A Múzeumok Világnapján érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyházára II.

images/MMT5_RS_Nyir_k.jpg

II. rész: a külső helyszínek programjai

Milyen titkokat rejt egy múzeum szakkönyvtára? Milyen munka zajlik a restaurátor műhelyben? Mitől „kel életre” egy festmény? A nyíregyházi múzeumok efféle kulturális csemegékkel várják az érdeklődőket a több szempontból is különleges napon a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjain: május 18-án ünneplik ugyanis a Városnapot, és ekkor van a Múzeumok Világnapja is!

 

Városszerte 8 helyszínen, 22 különböző programon vehetnek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. Ebben az ajánló cikkben a Mozaik Múzeumtúra Roadshow rendezvényhez csatlakozó kulturális intézmények és múzeumok programjait, foglalkozásait szemlézzük. A cikksorozat első részében Jósa András Múzeum programjait vettük górcső alá.

A rendezvénysorozathoz csatlakozott az idén 25 éves Kállay Gyűjtemény, ahol izgalmas múzeumtúrákon lehet részt venni Holmár Zoltán történész vezetésével. Az érdeklődők a gyűjteményalapító dr. Kállay Kristóf életútjával és használati tárgyaival, valamint a két világháború közötti nagypolgári és arisztokrata életmóddal ismerkedhetnek meg. A túra végén a jövőbe is alkalom lesz bepillantani, ugyanis a Bessenyei téren álló, jelenleg felújítás alatt álló Kállay-kúriát is szemügyre vehetik az érdeklődők, ahová a gyűjtemény 2019-2020 folyamán fog átköltözni.

A Sóstói Múzeumfaluba látogatók felfedező játékban vehetnek részt, melyen térkép segítségével bukkanhatnak rá a skanzen rejtett értékeire. Eközben kézügyességüket és kitartásukat is tesztelhetik, hiszen népi játszóudvarban ügyeskedhetnek, s még szövőszéken is szőhetnek!

A kulturális nap jegyében a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára is megnyitja kapuit: foglalkozásaikon meg lehet tekinteni a legféltettebb kincseiket, a legrégebbi irataikat is, de a kivételes alkalomból ezúttal a raktárba is el lehet látogatni Nagy Dóra főlevéltáros vezetésével. A foglalkozáson azonban nem csak az ősi iratok világában lehet kalandozni, a résztvevők megismerkedhetnek a levéltári szakmában dolgozók mai segítőjével, a legmodernebb technológiáknak megfelelő adatbázissal is.

A sokszínű programkavalkádba a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtára is csatlakozik, így a keleti katolikus egyházművészet kincsei is feltárulnak! Az egyetlen hazai Görögkatolikus Egyházmegyei Gyűjteményben a látogatók Újteleki Zsuzsa tárlatvezetésein ismerkedhetnek meg a görögkatolikus egyházművészeti örökség értékes szeletével: 17-18. századi ikonokat, ikonosztáziontöredékeket, valamint többek között 16-17. századi liturgikus könyveket, öltözeteket lehet megcsodálni. A Hittudományi Főiskola Könyvtárában pedig könyvtörténeti kiállítással, a gyerekek számára pedig játékos feladatokkal készülnek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra. Az intézményben olyan kincseket lehet megcsodálni, mint például az 1481-ből származó Nürnbergben készült ősnyomtatvány! Emellett a gyűjtemény igazi érdekessége az első teljes cirill betűs nyomtatott biblia, az 1581-es kiadású Osztrogi Biblia, amiből csak néhány darab található Magyarországon. A foglalkozáson Dr. Khürner Éva főkönyvtáros várja a könyvbarátokat.

Nyíregyháza értékeivel a „Homokba szőtt város” című kulturális sétán lehet megismerkedni: az utcák, terek, szobrok és épületek híres és hétköznapi emberek lépteit és emlékeit őrzik. A városi séták két különböző helyszínről indulnak a nap folyamán: a Jósa András Múzeum bejárata elől Juhász Béla idegenvezetővel, az Evangélikus templom elől pedig Cservenyák Katalin idegenvezetővel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a város titkaival. Akit pedig az Evangélikus Templom történelme érdekel, torony-túrához csatlakozhat, mellyel az 1786-ban elkészült épület tornyába lehet felkapaszkodni, ahol megfigyelheti az óraszerkezet működését. Emellett a Nyíregyházi Városvédő Egyesület tagjai mesélik el a templom történetét, építésének részleteit.

Egy szerencsés osztály a Mozaik Múzeumtúra Roadshow alkalmából a Nyíregyházi Állatparkba látogathat el, ahol a MúzeumoZOO foglalkozáson érdekes és izgalmas szálakkal köthetik össze a Múzeumot és az Állatparkot Révészné Petró Zsuzsával, az Állatpark Kommunikációs Osztályának vezetőjével. A programon „állati szemszögből” mutatkozik be a Jósa András Múzeum, tehát amivel festményeken és szobrokon találkozhatnak a látogatók, most élőben is bemutatkoznak az Állatparkban, ráadásul eredeti csontokkal kiegészülve!

Fotó: a Sóstó Zoo weboldaláról

Végül, de nem utolsó sorban az 1964-ben épült, csillag alakú Arany János utcai víztorony is megnyitja kapuját ezen a napon a látogatók előtt. A csillag alakzat átmérője alulról felfelé haladva fokozatosan tágul, a talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjűre szélesedik ki a víztorony szerkezete. A torony 50 méteres magasságát elérve mindenki megcsodálhatja az elé táruló panorámát. A túrát követően pedig friss vízzel olthatják szomjukat a látogatók, melyről a NYÍRSÉGVÍZ Zrt. munkatársai gondoskodnak.

Facebook-esemény:  Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyháza 

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura, www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.