Múzeumba menni jó – 2023. október

images/mnm-web_2023_fej_1045x480.jpg

Szeptember 25-én Jövő! Menő! Múzeum! címmel vette kezdetét a Múzeumok Őszi Fesztiválja: másfél hónapon keresztül több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszín 18. alkalommal várja eseménydús s izgalmas múzeumi programokkal a nagyérdeműt. A fesztivál keretében több új időszaki kiállítás is nyílik, íme, októberi ajánlónkat olvashatják:


Fotó/Forrás: © Gödöllői Királyi Kastély, Gödöllő

Schönbrunn kincsei Gödöllőn | Gödöllői Királyi Kastély, Gödöllő
2023. szeptember 08. – 2024. január 28.

Wittelsbach Erzsébet (1837-1898) életét bemutató kiállítás nyílt a Gödöllői Királyi Kastélyban szeptember elején. A közönség Erzsébet, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével ismerheti meg „Sisi” kultuszát.
A szeptember 8-án nyíló kiállítás megkoronázza azt a hosszú évek óta tartó kiemelkedő közös munkát, mely a Gödöllői Királyi Kastélyt, s a Schönbrunn Group-ot jellemzi. A világ két legfontosabb Sisi-kultuszhelye – egyben az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének tagjai - egy közös időszaki kiállítással méltóképpen tud emlékezni Erzsébet királyné halálának 125. évfordulójára. A tárlat igen különleges: külföldi múzeum még sosem állított ki önállóan a Gödöllői Királyi Kastélyban, a közönség így olyan különleges műtárgyállományt tekinthet meg, melynek értéke is egyedülálló.
Látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkötője, amelyet a keresztelőjén viselt, de a tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok, porcelánok, valamint metszetek és grafikák is megcsodálhatók. A nagyszabású „Schönbrunn kincsei Gödöllőn” című kiállítás egészen 2024. január 28-ig várja közönségét, kurátor: Michael Wohlfart, a bécsi Sisi múzeum Erzsébet királyné szakértője.


Fotó/Forrás: © Vasi Skanzen, Szombathely

Élhető Örökség | Vasi Skanzen, Szombathely
2023. szeptember 14. – 2023. november 6.

Gácsi József (1964-2023) emlékére nyílt kiállítás szeptember 14-én Szombathelyen a Vasi Skanzenben. A Teleki László Alapítvány és a Magyar Építőművészek Szövetsége „Élhető Örökség” című vándorkiállítása közelebbről ismerteti meg a látogatót a közelmúltban elhunyt építésszel, Gácsi Józseffel.
>Gácsi József Ákos mentorként kezdte meg a kiállítás szombathelyi bemutatásának szervezését, rá és a Népi Építészeti Programban végzett munkájára emlékezve a kiállítás keretében az ő munkássága is bemutatásra kerül.
A Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja a Magyarország területén álló védett népi építészeti emlékek megóvását, részleges vagy teljes helyreállítását, azaz szakmai előkészítő dokumentációk és kutatások készítését, továbbá az épületek felújítását támogatja. Céljai közé tartozik a hagyományos, népi mesterségek és anyaghasználat, a hagyományos építő technikák újjáélesztése. A 2023. november 6-ig látogatható kiállítás fotói néhol egy-egy jellemző motívumot emelnek ki, máshol madártávlatból vizsgálják a népi építészet és a műemléki értékű vidéki épített örökség helyreállítás utáni állapotát.


