Erdészeti Múzeum

A soproni Erdészeti Múzeum a Fő térhez közeli, kiemelt műemléki védelem alatt álló 17. századi Esterházy-palotában található.
Hidvégi Béla, az élményeit könyvekben és filmekben is megörökítő vadász magángyűjteményét állandó kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők. Az Egy világvadász élete és munkássága elnevezést viselő Hidvégi Béla Vadászati Gyűjteményben a vadász dolgozószobája mellett öt kontinensről származó trófeákat helyeztek el. A trófeák és preparátumok, valamint Hidvégi díjainak megtekintése során a látogatók megismerkedhetnek a nemzetközi vadászati díjazási rendszerekkel is. A kiállítás különlegessége az a világon egyedülálló interaktív rendszer, amelynek segítségével a látogatók megismerhetik a három legrangosabb vadászati szervezet működését.
A Nemzeti kincsünk, az erdő című állandó kiállítás az erdő változatos élővilágába enged betekintést. A látogatók megfigyelhetik többek között a talajlakók sokszorosára nagyított és így szabad szemmel is jól láthatóvá tett világát. Megismerhetik továbbá a denevérbarlang és a borzvár felépítését, de tanulmányozhatják azt a terepasztalt is, amely a Sopron környéki erdőket idézi. A tárlat bemutatja az erdők szerepét életünkben, valamint betekintést nyújt az erdőgazdálkodás folyamataiba is.
1735-ben alapították Selmecbányán a Bányászati Tanintézetet, amely később Bányászati és Erdészeti Akadémiaként működött. A múzeum fenntartója, a Nyugat-magyarországi Egyetem az Akadémia egyik jogutódja. Így kapott helyet a gyűjteményben az Alma Mater szoba, amely a mai napig élő és folyamatosan formálódó, közel háromszáz éves gyökerekkel rendelkező selmecbányai diákhagyományok tárgyi emlékeinek bemutatására fókuszál. E hagyományok keretében alakították ki a diákok generációi az egyenruha viselésének különleges elemeit, a ballagás szokásrendszerét, a díszkorsó-készítés módjait, nem utolsó sorban pedig azt a több mint háromszáz dalból álló selmeci nótakincset, amelyet évszázadok óta énekelnek az utódok, s amelyből néhány dallam mindenki által ismert.9400 Sopron, Templom utca 4.

Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 10.00 - 16.00-ig
Szombat, Vasárnap: 10.00 - 17.00-ig

+36 99 338 870, +36 99 523 419 (fax)
www.erdmuz.emk.nyme.hu
erdmuz@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
887
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Természettudomány

Történelem, régészet