Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma

A Bodrog folyó mellett található sárospataki váregyüttest – amely ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának ad otthont – Perényi Péter koronaőr építtette családja új székhelyeként. A vár Alessandro Vedani észak-itáliai mester tervei alapján késő reneszánsz stílusban készült, 1534 és 1541 között. Központját fallal és árokkal, bástyákkal vették körül, délkeleti szögletében pedig négyzet alaprajzú ötszintes lakótornyot emeltek.
Patak előbb a Dobók, majd a Lorántffy-család birtokában volt. 1616-ban Lorántffy Zsuzsanna és a leendő erdélyi fejedelem, I. Rákóczi György házasságkötésével lett a Rákóczi-birtokok központjává, s egyben kapoccsá Erdély és a királyi Magyarország között. Az 1640-es években nagyszabású palotaépítkezések zajlottak, a tulajdonosok az épületegyüttest fejedelmi rangjukhoz méltóan bővítették, szépítették (Lorántffy-loggia, Bokályos-ház, ágyúterasz). Lorántffy Zsuzsanna kedvelt lakóhelye volt, de gyakran tartózkodott itt Zrínyi Ilona is, valamint az ifjú II. Rákóczi Ferenc feleségével.
A vár a Rákóczi-szabadságharc egyik központja volt. A fejedelem 1707 után többször innen irányította országát, 1708-ban a Vörös-toronyban tartották az utolsó kuruc országgyűlést. 1711-ben Trautsohn herceg barokk stílusban újította meg, majd a Bretzenheim hercegi család a reneszánsz stílusjegyek megőrzése mellett romantikus, eklektikus jegyekkel gazdagította az épületegyüttest.
A múzeum 1950 óta ápolja a Rákóczi-örökséget, s a helyreállítási munkák eredményeképpen szinte régi pompájában tekinthető meg a várkastély. Az intézmény állandó kiállításai a Rákóczi család felemelkedését és a Rákóczi-szabadságharc eseményeit követik nyomon, valamint a száműzetés emlékeit mutatják be. A bútortörténeti tárlat a várkastélyban zajló mindennapi életet hozza közelebb hozzánk, de megismerhetjük a tokaj-hegyaljai szőlészet és borászat kultúráját is. 
A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma izgalmas időszaki tárlatokkal, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja látogatóit.3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 47 311 083
www.rakoczimuzeum.hu
info@rakoczimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
545
Kiskönyvtár
680 Várkastély; 536 Vörös torony

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Vár, kastély

Mezőgazdaság, agrártörténet

Kiállítások