Szent István Király Múzeum

Az ország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteményével rendelkező múzeum Székesfehérvár belvárosának több pontján is várja az érdeklődőket. Az intézmény az alábbi helyszínekkel vesz részt a játékban: Központi épület - Rendház. (Székesfehérvár, Fő utca 6.) A barokk stílusban épült egykori jezsuita, majd ciszterci rendház épülete 1978-ban került az intézmény kezelésébe. Az épület földszintjén római kori kőtárat tekinthet meg a látogató. Az első emeleten négy kiállítás illeszkedik egymáshoz, melyek a neolitikumtól kezdődően a török kor végéig mutatják be Fejér megye régészti emlékeit. A kiállítás február 5-től szerdától péntekig 10-14 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig tekinthető meg. Március 1-től szerdától vasárnapig 10:00-18:00 óráig.

A Fekete Sas Patikamúzeum (Székesfehérvár, Fő utca 5.) állandó kiállításán a jezsuita faragóműhely által 1758-ban készített barokk stílusú patikaenteriőrt és patika felszerelést tekinthet meg a látogató. bemutatásra. Keddtől péntekig 10-14 óra között, szombaton és vasárnap 14-18 óra között tart nyitva a múzeum.

Állandó Néprajzi Kiállítás (Székesfehérvár, Országzászló tér 3.) az intézmény gazdag néprajzi gyűjteményére támaszkodva mutatja be a megye hagyományos néprajzi keresztmetszetét oly módon, hogy közben a paraszti kultúrában használt tárgyak sorát követheti végig a látogató. Az épület második emelete az időszaki kiállításoknak ad otthont. Megtekinthető szerdától vasárnapig 10-18 óra között.

Az Új Magyar Képtár (Székesfehérvár, Megyeház utca 17.) kortárs képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelentősebb kollekciói közé tartozik. Kronologikus sorrendben ad áttekintést a legfontosabb képzőművészeti jelenségekről, a XX. század közepétől napjainkig. Megtekinthető keddtől péntekig 10-14 óra között, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között. Március 1-től szerdától vasárnapig: 10:00 -18:00 óráig.

A Csók István Képtárban (Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.) a látogató az Aba-Novák pannó mellett időszaki kiállításokat is megtekinthet. Látogatható: hétfőn 13-18 óra, keddtől péntekig10-18 óra, szombaton pedig 10-15 óra között.

A Szent István Király Múzeumhoz tartozik még a Palotavárosi emlékeket bemutató Skanzen, és a Budenz házban kiállított Ybl Ervin gyűjtemény. A kiállítások előzetes bejelentkezés után tekinthetőek meg. E kettő kivételével az intézmény összes kiállítóhelyén kaphat matricát a látogató.

Az intézmény kiállítóhelye még a Középkori Romkert Nemzeti Emlékhely, valamint a táci Gorsium Régészeti Park.8000 Székesfehérvár, Fő utca 6.

Nyitva tartás:Egész évben. szerdától vasárnapig: 10:00 -18:00 óráig

+36 22 315 583
www.szikm.hu
szikm@iif.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
708
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Néprajz, helytörténet

Kiállítások