Húsvét a múzeumokkal

images/haszmann-tojas.jpg

Az idei évben április Húsvét hónapja. Ennek okán múzeumaink számos kiváló programmal kedveskedtek követőiknek, hogy az idei húsvét is boldogságban, békében telhessen, a jelenlegi helyzetben is.

A húsvétot megelőző napokban minden évben előkerül az alábbi kérdés. Miért épp a tojás? Miért piros a színe? Ezekre a leggyakrabban feltett kérdésre kaphatjátok meg a választ a Néprajzi Múzeum segítségével. Természetesen a kérdések mellett megismerkedhettek az online gyűjteményükkel is, amely közel 4000 darabot őriz. Kellő ismeretekkel te is elkészítheted magad egyedi húsvéti tojását.

Kastélymesék Húsvét alkalmából a kápolnásnyéki Halász-kastéllyal. A műsorban Rodics Eszter kastélyigazgató vendégei Fazekasné Domak Anikó citeraművész, aki a moldvai és mezőségi tájegység legszebb tavaszi dallamait hozza el Önöknek, Kelemen István színművész, a Húsvéti ünnepkör legszebb költeményeiből ad elő, míg Czeilinger Izabella népi énekes előadásában különleges, tavaszköszöntő énekeket hallhatnak. Április 3-án 14 órától a kastély Facebook-oldalán lesz elérhető a program felvétele.

Húsvéti színezőkkel készülnek a gyermekeknek a Marcali Múzeum munkatársai. A rajzok Szira Karolina grafikus munkáját dicsérik. Tökéletes elfoglaltság, egy kis kreatív játék a legkisebbeknek. Emellett, ha szeretnél jobban belemélyülni a tojásfestés rejtélyeibe, a múzeum munkatársai videós formában összegyűjtötte a legjobb fortélyokat. 

Online húsvétoznak a makói József Attila Múzeumban. Április ötödikéig egy tojáskereső játékkal várják az érdeklődőket. Tíz piros tojást rejtettek el az oldalon, aki a legtöbbet megtalálja, illetve a legtöbb helyes választ adja, értékes múzeumi könyvcsomagot kaphat ajándékba. Játékra fel!

Online kiállítás és tárlatvezetés hímes tojás készítéssel a Kállay Gyűjteményben Nyíregyházán 2021. március 23. - április 23. között. A Tojásvarázs című online kiállítás során 500 hímes tojást mutatnak be, amit az intézmény weboldalán és Youtube csatornáján figyelemmel kísérhettek.

Húsvéti tojásírás és kiállítás a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban. Március 30-án, kedden 11 órakor a Kovászna Megyei Művelődési Központtal együttműködve nyílt meg a múzeum főépületében a Háromszéki írott tojások című kiállítás, a nagyméretű pannókon Kakas Zoltán gyűjteményéből láthatók az általa gyűjtött tojások fényképei. A kiállítást követően megtekinthetővé teszik a tárlatot a Kovászna Megyei Művelődési Központ Facebook-oldalán.

Két adag sonka közt töltsetek egy kis időt virtuálisan a kedvenc múzeumaitokkal.