Mozaik Múzeumtúra a Múzeumok Éjszakáján

images/MUZEJ_2023_Neprajzi_1920x1080px.jpg

Az idei évben is részt vesz a Mozaik Múzeumtúra a Múzeumok Éjszakáján. Találkozzunk 2023. június 24-én, szombaton délután 16 óra és este 20 óra között a budapesti Néprajzi Múzeumban!

Részletes program:

Családok éjszakája a Néprajzi Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján
2023. június 24. 16:00-20:00

Kipp- kopp, hipp- hopp, hej! Mielőtt a nagyecsedi tánclépéseket ropnánk, együtt tapsolhatjuk a ritmust a Babaszínházban, interjút készíthetünk Erdős Kamill cigány történeteinek szereplőivel, életre kelthetjük a cigánymesék hőseit, mint cérnafigurákat, hogy a végén belegomboljuk magunkat egy képregénybe!


BABASZÍNHÁZ |16:00 – 16:45

A Pesti Magyar Színház által fejlesztett csecsemőszínház a Néprajzi Múzeumba látogat. Az előadás időtartama a gyermekekhez igazodva 20-25 perc, amelyet egy közös játék zár a színészekkel. A program kiegészül a Néprajzi Múzeum MÉTA BABA – Kultúrába cseperedünk c. múzeumi foglalkozássorozat egyik elemével.
Tapsol, tapsolok, tapicskolok. Recseg, nyikorog, ki kopog? Kitátom, gurgulázom, hamm, megrágom, kikiáltom! Játék a zajokkal és dallamokkal, ismerkedés a saját hangunkkal - határtalanul.

Az előadást már 1 éves kortól ajánljuk minden picurnak, akinek fontos mondanivalója van.
Helyszín: moziterem


LÉPJ KÖZELEBB!
ISTENNEL TALÁLLAK, TESTVÉREM! KIÁLLÍTÁS |16:00 – 17:30
A foglalkozáson Erdős Kamill nyomán igyekszünk megismerni egy-egy cigány történetet. Például a kistestvéreit nevelő Terka és a cigánykovácsként elhíresült László életét. Hogy telik egy napjuk? Min változtatnának, ha lehetne? Riporterekké és riportalanyokká válunk, hogy az UCCU Alapítvány tagjainak segítségével igazi válaszokra találjunk.

MÉTA TÉR
Ethnosound - cigányok zenéje
interaktív koncert - kanna workshop - ének és tánctanítás
17:00 – 17:45
A különleges zenei programba bekapcsolódók nem csak megismerhetik, de ki is próbálhatják a kannát, mint hangszert. Balogh Gusztáv „Csompi” és Kovács Antal Máté közreműködésével.


GOMBOLD MAGAD EGY KÉPREGÉNYBE! | 17:00 – 19:30
Tudjátok, hogyan kerültek vissza a hatalmas ezüstgombok a cigány bíró mellényére? Átéltetek már olyasmit, hogy elvesztettetek valamit, de aztán megkerült? Motívumok-, gombok-, helyek-, és az Erdős Kamill kiállításon szereplő arcok kosarából írj és rajzolj, folytasd a történeteket! Fércelj, ölts, csomózz el egy „elveszett” szálat a képregényedbe! Lefotózunk, így te is szereplővé válsz!


ÉLETRE KELT CÉRNAFIGURÁK | 17:00 – 19:30
„Kaj szja, kaj nána – vagy hogy is mondom már – volt egyszer, hol nem volt a sosemvolt Cigányországnak egy hatalmas királya” - hangzik a cigány mese, melynek szereplőit a résztvevők Zárvatermő és az Istennel talállak, testvérem! c. kiállítás tárgyainak segítségével, cérnaszálakból formálhatják meg.


Ethnosound - cigányok zenéje
interaktív koncert - kanna workshop - ének és tánctanítás
18:00 – 18:45
A különleges zenei programba bekapcsolódók nem csak megismerhetik, de ki is próbálhatják a kannát, mint hangszert. Balogh Gusztáv „Csompi” és Kovács Antal Máté közreműködésével.

NAGYECSEDI TÁNCHÁZ |19:00 – 20:00
Koptassuk el a cipőnk sarkát az autentikus cigánytánc mesterével. Balogh Zsolt vezetésével sajátíthatjuk el a nagyecsedi cigánytánc alapjait élőzenei kísérettel.

 

A programok a Néprajzi Múzeum és a Mozaik Múzeumtúra együttműködésével valósulnak meg.