Vártörténeti Kiállítás

Az Alföld egyetlen, jó állapotban megmaradt gótikus téglavárát Maróti János építtette 1403–1445 között. A bán a rendkívül vizenyős területre felhúzott építményt eredetileg birtoka igazgatási központjának szánta, ám a munkálatok során az oszmán hadak egyre közelebb nyomultak az országhoz, így a zárt körfalú erődítmény végvári funkciót kapott.
A vár a 15–16. században a királyi és a fejedelmi udvarhoz közel álló várurak és várúrnők lakhelye volt, 1566-ban 62 napig sikerült ellenállnia a török ostromnak. A 129 éves török uralomnak véget vető visszafoglalás után hadászati szerepe szinte teljesen megszűnt; serfőzde, pálinkaház, sőt börtön is működött itt. Az 1848–49-es szabadságharc Aradon kivégzett honvédtisztjeinek fogva tartását követően az épületet magára hagyták, a helyreállítási munkálatokat csak az 1950-es években kezdték el.
A vármúzeum fő látnivalója maga az épület, melyben 24 kiállítóterem várja a látogatókat. Az egyetlen biztonsággal azonosítható helyiségben, a kápolnában ma már újra keresztelnek és esketnek. Az éléstár 16–19. századi tárgyakkal, a sütőház pedig 15–16. századi konyhaábrázolásokkal és 18. századi kemencével van felszerelve. A kivégző- és kínzókamrai eszközöket, a fogva tartás és fenyítés kellékeit tematikus csoportokba rendezve, négy börtönhelyiségben tekintheti meg a látogató. A fazekasműhelyben kerámiák és kályhacsempék, az ágyútoronyban a lőporgyártáshoz szükséges alkotóelemek mellett ágyúk és mozsarak kaptak helyet.
Az emeleti rész a lovagteremmel indul, amely kisebb konferenciáknak, fogadásoknak biztosít elegáns környezetet. A fegyvertárban és az alabárdos teremben 13–19. századi kézifegyvereket láthatunk. A török bég hivatali szobáját is itt rendezték be, a középkori várúri fogadó- és hálószobát pedig a várnagy szerényebb kivitelű lakrésze követi. A következő teremben a vár építéstörténetébe kaphatunk betekintést, míg a három szélső kis teremben a várúrnő lakosztályának rekonstrukcióját alakították ki.
Az egykori vár magában foglalta a mai fürdő területének egy részét is. A belső udvar és az épület melletti tószinpad nyaranta színházi előadások helyszíne.5700 Gyula, Várkert 1.

Nyitva tartás:Egész évben., Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 66 464 117
www.gyulaimuzeumok.hu
info@gyulaivarmuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
414
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Vár, kastély

Iparművészet, népművészet

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Mezőgazdaság, agrártörténet