Heti tárlatmozaik - Berecz Mátyás

/2016. október 10. – október 16./

Heti tárlatajánlónkat ezen a héten Berecz Mátyás az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója állította össze.

Füzéri vár

Hazánk egyik csodája, olvashatjuk a füzéri várról, s valóban így van, ezt látni kell! A 2016 tavaszán megnyitott, teljesen újjáépített szabálytalan alaprajzú várban sétát tehetünk a kaputornyon keresztül haladva az Alsóvárba, a Felsővárba, a várkápolnába és a palotaszárnyba.

A rekonstrukció során igyekeztek az eredeti elemeket beépíteni, gazdag látványt nyújtanak a kápolna gótikus ablakkeretei, a palotaszárny tornácos folyosói, az ebédlő, a hálószobák. Korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével, uraival, épületeivel. Tematikus kiállításokat tekinthetünk meg az előkerült leletekről, a várvédők életéről és a középkori Füzérről. A kilátás is emlékezetessé teszi túránkat, a várból elénk táruló Zemplén, a lábunk alatt elterülő Füzér megéri a felkapaszkodást az újjászületett várba.Herman Ottó Múzeum, Miskolc - „Elit alakulat”- a Kárpát- medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői

Mindig nagy érdeklődést keltenek a régészeti kincsek, leletek bemutatásai, különösen így van ez a Herman Ottó Múzeum 2014-ben megnyílt állandó kiállításával. A kutatás módszertanától a látogató megszólításán át a rekonstrukciós lehetőségekig izgalmas korszakot ismerhetünk meg, a honfoglalást követő időszakból. A karosi honfoglalók régészeti leletanyaga, a korai fejedelmi központ gazdag temetőit mutatja be. A látogató maga „tárhatja” föl a leleteket, készítheti el a rekonstrukciót, a kiállítás segítségével megismerheti a régészet módszertanát, a forrásokat (temetőtérképek, sírleírások) a 10. századi „elit alakulatot”. A kiállítás rámutat, hogy a tárgyakat milyen módon lehet csoportokba rendezni, az adott tárgynak a világban milyen párhuzamai vannak. Fiókokban rejtező kérdésekkel, a felfedezés sokrétű élményével ismerhetjük meg a sírokban talált világot.

Móra Ferenc Múzeum, Szeged - Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában

Látvány, hatás, misztérium - ezt érzi, aki ellátogat a Móra Ferenc múzeumba. A Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Szegedre a Vezúv kitörését átélt pompeji leletanyag. A láva és a vulkáni hamu konzerválta antik város katasztrófája házaival, utcáival, lakóival az ókori életmódot idézi. Az épületfalak színpompás festésén páratlan kincsek tárulnak fel, mindennapi jeleneteket, mitológiai történeteket ábrázolnak. Az átriumok, az előcsarnokok, a háló és étkezőszobák falainak világa a gazdag otthonok ízlését mutatja. A Fekete házban az arénákban egymás ellen küzdő gladiátorok élete, az ókori Róma gasztronómiája, a korhatáros helyszínen az ókori bordélyházak titkai csalogatnak. A Kass Galériában választ kapunk arra, hogy mi történt Szeged környékén amikor a Vezúv kitört. Látványvilágban, élményben gazdag kultúrát élhet át, aki megtekinti a kiállítást.

Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky-gyűjtemény, Székesfehérvár

A játék életünk része, végigkísér minden életkoron. Székesfehérvár páratlan játékgyűjteménynek adott otthont. Moskovszky Éva - a magyarországi játékgyűjtés és játékmuzeológia meghatározó alakja - édesanyjának, Auer Erzsébetnek a polgári játékgyűjteményét dolgozta fel, s mutatta be a nagyközönségnek. A több ezer apró játék látványa gyermeket s felnőttet is hosszan marasztal a kiállításban. A babaszobák aprólékos berendezései segítenek a régi korok felidézésében. A játékok különleges hatással bírnak, családdal együtt ajánlom a kiállítás felfedezését.

Szent Bertalan templom kincstára, Gyöngyös

Szűkebb pátriánkból Heves megyéből szeretnék ajánlani egy figyelemre méltó kiállítást. Gyöngyös szívében, a Fő tértől pár percre található az Almásy család egykori palotája, mely Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteményének ad otthon. Az épület 2014. július elsején nyitotta meg kapuit ismét a nagyközönség előtt. A modern kor elvárásaihoz igazodó, akadálymentesített, igényesen felújított barokk épület méltó környezetet biztosít a kalandos múlttal rendelkező kincsek számára. Kibővült kiállítóterekkel, három nagy teremben mutatja be a liturgikus tárgyak páratlan együttesét. A kimagasló művészi értékű gótikus és reneszánsz ötvöstárgyak között pompás, gazdagon díszített kelyheket, ereklyetartókat, úrmutatókat, talpas kereszteket, míg a textilemlékek között miseruhákat, templomi zászlókat csodálhatunk meg. A 17. század óta gyarapodó könyvgyűjtemény magyar, latin és német nyelvű liturgikus témájú könyvek mellett tartalmaz számos értékes történelmi témájú kötetet, mint például Bonfini történeti munkáját vagy az 1767-ben Kassán kiadott Szent István életrajzot is. A kiállítás izgalmas része az egyedülálló ötvös- és textilrestauráló műhely, ahol a liturgikus tárgyak szakszerű restaurálásának titkaiba is bepillanthatnak a látogatók. Nem véletlen, hogy a múzeumot 2015-ben az Év Múzeuma díjjal tüntették ki.

5+1

Dobó István Vármúzeum, Eger - KAZAMATA – „LŐPORFÜST – KÖVEK KÖZÖTT”

A Kazamata-rendszer az egri vár leglátványosabb eleme, melyet az egyházi (Kő kövön - Az egri vár és székesegyház építéstörtéte a 11. Századtól 1596-ig)és végvár (Ostrom 3d-ben - Várharc és erődépítészet a 16. Században) építészetet, a várharcok fegyvereit (Falrombolók - Ágyúk, aknák a 16. Században)és az Egri csillagok című regényt (Egri csillagok - Regény és valóság)bemutató kiállítás tesz még izgalmasabbá. A Kaszárnyatermekből a Gergely-bástyán át az 1570-es években épült földalatti járatrendszerbe jutunk. Ezek az alagutak a várfalakkal párhuzamosan épültek, így a föld alatt teremtettek biztonságos átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták.

 

Töltsd le a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazást!