Kiscelli Múzeum

A Kiscelli Múzeum barokk épületegyüttese 1745 és 1760 között a trinitárius szerzetesrend számára épült. 1911-ben Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros vásárolta meg, s végrendeletében 1935-ben a fővárosra hagyományozta azzal a kikötéssel, hogy alakítsák múzeummá, a környező parkot pedig engedjék át a gyermekeknek.
A II. világháború előtt ide költöztették a Székesfővárosi Múzeum várostörténeti és képzőművészeti gyűjteményeit. Budapest ostroma alatt a templomszárny romba dőlt, a kolostorépület súlyos károkat szenvedett és sok értékes műtárgy elpusztult. A múzeum részleges helyreállítás után, 1948-ban nyílt meg a közönség előtt.
A Kiscelli Múzeumban a Budapesti Történeti Múzeum két egymás mellett működő tagintézménye kapott helyet: a Fővárosi Képtár, amely történeti és kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, valamint az Újkori Várostörténeti Főosztály, amely Budapest 1686 utáni történetével kapcsolatos tárgyakra és dokumentumokra fókuszál. A várostörténeti gyűjteményben egy 200 ezer darabból álló fényképtár és több tízezer darabos építészeti tervtár található. Gazdag a múzeum térkép-, kézirat- és nyomtatványtára, a műszaki gyűjteményben többek között jelentős Ganz-kollekció található, de tekintélyes az intézmény textil-, bútor- és óragyűjteménye is.
Az állandó kiállításon megtekinthető egy, a budavári Mátyás-templom előtt álló Szentháromság szoborcsoport 1712-ben felállított eredeti figuráiból, valamint 19. századi pest-budai klasszicista épületeket díszítő szobrokból és domborművekből álló szoborcsarnok. Ugyanitt látható az eredeti biedermeier bútorzattal berendezett, kézzel festett patikaedényekkel és gyógyszerkészletekkel felszerelt Arany Oroszlán patika is. A nyomdatörténeti kiállításon a litográfiai nyomtatótól a demokratikus ellenzék által használt stencilező gépig láthatók nyomdatechnikai felszerelések, nyomólemezek és könyvkötészeti eszközök. A főváros régisége című várostörténeti tárlaton a reformkori városlakók lakberendezési és használati tárgyait vehetjük szemügyre, a Közterek és magánterek rész pedig a város arculatának átalakulását mutatja be a historizmustól a szecesszión át a modern korig.
A múzeum része a kiállítótérként működő romtemplom is, ahol nagyszabású időszaki kiállításokat rendeznek.1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–18:00

+36 1 250 0304, +36 1 388 8560
www.kiscellimuzeum.hu
kiscell@kiscellimuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
157
Kiskönyvtár
450 Kiscelli Múzeum I.; 637 Kiscelli Múzeum II.

TEMATIKA

Képzőművészet

Iparművészet, népművészet

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet

Kiállítások