Tiszazugi Földrajzi Múzeum

Magyarország első földrajzi múzeuma 1956-os alapítása óta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaföldváron működik, s azóta a város fő nevezetességévé vált.
A múzeum alapítója a szentesi születésű dr. Varga Lajos volt, aki a Magyar Földrajzi Társaság tagjaként és a tiszaföldvári gimnázium tanáraként hozta létre az ország első földrajzi-földtani kiállítóhelyét. Az intézmény kezdetben Tiszaföldvár és szűkebb környezete földrajzi szempontú feltárását tartotta céljának; mára gyűjtőköre a természettudomány terén az egész megyére kiterjed, helytörténeti-néprajzi anyagai pedig a Tiszazugból kerültek és kerülnek a gyűjteménybe.
A múzeum főépülete 2007-ben újult meg. A megyei szinten egyedülálló színvonalú, interaktív állandó kiállítást, amely a Tiszavilág – Táj és ember a Tiszazugban címet viseli, 2009-ben alakították ki. A kétnyelvű, magyar–angol tárlat a Tiszazugot mint kistájat mutatja be. Itt látható az őslénytani anyag, amely a gyerekek által kedvelt „csontkeresővel” egészül ki. Országosan is kiemelkedő a közel háromszáz darabot számláló jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjtemény, gyapjasmamut-, őstulok-, ősbölény-, gyapjasorrszarvú- és óriásszarvas-maradványokkal. A kistáj mai élővilágát dioráma szemlélteti, s a Tisza faunája is megismerhető – egy kétezer literes akvárium a folyóban ma élő halfajok közül mutat be néhányat.
2010-ben készült el a kerti pavilon kemencével, amely közösségi térként is szolgál. A két épület mellett harmadikként megújult a Kossuth-ház, amely mint oktatóterem és mint tanulmányi raktár várja a látogatókat. A hagyomány szerint ebben az épületben készítette elő Kossuth, Damjanich, Vécsey Károly és Klapka György 1849 márciusában a szolnoki csatát. Az oktatótermek egyike az óvodásokat, míg a másik az iskolás csoportokat és a felnőttképzések résztvevőit várja. A tanulmányi raktárban a fotógyűjtemény, a helytörténeti és néprajzi anyag, valamint a természettudományi gyűjtemény kapott helyet.
A múzeumban országosan is kiemelkedő múzeumpedagógiai munka folyik, különösen a természetrajzi nevelés terén. Az intézményt 2012-ben az Év Múzeumává választották.5430 Tiszaföldvár, Kossuth Lajos út 101.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Kedd–Szo: 9:00–17:00, XI. 1.–III. 31.: Hét–Pént: 8:00–16:00

+36 56 470 135, +36 56 570 525
www.tiszazugmuzeum.hu
tf.muzeum@gmail.com

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1619
Kiskönyvtár
483 Látnivalók

TEMATIKA

Természettudomány

Néprajz, helytörténet