Fotó/Forrás: © Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

MENZÁN INNEN – MENZÁN TÚL – Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben
2023. szeptember 14. – 2024. április 21.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Budapest

Izgalmas témát mutat be a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum legújabb időszaki kiállítása: a „MENZÁN INNEN – MENZÁN TÚL – Titkok, tények, távlatok az iskolai közétkeztetésben” című tárlat alapját egy néprajzkutatókból és dietetikusokból álló kutatócsoport adta: újszerű megközelítésben vizsgálták több településen a közétkeztetés elfogadottságát és a menza szerepét a családok hétköznapi étkezésében. (A kiállítás a jelen aktuális kérdéseit, helyzetét a friss kutatás segítségével ismerteti, 2018 és 2023 között néprajzkutatók és dietetikusok egy közös kutatás keretében kilenc településen nézték meg a menzák működését.)
A közétkeztetés témája nem túl gyakran került terítékre kiállításokon. Őrzünk róla kellemes és kellemetlen emlékeket, gyermek- és fiatalkorunk része, amely meghatározza felnőtt életünket. A tárlat friss kutatási eredményeken túl képekben, tárgyakban, számokban idézi fel a múltat és az elképzelhető jövőt is.


Fotó/Forrás: © Néprajzi Múzeum, Budapest

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása a Néprajzi Múzeumban
2023. szeptember 14. - 2024. június 30.
Néprajzi Múzeum, Budapest

Szeptember 14-én nyílt meg az „Indiánok. Lelkek. Túlélők” című fotókiállítás a Néprajzi Múzeumban, Budapesten. A múzeum Magyarországon elsőként ad otthont Claudia Andujar (1931-) brazíliai fotóművész átfogó tárlatának, hiszen az apai ágon magyar származású fotográfus munkáit a régióban még kevesen ismerik.
A tárlat az életmű egy kicsi, de fontos szeletét mutatja be a nagyérdeműnek a São Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével. A kronologikus vonalat követve a Brazíliába érkezést követő magazinfotós időszaktól és a kísérletezésektől kezdve juthat el a látogató a janomami indiánok között készített művészi és aktivista képekig, majd az életmű időskori feldolgozásáig, az 1960-as évektől a 2010-es évekig. A képek középpontjában egy kis amazóniai őslakos népcsoport áll. Andujar azonban nem az etnográfiai jelenségek kimerítő dokumentálására törekszik, fotóin keresztül sokkal inkább egy személyes történetet ismerhet meg a közönség saját útkereséséről és a janomamikkal folytatott párbeszédéről. Ez a személyesség egy tágabb antropológiai kontextusba, a kulturális találkozás, a megismerés, a megértés témakörébe helyezi a képeket, és egy fontos történetet is elmond arról, miként válhatnak a fotók egy közösség megmentéséért vívott aktivista harc eszközévé.


Fotó/Forrás: © Thorma János Múzeum, Kiskunhalas

Glatz Oszkár korai festészete és portréművészete
2023. szeptember 15. – 2023. december 3.
Thorma János Múzeum, Kiskunhalas

Egészen adventig várja látogatóit az a nagyszabású kiállítás, mely Glatz Oszkár (1872–1958) korai festészetét és portréművészetét mutatja be a közönségnek Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban. A tárlat a Monarchiától a kora Kádár korszakig alkotó művész eredeti festményeit teszi közszemlére, melyeket összesen 14 helyről gyűjtötték össze és rendezték egységes, a mester korai nagybányai korszakához köthető tárlattá. A Glatz alkotásokat 2023. szeptember 15-től december 3-ig tekinthetik a meg a Thorma János Múzeumban, nyitvatartási időben, s a Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében.
Az impresszionista beütésekkel jellemzett, ám naturalistaként nyilvántartott Glatz Oszkárt a kisfestő kategóriába sorolta a korszak és életében, sőt azt követően is ebben a megítélésben beszéltek róla. Kollarics Gábor azonban rávilágított arra, hogy ez valójában egy olyan ráragasztott bélyeg, amely messze alulértékeli Glatz Oszkár gazdag hátrahagyott életművét.

Fotó/Forrás: © Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

World Press Photo (WPP) | Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
2023. szeptember 22. – 2023. november 05.

