Thury-vár

A magyar vegyipar kiválóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magyar Nobel-díjasok közül a legtöbben – szám szerint négyen – kémiai Nobel-díjban részesültek. Közép-Európa egyetlen önálló vegyészeti múzeuma is hazánkban működik, egyedülálló kulisszák között, a várpalotai Thury-várban. A Balatonhoz közel, a Bakony lábánál fekvő városnak a vegyészettel való kapcsolatát a lignitbányászat és az itt előállított pétisó alapozta meg. A 2013-ban ötvenéves fennállását ünneplő Vegyészeti Múzeum 2009 óta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részeként működik.
A múzeum a Thury-vár második emeletén, négy teremben mutatja be anyagait, teljesen felújított, modern megjelenésű, a kor igényeit kielégítő formában. A nagyteremben a magyar kémia és vegyipar története mutatkozik be. Ezt egészíti ki a vegyipar különböző ágazatainak ismertetésére kialakított szigetek információs és tárgyi anyaga olyan témakörökben, mint a festékipar, a mezőgazdasági kémia és a mindennapok kémiája: háztartásvegyipar, robbanóanyag-gyártás, kőolaj-feldolgozó ipar, műanyag- és gumiipar, szikvízgyártás, gázgyártás.
Szintén a nagyteremben látható egy impozáns megjelenésű mérlegkiállítás, A vegyipar allegóriája című nagyméretű gobelin kép, valamint a gyógyszergyártás eszközeit bemutató blokk. A kémiai laboratórium eszközei az egyik kisteremben vehetők szemügyre, a másikban pedig a vegyipar és a számítástechnika összefüggéseibe tekinthet be a látogató. Az utolsó kisteremben egy alkimista kemence és az alkímia történetének rövid ismertetése található, továbbá a 18–19. század vegyi termékeinek gyártását bemutató nagyméretű makettek és erőátviteli modellek, de a gyufagyártás történetével is megismerkedhetnek itt az érdeklődők.8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Nyitva tartás:Lásd a múzeum weboldalán!

+36-88-472-305
http://thuryvar.hu
info@thuryvarkft.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1944; 1987
Kiskönyvtár
192 Magyar Vegyészeti Múzeum; 226 Bányásztörténeti Gyűjtemény

TEMATIKA

Ipat-, technika- és közlekedéstörténet

Történelem, régészet

Vár, kastély

Néprajz, helytörténet

Hírek
Kiállítások