Múzeumba menni jó! - 2019. Szeptember

images/ajanlo/szentendre - szrrealizmus.jpg

Véget ért a nyár, a tópartok kiürültek, a lángosos is bevonult a városba, azonban az évszakváltozással a múzeumok aktivitása koránt sem enyhült, szeptemberben is kiváló tárlatok várnak rátok!

 A hűvös, esős időjárás néha kihatással van a hangulatunkra, ilyenkor melankolikus, borús világ jelenik meg előttünk. A budapesti Műcsarnokban Szotyori László: A vágy titokzatos tárgyai  című kiállítása épp erről az érzésről szól. A szeptember 18-án induló tárlat során megismerkedhettek a festő műveivel, amely a „lét elviselhetetlen könnyűségéről” és elképzelt világáról szól.

A színesztéták régóta keresik az összefüggést a színek és a hangulatok közt. Az ősz fakóbb, szomorkásabb árnyalatai mellett szükségünk van élénkebb tónusokra, amelyek a közérzetünket is erősíthetik. A budapesti Mai Manó Ház kiállítása a Három Szín középpontjában Szergej Prokugyin- Gorszkij 1909 és 1915 közötti fotográfiai, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak. A tárlatot október hatodikáig tekinthetitek meg. 

A természet színeiről készített tárlatot a zirci Magyar Természeti Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma, ahol Liptákné Honfi Krisztina pasztellfestő alkotásaival ismerkedhettek meg. A Színek a természetben című kiállítás fő tematikája a környezet sokszínűsége és szépsége.

Ötven évvel ezelőtt oszlatta fel magát a párizsi szürrealista csoport. A kerek évforduló emlékére készített tárlatot a szentendrei Ferenczy Múzeum. A meghosszabbított idő miatt szeptember 15-ig látható Magyar Szürrealizmus című kiállításon olyan műveket csodálhattok meg, amelyeket az elmúlt fél évszázadban sehol sem voltak kiállítva.

„Honnan tudják a régészek, hol is kell ásni” gyakorta elhangzó kérdés, amelyet a szakembereknek feltesznek. A szombathelyi Iseum Savariense Múzeum Savaria underground című kiállítása kísérletet tesz összefoglalni a városban történő ásatási eredményeket, kutatások legfontosabb részleteit, amely segítségével közelebb hozza az ókori várost és az évszázadok Szombathelyét a ma emberéhez.

A 19.századi magyar festészet kiemelkedő alakjának, Szinyei Merse Pálnak szentelnek kiállítást Nyíregyházán, a Jósa Múzeumban. A Szinyei Impressziói  kiállítás körben mutatja be, köz -és magángyűjtemények féltett kincseiből a hazai festészet fejlődését és a korszakalkotó festő munkásságát. A tárlat exkluzivitását mutatja az is, hogy ilyen összetett kiállításra ritkán kerül sor, így a művei nagy része általában rejtve marad a nagyközönség előtt.

Az esős, hűvös napokon sem érdemes otthon, a négyfal közt maradni, hiszen múzeumba menni jó!