2023. november 05-ig tekinthetik meg az érdeklődők az idei „World Press Photo (WPP)” kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az évente megrendezett World Press Photo pályázat az elmúlt év legjobb fotóriporteri és dokumentarista fotóit ismeri el és díjazza. A World Press Photo Alapítvány tavaly regionális stratégiát vezetett be, és az éves verseny és a zsűrizés felépítését megváltoztatva globálisabb és földrajzilag kiegyensúlyozottabb bepillantás nyújt világ eseményeiről. Külön-külön régiók szerint értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép-amerikai, a dél-amerikai, a dél-kelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket.
A kiállításon hiteles képeket, történeteket láthat a közönség: olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt. A World Press Photo célja megmutatni mindazt, ami noha nem nálunk zajlik és nem a mindennapjaink része, mégis létezik. Olyan kérdések és témák kerülnek bemutatásra, melyek a világban zajlanak, s amikről mi nemcsak keveset tudunk, de sok esetben felfogni is alig bírjuk.

 


Fotó/Forrás: © Szombathelyi Képtár, Szombathely

Dráma a kertben - Geszler Mária Garzuly keramikusművész kiállítása
2023. szeptember 23. - 2024. május 19.
Szombathelyi Képtár, Szombathely

Geszler Mária Garzuly (1941-) keramikusművész kiállítása nyílt meg „Dráma a kertben” címmel 2023. szeptember 23-án a Szombathelyi Képtárban. A világhírű, Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész 1966 óta Szombathelyen él, s alkot, 2024-ben pedig állandó kiállítása is nyílik otthonában: Szombathelyen, a Képtárban. Az életműkiállításhoz a művész közel 50 kerámiát ajándékozott a városnak, a szeptember végén nyílt időszaki tárlaton ezekből láthat válogatást a közönség.
Geszler Mária ezzel a kiállítással s a jövő ősszel - a Szombathelyi Képtárban a város és az Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megnyíló állandó tárlattal végleg elfoglalja méltó helyét a város kultúrtörténetében – hangsúlyozta a tárlat megnyitó ünnepségén Horváth Soma alpolgármester.Fotó/Forrás: © Debreceni Irodalom Háza

Csokonai 180Debreceni Irodalom Háza
2023. szeptember 26. – 2023. május 26.

Csokonai 180” címmel nyílt nagyszabású kiállítás szeptember 26-án a Debreceni Irodalom Házában. A felvilágosodás korában lenyűgöző irodalmi és politikai tájékozottsággal rendelkező Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805) életét bemutató tárlat 2024. május 26-ig látogatható.
A kiállítás megnyitó ünnepségén a résztvevőket Dr. Lakner Lajos, irodalomtörténész, a Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, társkurátor köszöntötte, bevezető gondolatokkal Dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város kulturális területért felelős alpolgármestere készült, s a kiállítást G. István László költő nyitotta meg.Fotó/Forrás: © Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

Reflexiók – Miroslaw Rymar plakátjai | Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg
2023. október 05. – 2023. október 31.

Miroslaw Rymar grafikus, plakátművész alkotásait mutatja be a közönségnek a zalaegerszegi Göcseji Múzeum október 5-én nyílt legújabb időszaki kiállítása. A művész a toruni Kopernikusz Egyetem Képzőművészeti Karán, grafikai szakon végzett 2001-ben, azóta elsősorban plakáttervezéssel foglalkozik, a méltán nemzetközi hírű lengyel plakátművészet jeles képviselőjeként.
Miroslaw Rymar művészetében – a kereskedelmi plakátjai és grafikai tervei mellett - nagy szerepet játszanak saját autonóm alkotásai, amelyekkel többnyire társadalmi, politikai és kulturális kérdéseket feszeget. Lapjai erősen koncentrált, intenzív képi utalások, jelképek. Kevés vizuális motívumot és minimális verbalitást hordoznak, hatóerejük elsősorban a bizarr, néha humoros képzettársításokban gyökerezik. Egy-egy téma különböző vonatkozásait olykor egész ciklusokkal járja körül. A „Reflexiók – Miroslaw Rymar plakátjai” című tárlat október 31-ig várja látogatóit.