A Múzeumok Világnapján érkezik a Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyházára

images/MMT5_RS_Nyir_k.jpg

I. rész: a Jósa András Múzeum Programjai

Milyen titkokat rejt egy múzeum szakkönyvtára? Milyen munka zajlik a restaurátor műhelyben? Mitől „kel életre” egy festmény? A nyíregyházi múzeumok efféle kulturális csemegékkel várják az érdeklődőket a több szempontból is különleges napon a Mozaik Múzeumtúra Roadshow programjain: május 18-án ünneplik ugyanis a Városnapot, és ekkor van a Múzeumok Világnapja is!

Városszerte 8 helyszínen, 22 különböző programon vehetnek részt a kultúra kedvelői Nyíregyházán május 18-án, pénteken. Ebben az ajánló cikkben a Jósa András Múzeum programjait, foglalkozásait szemlézzük, a második részben pedig a további 7 külső helyszín programjait vesszük górcső alá.

 

Eddig sose látott Benczúr Gyula alkotást mutatnak be a Jósa András Múzeumban, melyet dr. Rémiás Tibor ünnepi köszöntőjével egybekötve lepleznek le 11 órakor. A Benczúr Gyula emlékkiállításban Lukács Gábor festőművész tolmácsolásában ismerheti meg a közönség a különleges alkotást, amely innentől kezdve a Jósa András Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményét gyarapítja.

Az intézményben egész nap érdekesebbnél érdekesebb múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai foglalkozások lesznek 9 és 16 óra között: a Benczúr Gyula emlékkiállításban például azokat a hangulatokat, érzelmeket, illatokat, családi kapcsolatokat lehet megkeresni Román Ágnes múzeumpedagógussal, amelyektől „életre kelnek” a képek. A foglalkozáson fejtörőkkel, párkereső játékkal és közös játékkal gombolyíthatják fel az érdeklődők a festmények titkait. A festményeknek azonban nem csak titkaik vannak, mesélni is tudnak: dr. Bene János címzetes múzeumigazgató-történész legalábbis remekül tudja tolmácsolni a mondanivalóikat. Ezúttal Domonkos Imre – Magyar katonaság című képének rejtélyeibe avatja be a résztvevőket: megvizsgálják a katonák ruházatát, fegyvereit, s a végén kiderül, mi a szokatlan a képen.

Aki még közelebb szeretne a műtárgyakhoz kerülni,  csatlakozzon bátran a Műtárgysimogatóhoz Babolcsi Andrea múzeumpedagógus-régészhez. A múzeum gyűjteményeiből válogatva néhány műtárgy arra vár, hogy az érdeklődők kezei közt vándorolva felfedje történetét. A Sárga Ördög kiállításban Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógussal pedig a numizmaták munkájába lehet bepillantást nyerni: itt kiderül, hogy milyen volt régen a pénz, milyen anyagból készült, kik vagy mik szerepeltek rajta, de még saját tallér készítésére is lesz lehetőség!

 

A Múzeumok Világnapján természetesen nem maradhatnak ki a programból a rendhagyó tárlatvezetések sem: ezúttal a Nyíregyháza katonasága című kiállításon dr. Bene János kalauzolja végig a múzeumbarátokat, hiszen a város méltán híres a hadtörténetéről. 1891-ben a 14. császári és királyi huszárezred vonult ide, a kiállításból pedig kiderül, milyen volt Nyíregyháza ebben az időben békeidőben és háborúban.

A Karddal gyógyítsd ezt a kórságot című tárlaton pedig Mátyás király legendás alakját ismerhetik meg közelebbről a résztvevők Kertész Fruzsina történésszel. Vajon mennyire fedte az uralkodó a valóságban a népmesékben megjelenő álruhás király jellemvonásait? Életében vagy halála után értékelték inkább? A tárlatvezetésen mindez kiderül!

