Magyar Természettudományi Múzeum

1802-ben gróf Széchényi Ferenc könyvtárát és éremgyűjteményét ajánlotta fel a nemzetnek; az adomány része volt feleségének, Festetics Julianna grófnőnek az ásványgyűjteménye is, amely megalapozta a kollekció későbbi természettudományi részlegét. A Magyar Természettudományi Múzeum ma Magyarország egyik legnagyobb múzeuma, és Európa harmadik legnagyobb természettudományi múzeuma.
Az intézmény 1995 óta a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található. Öt gyűjteménye van: Állattár, Növénytár, Embertani Tár, Ásvány- és Kőzettani Tár, valamint Föld- és Őslénytani Tár.
A múzeum épülete mellett elhelyezett több tonnás kőzettömbök a földtörténeti múlt több százmillió évéről vallanak. Az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállítás testrekonstrukciókkal, teljes csontvázakkal, eredeti leletekkel és új, interaktív számítógépes technikával várja az őshüllők iránt érdeklődőket. A főbejáratnál egy barázdás bálnának a Fogadótér kupolájában felfüggesztett csontváza alatt léphet be a látogató. A kiállított példányt 1896-ban ejtették el az Atlanti-óceánban. A csontváz súlya mintegy két tonna, ebből csak a koponya körülbelül egy tonnát nyom.
A Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain című kiállítás eredeti preparátumokkal, számos életnagyságú rekonstrukcióval és sok fényképpel mutatja be a hazai tájak változatosságát, az élőhelyek fajgazdagságát. Az Afrikai dioráma élő tóval című helyszínen Afrika papirusz-mocsarainak egy részletét építették fel, A korallzátonyok csodálatos élővilága című tárlat pedig az indopacifikus régió part menti sekélyvizeinek szegély- és foltzátonyaitól a gátzátonyokon át a mélyebb tengeri területekig szemlélteti a korallzátonyok főbb típusait és azok életközösségét. A Titkok a föld alatt – Bemutató az Ásvány- és Kőzettár gyűjteményeiből című kiállítás a Kárpát-medence ásvány- és kőzetvilágát mutatja be, többek között világító ásványokat és drágaköveket.
A Magyar Természettudományi Múzeum Könyvtára elsődlegesen a múzeumi kutatómunkához nyújt segítséget a szakembereknek.1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.

Nyitva tartás:Egész évben. Szer–Hét: 10:00–18:00

+36 1 210 1085, +36 1 210 1075/3032 (fax)
www.mttm.hu
mtminfo@mttm.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
105
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány

Kiállítások