„Matrica” Múzeum és Régészeti Park

A „Matrica” (ejtsd: Mátrika) Múzeum egy, az 1–4. században virágzó római településről kapta a nevét. Az intézmény gyűjteményét az ókori katonai táborból, temetőből, illetve fürdőből származó leletek teszik igazán különlegessé. A múzeum 1987-ben nyílt meg Ferenczi Illés és dr. Poroszlai Ildikó munkájának köszönhetően, s egy 19. századi kúriában kapott helyet.
Az állandó tárlat Százhalombatta területének tér- és környezetváltozásain vezeti végig a látogatót, a kezdetektől napjainkig. Az idővonal köré szervezett kiállításon ember és környezetének kapcsolata, egymásra hatása figyelhető meg. Minden időszak három szekcióra oszlik: a szakrális térben a valláshoz, a hitélethez kapcsolódó tárgyakat és tevékenységeket, a profán térben a mindennapi élet tevékenységeit, a külső környezeti térben pedig a településeken kívüli tevékenységek típusait mutatják be.
A múzeum állandó kiállításán a különböző korok használati tárgyai, emlékei, illetve az udvaron megtekinthető római kori síremlékek életről és halálról vallanak. Lehetőség nyílik továbbá egy, a régészettudomány területeit szemléltető módszertani modell megtekintésére. Az intézmény a leletmentés mellett tudományos kutatásokat végez, múzeumpedagógiai programmal rendelkezik, ismeretterjesztő sétákat szervez a látogatók számára. Mindemellett évi hat-hét időszaki kiállítást is rendeznek itt, gyakran a kortárs képzőművészet témakörében.
A Régészeti Parkban (Poroszlai Ildikó utca 2.) a Százhalombatta városának nevet adó 2700 éves százhalmok, valamint bronzkori és vaskori házak, kemencék, melléképületek állnak, mintegy 3,5 hektáron. Igazi különlegesség, hogy a Kr. e. 7–6. századból származó halmok egyikét sikerült helyreállítani, s a tölgyfagerendából épített folyosós sírkamra látogatható. A korszak temetkezési szokásainak megismerését egy ismeretterjesztő film, illetve hang- és fényeffektusok segítik.
A látogatók kipróbálhatnak néhány bronz- és vaskori kézműves technikát, kérésre pedig megízlelhetik az „őskori lepényt” és más, régi korok receptjei szerint készült ételeket.2440 Százhalombatta, Gesztenyés utca 1–3.

Nyitva tartás:Egész évben. Kedd–Vas: 10:00–17:00

+36 23 354 591, +36 23 540 070
www.matricamuzeum.hu
info@matricamuzeum.hu

TÁJAK-KOROK-MÚZEUMOK EGYESÜLET

Pecsétszám
1398
Kiskönyvtár
689 Látnivalók

TEMATIKA

Történelem, régészet

Néprajz, helytörténet