Kalocsai Érseki Kincstár

Bár klasszikus értelemben vett kincstárat már a korai századok kalocsai érsekei is létesítettek, a gondolat, hogy a főegyházmegye egyházművészeti emlékeit szélesebb közönség számára is látogathatóvá tegyék, az 1980-as években fogalmazódott meg. Ekkor kezdték el összegyűjteni az érsekség területéről, a főszékesegyházból és az érseki palotából származó műtárgyakat.
Mivel a Kalocsán őrzött művészi megmunkálású liturgikus eszközök és viseletek a város török megszállását követően elvesztek vagy megsemmisültek, a nyolcvanas években összeállított kollekció java a 18¬–19. századból származik. Az ennél korábban készült darabok jellemzően utólag, vásárlás vagy ajándékozás útján kerültek a gyűjteménybe.
A Kalocsai Érseki Kincstár első állandó kiállítása az egyházmegyét alapító Szent István király halálának 950. évfordulóján, 1988-ban nyílt meg. Az anyag kezdetben a főszékesegyház emeletén, az egykori káptalani levéltárban kapott helyet, de mivel a kollekció – rossz állapotban lévő templomokból, plébániaépületekből, papi hagyatékokból származó műtárgyak révén – azóta jelentősen gyarapodott, 2002-ben, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye alapításának ezredik évfordulóján a megújult állandó kiállítás Katona István kanonok-történetíró házába költözött át.
A tárlat a főegyházmegye területéről származó, jelentős történeti és művészettörténeti értékű tárgyi anyag – ötvös- és porcelángyűjtemény, liturgikus textilek tára, festmény-, szobor- és metszettár, bútor- és numizmatikai gyűjtemény – bemutatásával, illetve a megújult gyűjteményben kifüggesztett kétnyelvű tablók segítségével az ezer éves Kalocsai Érsekség történetének áttekintésére vállalkozik.6300 Kalocsa, Hunyadi utca 2.

Nyitva tartás:IV. 1.–X. 31.: Kedd–Vas: 9:00–17:00

+36 78 462 166/207, +36 30 575 0702
www.kincstar.asztrik.hu
kincstar@asztrik.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
381
Kiskönyvtár

TEMATIKA

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Egyházi gyűjtemény