Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeumot 1965-ben alapították, majd néhány évvel később egyesítették az Országos Orvostörténeti Könyvtárral. A múzeum épülete a mára teljesen átalakult Tabán hőskorának hírmondója. A 18. század végi, később copf stílusban felújított egyemeletes ház belesimul a Várhegy déli lankáiba, s a múzeum hátsó traktusának helyt adó, később hozzátoldott modern épületrész kívülről szinte láthatatlan.
Az intézmény Képek a gyógyítás múltjából című állandó kiállítása koronként taglalja az orvoslás különféle módszereit. A múzeum erőssége, hogy a gyógyítás történetét kulturális jelenségként vizsgálja és mutatja be, így az orvostörténeti mellett gyógyszerészet-történeti, embertani, sőt ipar- és képzőművészeti szakgyűjteménnyel is rendelkezik. Könyvtára Közép-Európa egyik legnagyobb tudománytörténeti anyagával rendelkezik.
A termeken végigsétálva 20. század eleji patikaberendezést, miniatűr fogászati rendelőmodellt, korabeli eszközöket és leírásokat vehet szemügyre a látogató, de Semmelweis Ignác személyes tárgyait, például dolgozószobájának berendezését is megtekintheti, hiszen a múzeumot szülőházában rendezték be. Semmelweis tehetős és népes hienc családba született, s a Monarchiában orvosként praktizált; legnagyobb felfedezése, hogy a gyermekágyi lázat a fertőtlenítés hiánya okozza. Életművét az UNESCO 2013-ban a Világemlékezet részévé nyilvánította.
Az utóbbi években a múzeum egyik legnépszerűbb tárlata a szerte az országban bemutatott A sebesült Görgei című kiállítás volt, amely a ’48-as honvédtábornok komáromi fejsérülésének és gyógyításának történetét mutatta be, nemzetközi orvostudományi kontextusba helyezve a beavatkozást. De hasonlóan nagy sikert aratott itthon és külföldön is az Erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság című tárlat, amely a középkori erényöv napjainkig létező hamis elképzésének kialakulását tárta a látogatók elé.  
Érdekesség, hogy a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök, Antall József korábban muzeológusként, főigazgató-helyettesként, majd főigazgatóként dolgozott itt. Mellszobra 2003 óta áll az épület mellett.1013 Budapest, Apród utca 1–3.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36 1 373 3533, +36 1 201 1577
www.semmelweis.museum.hu
semmelweis@museum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
125
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Történelem, régészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Iparművészet, népművészet

Kiállítások