illatmúzeum – Pannonhalmi Főapátság
A Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjében még május 30-án adták át az ország első, az érzékszervekre ható élményeket nyújtó és interaktív Illatmúzeumot. A Gyógynövénykertben található múzeum betekintést enged az ezeréves szerzetesi gyógynövénykultúrába, továbbá bemutatja a Pannonhalmán termesztett legjelentősebb gyógynövények történetét, illetve botanikai sajátosságait. Az interaktív kiállítási tér bepillantást ad a bencés szerzetesi gyógyászati hagyományokba, a parfüméria történetébe, és az illatszeripar alapanyagát adó illóolajok előállításába. Magyarország első illatmúzeumában a
látogatók interaktív eszközök és installációk segítségével merülhetnek el a kozmetikai és gyógyhatású készítmények pannonhalmi fortélyaiban.

Rendtörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban
Pálosok címmel nyílt rendtörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én, melyet az érdeklődők szeptember 12-ig tekinthetnek meg. A kiállítás átfogó képet ad az egykor magyar földről induló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól. A kiállított tárgyak között látható a Kárpát-medencei kolostorok régészeti emlékanyaga, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek gyűjteménye, arany, ezüst liturgikus tárgyak, kora újkori nyomtatványok, számos szobor, festmény, illetve metszet, amely a rend gazdag örökségéről tanúskodik. A Magyar Nemzeti Múzeum tárlata egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s alapinformációkkal, érdekességekkel nyit azok felé is, akik keveset tudnak a pálos rendről.

Déri Múzeum – Debrecen
Érdekes kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a debreceni Déri Múzeumban. Az Elveszett paradicsom - A mezolit vadászok letűnt világa című tárlaton a látogatók bepillantást nyerhetnek a Jásztelek határában napvilágra került mezolit építmény maradványaiból rekonstruált életnagyságú kunyhóba, és ízelítőt kapnak az egykori halász-, vadász- és gyűjtögető életmód emlékeiből is. A kiállítás legkülönlegesebb látnivalója pedig a Kárpát-medencében jelenleg egyetlen ismert mezolit sír, amelyet a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum jóvoltából elsőként a Déri Múzeum mutathat be.

Fraknó vára – Forchtenstein, Ausztria
A Fraknó vár Ritkaságok és hadtörténet – Felfedezőút korokon át című kiállításának segítségével időutazáson vehetnek részt az érdeklődők. A nagy történelmi múltra visszatekintő épület minden zugában érdekességeket tekinthetnek meg a látogatók. Fraknó várának falai mögött, Európa egyik legnagyobb magántulajdonú fegyvergyűjteményében különleges kiállítási tárgyak segítségével több, mint 400 éves hadtörténeti periódusát és az Esterházyak hadviselési tradícióit mutatja be a kiállítás.

Képek: Baja város honlap, mmkm.hu, veol.hu, romer.hu, kultura.hu, derimuzeum.hu, esterhazy.at