Vakációs barangolások – Jocó bácsi élménytervező rovata. I. rész

images/joco_velence_k.jpg

VELENCEI-TÓ

Vége a sulinak, lezárult a témazárók és vizsgák időszaka, itt a vakáció. Tervezhetjük a több hetes nyaralást vagy akár csak egy-két napos elcsábulást a természet és az élmények világába. Ehhez az egyik legkiválóbb úti cél lehet a Budapesttől mintegy félórára található Velencei-tó. A tó körüli kulturális kalandozáshoz adok néhány tippet most mindenkinek. A gyűjtéshez, barangoláshoz és tervezéshez nagy segítségemre volt a Mozaik Múzeumtúra applikációja, mellyel felfedezhetjük Magyarország múzeumait. Töltse le mindenki, aki utazni szeretne, nem fogja megbánni!

A Velencei-tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike. Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is

Balatoni gyerekként (így is és úgy is) nekem a magyar tenger a fő szerelem, de évek óta visszajárok a Velencei-tóhoz nyaranta egy kis időre. Hisz itt is rengeteg gyönyörű hely van, amelyeket érdemes meglátogatni. Ha kicsit ki akarunk mozdulni a velencei plázs homokos csábításából, ki akarjunk pihenni a tó körbe bringázásának fáradalmait, akkor nincs más teendő, mint végigolvasni a cikkemet és válogatni a jobbnál-jobb programok között.

Pákozd- a megelevenedő csata

Az 1848-as szabadságharc emlékére létrehozott Katonai Emlékpark (kemp) számtalan programot kínál az odalátogatóknak. Számos tematikus kiállítást tekinthetünk meg itt: találhatóak itt 1848-as emlékek (a csata emlékmúzeuma, Móga János mellszobra, Vilmos huszár szobra, Mártírok emlékműve, Obeliszk), a Sorkatonaság történetének kiállítása, a 20. századi háborúk emlékére barakk és lövészárok, doni kápolna és 1956-os emlékpont.

Már a kiállítások változatossága is hatalmas élményt nyújt, de emellett számos szervezett program közül is lehet választani: alaki kiképzésen, apródképzőn és hadapród képzőn is részt vehet, aki lelkes és játékos kedvű. Tapasztalatból mondom, élvezetes és rengeteg új információt lehet belőle tanulni. Aztán pedig ki is próbálhatjuk magunkat katonaként: a BA-KA-LAND programelem keretein belül katonai akadálypályán kúszhatunk-mászhatunk végig, a lézerharc pályán pedig a tanult lövéseket, célzásokat is gyakorolhatjuk. Már a felsorolásból is kitűnik, garantáltan több órára leköthetjük magunkat életre szóló élményekkel.

Tác- Gorsiumi régészeti park

Az 1962-ben létrejött Szabadtéri Múzeum az ókori világ atmoszférájával várja a látogatókat: a feltárt romterületen túl kőtár és kulturális programok teszik átélhetővé az antikvitás hangulatát.

A római ünnepeket felélesztő programok közül - amelyeket az erre a célra épített színházban tartanak - az évadindító Floraliához (április 28. és május 3. között) és a nyárvégi Ludi Romanihoz (augusztus 15. és szeptember 20. között) kapcsolódó rendezvények a legjelentősebbek. A szervezők antik színdarabok bemutatásával, imitált gladiátorjátékokkal, történeti események felidézésével, felvonulásokkal és más kiegészítő programokkal törekszenek az antikvitás örökségének életben tartására.

Martonvásár- Óvodamúzeum

A Magyarország óvodatörténetének egészét átfogó kiállítás 1990-ben nyílt meg, és először Nyíregyházán volt megtekinthető. A múzeumot Harcsa Tiborné nyugdíjas óvodavezető hozta létre, és ő gyűjtötte össze a tárlat alapját képező anyagot is. A gyűjtemény 1995-ben költözött át Martonvásárra, az európai kisgyermeknevelés úttörője, Brunszvik Teréz kedvelt településére.

A kiállítás az óvodatörténetet az első óvoda alapításától az 1960-as évekig mutatja be. A gyűjteményt végigjárva a korabeli tárgyak, dokumentumok, játékok és korhűen berendezett enteriőrök révén ismerkedhetünk meg a pedagógiai irányzatok sokszínűségével és az óvodaügy gyakran változó helyzetével. A múzeumnak jelenleg otthont adó helyszín kiválasztása nem volt véletlen, a kastélyban élt ugyanis Brunszvik Teréz. Martonvásár számára kiemelten fontos a Brunszvik család örökségének megőrzése és az általuk teremtett szellemiség fenntartása. Ezért tárt karokkal fogadták a múzeumot, amely nem az első ilyen jellegű intézmény volt itt: 1962-ben a szintén a Brunszvik család által létrehozott martonvásári óvoda falai között rendezték be az első magyar óvodatörténeti gyűjteményt, de az csupán pár évig maradt fenn.

A múzeum számára más szempontból is kedvező ez az elhelyezkedés: a Brunszvik-kastély parkjának és a szintén itt található Beethoven Emlékmúzeumnak a bejárását sokan kötik össze az óvodatörténeti kiállítás megtekintésével.

Kellemes kalandozást!

A Mozaik Múzeumtúra applikációról itt olvashattok bővebben.