Vakációs barangolások – Jocó bácsi élménytervező rovata. III. rész

images/joco_bala_esz_00.jpg

BALATON ÉSZAKI PART

Itt a nyár, mindenki megy nyaralni és a hazaiak javarészt a Balaton csodás és magával ragadó kisugárzását választják. Én is imádok itt lenni és, ha kiruccanást szervezek ide, egyértelmű, hogy nem csak a strandolásról fog szólni az egész nyaralás. Most pár olyan helyet fogok bemutatni, amit semmiképp sem lehet kihagyni, ha a Balaton északi partján jársz!

Mindenki szereti a múzeumokat, ha érdekli az adott kiállítás vagy múzeum tematikája. Nézzük, milyen múzeumok és látnivalók vannak az északi parton, amiket feltétlenül meg kell nézni.

Afrika Múzeum és Állatkert

Ezt a helyet Dr. Nagy Endre hozta létre régebben, a munkássága trófeájaként. Afrika kutató volt és a magyar tenger partjára csempészett egy cseppnyi Afrikát. Sok állatot megtalálhatunk itt Afrikából, és a kunyhók is, amik itt vannak, teljes mértékben Afrikaiak. A kicsiknek van itt a játszótéren tevegelés-pónilovaglás, állatetető, ami nekik elég nagy élmény.

A felnőtteknek a szuvenír bolt melletti vízipipázó nyújthat nagy örömöt, és időt, nyugalmat a kikapcsolódásra. Mellesleg Katalin néni, Endre második felesége bárkivel szívesen elbeszélget férje különleges és izgalmas múltjáról.

Zánka

Itt kirándulni a családdal vagy barátokkal egy szuper program lehet.

Balatonfüredtől nem messze van egy kis község, ahonnan szuper kirándulást szervezhetsz a környező vidékekre. Bár én a Zánka-Monoszló közötti útvonalat ajánlanám, mivel az egykor még vulkán, de ma már hegység tetejéről eszméletlen a kilátás a Balatonra. A Hegyestűről jól kivehető a Káli-medence, a Fonyódi-hegy, a Badacsony és a Keszthelyi-hegység. Az egész kirándulásnak van egy feelingje, amit nem ajánlott kihagyni, ha az északi partra tévedsz!

Szigligeti vár

A Balaton egyik kihagyhatatlan csodája a szigligeti Várhegy, sziklás csúcsán a szigligeti várral. Szintén innen is csodás a kilátás, bár itt a borozós, beszélgetős hangulat van jelen. A váron belül több látnivaló is van, gondolok itt az állandó fegyver kiállításra, a várkápolnára, a várgalériára vagy a Barokk konyhára. Mindenképp érdemes benézni ide, mivel egy várnak is megvannak a maga történetei, amit én is tanítok általában a gyerekeknek, a falak, mégpedig néha-néha beszélnek, főleg egy-két fröccs után!

Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum több állandó és időszakos kiállítással is rendelkezik. Keszthelyen is sok szép hely van, ahova a múzeumi túra előtt vagy után érdemes elmenni, viszont ezt a múzeumot semmiképp se hagyjuk ki. Ismeretterjesztő programokat szerveznek ovisoknak, kamaszoknak, családoknak egyaránt. Táborokat szerveznek nyárra, ami szerintem egy múzeumtól szuper ötlet, hisz a gyerek játszva tanulja a legtöbbet. A Múzeumok Éjszakájára is szerveznek programokat, szóval ide mindenképp látogass el!

Csodabogyós-barlang

A Balatonedericsi barlang, hazánk egyik leghosszabbja, és egyben hazánk egyik legújabb természeti kincse a cseppkövek miatt. A bejárat mellett található szúrós növényekről kapta a nevét a barlang. A hely mindenképp nagy élményt nyújt mindenki számára, a földalatti világ felfedezése eléggé izgalmas felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. A barlangban akadnak, olyan szakaszok ahol nem lehet felegyenesedve járni, mert nincs hozzá megfelelő belmagasság. Természetesen megfelelő felszerelést biztosítanak nekünk, hogy senkinek ne essen semmi baja. Összegzésképpen ez is egy fantasztikus program lehet családok, barátok, és munkahelyi közösségek számára egyaránt.

Kellemes kalandozást!

A Mozaik Múzeumtúra applikációról itt olvashattok bővebben.