Ismét lendületben a Digitális Iskolai Múzeumtúra – virtuális múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak határon innen és túl

images/Magyar_Nemzeti_Muzeum_feladat1.PNG

A Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája újabb közös kezdeményezéseként a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódó tematikával digitális múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. A szervezők összesen 6 virtuális élménynapot valósítanak meg, 3 magyarországi és 3 határontúli intézményben kerül megrendezésre a digitális múzeumpedagógiai nap Szentendrétől Nagyváradon át egészen Marosvásárhelyig.

Általános iskola felső tagozatos, illetve középiskolás korosztályok bevonásával tartják a rendezvényeket egészen a tanév végéig. A diákok egész délelőtt online kivetítés segítségével, élő, interaktív órákon vesznek részt és a nap során a vetélkedők és feladatok közben pontokat gyűjtenek, minden iskolából a legtöbb pontot szerző osztály pedig egy múzeumi élmény osztálykirándulásban részesül.

A program a felénél tart 3 esemény már megrendezésre került, 3 pedig a következő napokban valósul meg. Az eddigi visszajelzések alapján mind a diákok, mind a tanárok körében sikert aratott a kezdeményezés.

„Nagyon tetszett az internetes múzeumséta egyik helyről a másikra. Én nem tudtam volna elmenni, még a szüleimmel sem ennyi helyre. A legizgalmasabb a kecskeméti hangszermúzeum volt, oda nagyon szeretnék eljutni élőben is. Áron bácsi vicces volt és az egész osztály hangosan nevetett, amikor megszólaltatott egy-egy régi hangszert. A Petőfi Irodalmi Múzeumba is szívesen elmennék, mert az osztályunknak volt már egy Petőfiről szóló projektje, s nagyon sok információt gyűjtöttünk akkor Petőfiről, s ezen a ,,sétán" még több érdekes információt kaptunk róla!” – mondta egy általános iskolás nagyváradi diák, aki az osztályával részt vett a Digitális Iskolai Múzeumtúrán.
„Öröm volt látni a gyerekek lelkesedését! Nem először kapcsolódtunk be online múzeumsétába, így már ismerős volt a gyereknek ez a műfaj, az ilyen típusú foglalkozások korábban is és most is sikert arattak. Köszönjük a lehetőséget, az élményeket!” – fogalmazott egy nagyváradi tanárnő az iskolai program befejezése után.

A program magába foglalja Balatoni József, alias Jocó bácsi interaktív történelem óráját és Redmenta vetélkedőjét, amelyen keresztül a diákok érdekességeket és tévhiteket ismerhetnek meg a trianoni békeszerződéssel kapcsolatban és közelebb kerülhetnek az irredentizmus megértéséhez is. A Leskowsky Hangszergyűjtemény interaktív zenetörténeti foglalkozásán keresztül határontúli, népi magyar hangszerek kerülnek bemutatásra, megszólaltatásra és humoros, a fiatalokhoz közel álló stílusban tudhatjuk meg, milyen Messenger üzenetet küldtek egymásnak a pásztorok, vagy éppen elszalad-e a medve, ha meghallja a doromb hangját.


Barangolhatunk a kismartoni Esterházy-kastély belső tereiben és felfedezhetünk különböző kiállítási tárgyakat, berendezéseket, amelyek Joseph Haydn életéhez és művészetéhez köthetőek. A Lendvai Galéria Múzeum Zala György munkásságáról és ezen belül is a Hősök terén található Millenniumi emlékmű történetéről, többszöri átalakulásáról és érdekes, az adott korok eszményeinek megfelelő szoborcseréiről szóló történetekkel repít minket vissza az időben. A Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális túráján az ikonikus költő életének egy-egy szakaszába nyerünk bepillantást teljesen más megvilágításban, így például megtudhatják a diákok, hogy ma milyen Insta sztárnak számítana, vagy ha az osztálytársuk lenne, mennyire lázadna, vagy éppen mennyire lenne jó tanuló. A Magyar Nemzeti Múzeum interaktív virtuális tárlatán keresztül pillanatok alatt Mátyás király korába repülünk vissza és a Fekete Sereg élén harcolunk egy pavéze mögött, egy Corvinát olvasunk, ezüst denárral fizetünk vagy éppen egy középkori lakomán veszünk részt.

Magyar Nemzeti Múzeum - feladat

A Néprajzi Múzeum online óráján a színfalak mögé leshetnek a tanulók és megtudhatják, hogy lehet elszállítani és megmozgatni 215 ezer műtárgyat, hogyan költözik egy szekrény vagy egy hímestojás, mire kell figyelni egy kongói pajzs csomagolásánál és mire egy bundáénál.
A Katonai Emlékpark Pákozd egy izgalmas animációs filmmel és ehhez kapcsolódó vetélkedővel készül a magyar történelem egyik legfontosabb csatájának, a pákozd-sukorói összecsapásnak az előzményeiről, háttérinformációiról és stratégiai lépéseiről, hadvezéreinek gondolkodásáról.

Közreműködő múzeumok:

Esterházy-kastély, Katonai Emlékpark Pákozd, Lendvai Galéria Múzeum, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Magyar Nemzeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum

Résztvevő intézmények:

7-es számú Általános Iskola, Marosvásárhely, Románia
Deák – Diák Általános Iskola, Budapest
Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad, Románia
Balassi Bálint Gimnázium, Balassagyarmat
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szentendre
Csongrády Lajos Alapiskola, Szőgyén, Szlovákia

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében és lebonyolításában, a Néprajzi Múzeum és a Tájak – Korok – Múzeumok Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.