A különleges napon a Jósa András Múzeum nem csak a főbejáratát tárja ki: a Mozaik Múzeumtúra néhány programján a kulisszák mögé is beleshetnek a kíváncsi vendégek. A Kincses-sziget című foglalkozáson a restaurátor műhely titkaira derül fény, ahol az érdekes, színfalak mögötti munkálatokkal lehet megismerkedni Takácsné Varga Ágnes, Szmolár Edit és Havasi Dóra restaurátorok vezetésével.  Emellett lehetőség lesz a könyvtári polcok lakóival is megismerkedni! A Múzeum Szakkönyvtárának programján több ezer érdekes szakkönyv, folyóirat, különnyomat és muzeális értékű könyv világába csöppenhetnek az olvasás szerelmesei, s megvitathatják azt is, hogy mi választjuk-e a könyvet, vagy ő minket? Laskayné Szőlősi Katalin főkönyvtárossal mindezt megtudhatjuk.

A tudomány és történelem kedvelői sem maradnak kellemes időtöltési lehetőség nélkül, ugyanis Sipkay Barna portréját és a 2017-es év régészeti felfedezéseit bemutató ismeretterjesztő előadásokra ülhetnek be. Sipkay Barna író, újságíró volt, emellett festészettel, grafikával is foglalkozott. Műveit a Kortársban, az Új Írásban, az Alföldben és a Napjainkban is olvashatták az irodalmat kedvelők. Hagyatéka jelentős részét a múzeum Irodalmi Gyűjteménye őrzi, az életútjáról Dr. Dámné Dr. Rácz Magdolna irodalomtörténész mesél 10 órától. A régészet rajongóinak pedig a 14 órakor kezdődő előadást ajánljuk, ahol a 2017-es év izgalmas és különleges ásatásaiból és leleteiből ad áttekintést át Jakab Attila régész.

A LEGO kedvelőinek nagy örömére a Jósa András Múzeum ezen a napon a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tekerd! csapatát látja vendégül, akik a dán építőjáték kockáiból hoznak létre különböző alkotásokat. Ezúttal az űrhajózás lesz a kiállításuk kiemelt témája, de Kodály Zoltán apró mozaikokból összeálló portréján is lehet ámulni. Ráadásul 9 és 13 óra között az alkotókkal is lehet találkozni a tárlaton, akik mesélnek a művek születéséről. Van is mit, hiszen a csapat tagjai többek között David Tracy LEGO-művésszel, vagy a Marvel képregények rajzolóival is dolgoztak együtt.

Fotó: a tekerd! csapat Facebook-oldaláról

Az eseménydús napot koncert és irodalmi délután zárja a Jósa András Múzeumban: a Vörös Postakocsi Műhely írói és költői rendhagyó alkotásokkal lepik meg a közönséget. Erre az alkalomra ugyanis 10 szót választottak ki, amelyek a múzeum világához kötődnek, ezek pedig elhangzanak majd írásaikban. A 16:30-tól kezdődő Múzeum-Mozaik programon Béres Tamás, Csabai László, Gerliczki András és Kováts Judit írók, Kulin Borbála, Kürti László, Nagy Zsuka és Oláh András költők és írók felelnek az irodalmi csemegékért, az alkotások zenei aláfestéséről pedig Karap Zoltán gondoskodik gitáron. Este hattól pedig a carPEDIGnem zenekar koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők: Karap Zoltán és Dézsi Darinka közös projektét a világzene, akusztikus pop és kávéházi jazz keverékéből felépülő „21. századi sanzonok” alkotják. Dalszövegeiket általában kortárs költők írják, de előfordul, hogy klasszikus szerzők verseit is újraértelmezik.

 

Fotó: a carPEDIGnem Facebook-oldaláról

Facebook-esemény:  Mozaik Múzeumtúra Roadshow Nyíregyháza 

www.facebook.com/mozaikmuzeumtura, www.instagram.com/mozaikmuzeumtura

A Mozaik Múzeumtúra program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.