Szórakoztató történelem: a Rákóczi-várban járt a Mozaik Múzeumtúra Roadshow

images/MMT6_RS_Spatak_bny.jpg

Diákcsoportok sokasága vette birtokba múlt pénteken a sárospataki Rákóczi-várat a Mozaik Múzeumtúra Roadshow idei utolsó állomásán. A rendhagyó, múzeumi tanórákon a gyerekek megismerkedtek a csodás építmény minden zugával miközben szórakozva tanulhattak II. Rákóczi Ferencről, Lorántffy Zsuzsannáról vagy éppen a tokaji obszidiánról.

Mozgalmas és élményekkel teli programokkal várta a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma a Mozaik Múzeumtúra Roadshow sárospataki állomására érkező diákokat. A délelőtt folyamán rendhagyó rajzóra volt a vár udvarában, ahol a kreatív nebulók festékkel és vászonnal keltették éltre az épületet saját elképzelésük szerint.

Eközben elindult egy rendhagyó történelemóra is, ahol a gyerekek Lorántffy Zsuzsanna példamutató életével és mindennapjaival ismerkedhettek meg a Rákócziak dicső kora…című tárlatban. A történelmi kalandozások egészen az őskorig nyúltak vissza a rendhagyó múzeumi napon: a tokaji obszidián ugyanis már akkoriban is fontos szerepet játszott az emberek életében. A különleges foglalkozáson kiderült, hogyan fedezték fel a látványos, fekete színű nyersanyagot, és az is kiderült, hogy az ősemberek hogyan készítettek belőle a túlélésüket jelentő eszközöket.

A délután folyamán is folytatódtak a múzeumi kalandok, ugyanis rendhagyó biológia és testnevelés óra formájában a gyerekek a vár melletti angolpark csodás kincseinek felfedezésére indultak. Természetesen nem maradhatott ki a sétából a sárospataki várkert emblematikus fája, a park legöregebb lakója, a nagyjából 180-190 éves japán akác sem.

Akik pedig a rejtélyes Vörös-toronnyal ismerkedtek volna meg szívesen, rendhagyó történelemórára indultak a különleges építményben. A torony különböző szintjein szinte minden megtalálható: a pinceszinten sziklába vájt kút, feljebb lőrések és őrhelyek, kápolna, fejedelmi fogadószoba és mesés kilátást biztosító tető is várta a kis felfedezőket.

A gyerekek után késő délután a felnőtt kultúrakedvelők számára is különleges programmal készült a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma: a reneszánsz konyhában ugyanis bemutatkozott a Kassáról érkező Kelet-szlovákiai Múzeum, melynek munkatársai érdekes előadás keretei közt meséltek intézményükről. A felvidéki múzeum gyűjteményének egyik éke a Rodostói ház, amely tökéletes másolata annak a lakóépületnek, melyben II. Rákóczi Ferenc 15 évig tartó száműzetését töltötte.

Az élménydús múzeumi napon a történelem igazán szórakoztató arcát ismerhették meg a sárospataki múzeumbarátok: a gyerekek élményszerűen tanultak, a felnőtt látogatók pedig kedvet kaphattak egyik határon túli emlékünk felfedezéséhez. A Mozaik Múzeumtúra Roadshow 2019-es tavaszi programsorozata a sárospataki állomásával búcsúzik egy időre, de a nyár számos remek múzeumi élményt tartogat a kultúrakedvelők számára. Ne felejtsétek: múzeumba menni (nyáron is) jó!

További képek a Facebook oldalunkon: Mozaik Múzeumtúra Roadshow Sárospatak - Galéria

Mozaik Múzeumtúra az Instagramon: @mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.