Természetművészet, szerb tematika és rendhagyó tárlatvezetések: Szentendrére érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow!

images/MMT5_RS_Szentendre_k.jpg

Vajon milyen lehet a természet adta kincsekkel alkotást létrehozni, szoros szimbiózisban a természettel? Melyek a főbb szobrászati technológiák, s hogyan alakul az anyag műtárggyá? Milyen érdekességeket őriz Topolya szerb község múzeuma? Mindez kiderül a háromnapos tavaszi kavalkáddal érkező Mozaik Múzeumtúra Roadshow szentendrei állomásán! A múzeumbarátok érdekes programok kíséretében ismerkedhetnek meg a Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállításaival, s szerethetnek bele ismét a régebbiekbe.

A rendezvénysorozat április 20-án, pénteken 17 órakor kezdődik a Kis Gesztusok: Kiállítás a Föld napja alkalmából című tárlat hivatalos megnyitójával. A MűvészetMalom udvarán ezúttal a land art műfajára fókuszál a kiállítás, amely a szentendrei, illetve a környékbeli települések óvodásainak és diákjainak alkotásaiból áll. A land art a természeti környezet kellékeit, például sziklákat, köveket, vagy a növényzetet monumentális szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat. A megnyitó után – nem csak a fiatal alkotók számára – újrahasznosító műhelyfoglalkozást tart a Cellux csoport, ahol a fenntartható, tudatos életforma különböző témáit közelíthetik meg a gyerekek játékos módon. Megismerkedhetnek a városi kertészkedéssel, használati tárgyakat készíthetnek háztartási hulladékokból, varrni tanulhatnak.

A programkavalkád szombat délelőtt folytatódik a MűvészetMalomban, ahol az érdeklődőknek a land art irányzat egyik magyar képviselőjével, Pokorny Attilával lesz alkalmuk megismerkedni. A természeti adottságokból alkotó művész saját installációin keresztül mesél a műfajról, s a néha meghökkentő darabok munkafolyamatairól. Délután a közös alkotásé és a gyerekfoglalkozásoké lesz a főszerep: a Szentendrei Képtárban a kis múzeumbarátok álombéli teremtményekkel találkozhatnak! Paizs Goebel Jenő Néma, álmodó kertek című kiállításában gazdag színvilágú, bensőséges lelki tájképekkel ismerkedhetnek meg, miközben az Alfred Brehm ihlette állatok megelevenednek a vásznakon, hogy fehér lapokon kezdjenek új életet a dzsungel élővilágával. A Ferenczy Múzeum új tárlatán, az Utat nyitni a szabadsághoz – Ferenczy Béni művészete című kiállításon is lesz alkalom a közös alkotásra: a korszakalkotó szobrász művei közt a vállalkozó szelleműek megismerkedhetnek a szobrászat alapjaival, sőt, meg is próbálkozhatnak egy-egy alkotás reprodukálásával!

A Mozaik Múzeumtúra friss kezdeményezése, hogy a rendezvényeken egy határon túli, magyar múzeum is bemutatkozhasson itthon. Ennek keretében a szombati napon a szentendrei kiállítóhelyek vendége a vajdasági Topolya Község Múzeuma lesz! A fiatal intézmény egy bárói kastélyban, Kray Pál táborszernagy egykori topolyai otthonában található, innen érkeznek hozzánk.

Az intézmény őrzi a művésztelepeket létrehozó Ács József képzőművész hagyatékát, továbbá az épület felújítója, dr. Harkai Imre építész hagyatékát, Juhász Erzsébet író gyűjteményét és helytörténeti hagyatékokat. Topolya Község Múzeuma gyermekfoglalkozással is készül: az aprónép az Ács József és a fiatalok című izgalmas múzeumpedagógiai kiadvány segítségével merülhetnek el a képzőművész munkásságában. A szerb tematika estébe nyúlóan folytatódik szombaton: verses-zenés-filmes program keretében Danyi Zoltán író, Mezei Szilárd zeneszerző és Tolnai Szabolcs rendező részvételével merülhetnek el az érdeklődők az Újvidéki Orfeuszok – A vajdasági Új Symposion kiállítás anyagában, amelyen a jugoszláviai Új Symposion folyóirattal ismerkedhetnek meg.

Az eseménydús szombati nap után a vasárnap is igazán érdekesnek ígérkezik a szentendrei múzeumoknál! Délelőtt bárki megbizonyosodhat róla, hogy a városnézés gyerekszemmel is lehet izgalmas, ugyanis a Hurrá Szentendre! című helytörténeti mesekönyv tematikájával indul felfedező túra 11 órától, ahol kicsik és nagyok egyaránt remekül szórakozhatnak! Délután pedig érdemes lesz ellátogatni a Ferenczy Múzeumba, ugyanis záró tárlatvezetést tart Kigyós Fruzsina kurátor és Magyarósi Éva művész A csalók is álmodnak című tárlaton. Az alkotó egy tehetségkutató programnak köszönhetően szerzett nemrégiben országos hírnevet, egy személyben animációs filmrendező, képzőművész, díszlettervező és egyetemi oktató. Magyarósi Éva szentendrei kiállítása igen személyes hangvételű: a női lélek rejtekeiről, a testről, az érzelmekről, furcsa álmok és megélt szituációk többszólamú történeteiről mesél. A Mozaik Múzeumtúra hétvégéjének lezárásaképpen pedig zenés tárlatvezetés lesz Bodonyi Emőke kurátorral az Utat nyitni a szabadsághoz – Ferenczy Béni művészete kiállításon, ahol Czifra Gergely fuvolaművész és Majtényi Eszter zongoraművész kíséretével ismerkedhet meg a közönség az egyik legnagyobb magyar szobrász életművével.

Ezen a hétvégén a Családok Évéhez kapcsolódva családok érkezése esetén az édesanyáknak a belépés ingyenes!

Az esemény Facebook oldala: Mozaik Múzeumtúra Roadshow - Szentendre

Csatlakozz hozzánk: www.facebook.com/mozaikmuzeumtura , www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.